Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olamazlar.
Dövme; 12 ay kan bağışı kabul edilmez. Delici takılar; 12 ay kan bağışı kabul edilmez. Diyare-İshal; Tam iyileşme ve semptomların bitimini takiben 3 gün beklenir. Diş Tedavisi kaplama tedavisi, diş çekimi veya yapılan her türlü diş müdahaleleri sırasında kanama oluşmuşsa en az 7 gün süre ile kan bağışı ertelenir.
KAN BAĞIŞLADIKTAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİM
Kan bağışında bulunulan günde bol sıvı alınmalı, bağışı izleyen 2 saat boyunca sigara kullanılmamalıdır. Araç kullanılacak ise kan bağışı sonrası 30 dakika içerisinde araç kullanılmamalıdır. Bağıştan sonra 1 saat boyunca uzun süreli ayakta durulmamalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Laboratuvar tetkikleri için 10 – 12 saatlik açlık sonrası sabah kan veriniz. Tetkik için hastanemize gelmeden önce ağır ve zorlayıcı egzersiz yapmayınız; kan vermeden önce yarım saat kadar dinlenmiş olunuz. Gece saat 21:00'den sonra su hariç hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.
Kan Tahlili Vermeden Önceki Açlık – Tokluk Durumu
Yemek yemek, kan değerlerinde değişikliğe sebep olacağı için açken uygulanması gerekir. Aksi halde yanlış sonuçlarla karşılaşılabilir. Kan tahlilini etkileyen diğer bir etken de, kişinin stres durumudur. Aşırı stres, kişinin vücudundaki bazı hormonları etkilemektedir.
Doğrulama laboratuarımız, TC Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış sekiz "HIV Referans Laboratuarı"ndan biridir. Gönüllü olarak bağışlanan kanlar tarama laboratuarında Hepatit B, Hepatit C, AIDS (HIV) ve Frengi (Sifiliz) enfeksiyonları yönünden test edilir.
Türk Kızılay gönüllü kan bağışı toplama faaliyetlerini “Ulusal Kan ve Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi” doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda bağışlanan kanlara Hepatit B, Hepatit C, HIV, Sifilis, kan grubu testleri uygulanmaktadır.
Aşağıdaki Durumlardan Biri Sizin İçin Geçerli ise Lütfen Kan Vermekten Vazgeçiniz! Hemofili hastası veya pıhtılaşma probleminiz olmuşsa ya da bu kişilerle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunmuşsanız kan bağışından vazgeçiniz!
Kimler kan veremez sorusunun yanıtı şu şekildedir; Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olanlar. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olan otoimmün hastalıklara sahip olanlar. Kanama eğilimine sahip olanlar.
Kalp krizi riskini büyük oranda azalttığı bilinen kan bağışı, daha sağlıklı karaciğere sahip olmanın yanı sıra baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelmesiyle de bilinir. İnsanı psikolojik olarak rahatlatan kan verme işlemi stresi azaltmasıyla da dikkat çeker. Ayrıca kandaki yüksek yağ oranını da azaltır.
Konu : Kan vermek ve tırnak kesmek için uygun olmayan günler hk. Ebû Hureyre (r.a) dan rivayet edilen Hadisi Şerifte Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam Hz.) şöyle Buyurmuştur: "Her kim çarşamba ya da cumartesi günü kan aldırır da cesedinde bir alaca (vitiligo) hastalığı görürse kendisinden başkasını tenkit etmesin."
Yanlış: Dövmeniz varsa kan bağışı yapamazsınız.
Dövmeler, derinin 'dermis' adı verilen alt tabakasına yapılır. Dövme düzgün yapılmamışsa kan enfeksiyonuna yol açabilir ancak bu enfeksiyon geçtikten sonra da kan bağışı yapılabilir.
Kronik hastalıkların çoğu kan bağışına engel teşkil etmez. Hekiminiz herhangi bir sakınca görmüyorsa ve kronik hastalık kan bağışı yapılmasını engellemiyorsa doktor onayında kan bağışında bulunabilirsiniz. Benzer şekilde, çoğu ilaç ve aşı da kan bağışına uygunluğunuzu etkilemez.
Zira 1 kan bağışı 3 hayat kurtarıyor. 1 ünite kan, 'eritrosit süspansiyonu', 'taze donmuş plazma' ve 'trombosit' olarak 3'e ayrılıyor. Ülke çapında her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç duyuluyor. Dakikada 5 bağışçı 1 dakikalık kan gereksinimini karşılıyor. Kanın tek kaynağı insan.
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
Açlik gerektiren testler kapsadigi için, önceki gece saat 22.00'dan sonra gida alinmamalidir, sigara, çay- kahve içmeyin, sakiz çignemeyin. Az miktarda su tüketebilirsiniz. Kahvalti etmeyin, atistirmayin. Açlik kan sekeri ölçümü için ideal olarak sabah saat 10:00'da kan verilmelidir.
Psikolojik etmenler ve alınan kan miktarının neden olduğu nispi hipovolemi ile artabilen vazovagal reaksiyona parasempatik sinir sistemi neden olur. Vazovagal reaksiyonun semptomları, hafif başağrısı ve baş dönmesinden tam bayılmaya kadar sıralanabilir.
Regl döneminde vücut kan kaybediyor ama regl olmak kan bağışına engel değil, gerekirse kan bağışını güvenle yapabilirsiniz. İşin matematiğine baktığımızda yetişkin bir insan vücudunda (kiloya bağlı olarak değişen) 4.7 - 5.5 litre kan olduğunu görüyoruz. Kan bağışında bu oranın %10'unu yani 470 ml kadarını veririz.
Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir. Açlık gerektiren tahlillerde kaç saatlik açlık gerekir, en son ne zaman yemek yenmelidir? Testlere göre değişmekle birlikte ortalama ideal açlık süresi 8-10 saat olmalıdır.
Kan testinde belirlenen MCH değeri, ortalama 27-31 pikogram (pg) aralığında olmalıdır.
Nikotin sigara, e-sigara ve çeşitli tütün ürünlerinde bulunabilen ve bağımlılık yapan bir maddedir. Tütün ürünlerinin kullanılmasının ardından nikotinin bir kısmı vücudumuzda kalmaktadır. Tıbbi bazı testler insanların idrarında, kanında, tükürüklerinde, saçlarında ve tırnaklarında nikotini tespit edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri