Hassasiyet: Bu test, çocukların duyuları algılamadaki kapasitesini ölçer. Yüksek kapasiteye sahip olanlar, yüksek duyu aktivasyonu sebebiyle hiperaktiftirler ve bu çocuklar fazla aktif oldukları için verilen görevi yapmakta zorlanırlar.
Duyusal hassasiyet, çevreden ve vücuttan beyne iletilen duyusal uyaranlara karşı düşük eşiğe sahip olunmasıdır. Duyusal hassasiyeti olan bireyler uyaranlara karşı aşırı hassasiyet gösterirler ve rahatsız olurlar. Duyusal kaçınma, duyusal hassasiyeti olup bu durumun farkında olan kişilerin uyaranlardan kaçınmasıdır.
Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Duyu Bütünleme Bozukluğu Otizm Midir? Hayır. Duyu bütünleme bozukluğu bir hastalık olmayıp çeşitli hastalık veya tanılara eşlik eden veya bazı kişilerde bir hastalık olmaksızın görülebilen belirti ve bulgular topluluğudur. Otizm spektrum bozukluğu ise bir beynin gelişimsel bir hastalığıdır.
Hayır, duyu bütünleme bozukluğu zamanla geçmez veya kendiliğinden düzelmez. Ancak birey yaşadığı zorluklara karşı zaman içinde çeşitli uyum mekanizmaları geliştirebilir.
Türkiye'de kabul edilen bir terapi formu mu yani sigorta karşılıyor mu? Henüz hayır. Türkiye'de duyu bütünleme terapisi henüz devlet tarafından ödenen bir terapi yöntemi değildir.
Fakat duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar genellikle bulunduğu ortama uyum sağlamakta zorluk çekmesi dışında öğrenme ve gelişimlerinde de sorunlar ortaya çıkar. Duyu bütünleme bozukluğu aslında her yaş grubu çocuklarda gözlemlenebilir. Hemen tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda da bozukluk devam eder.
Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.
Duyusal İşleme Bozukluğu (SPD) bu duyuların hepsini etkileyebilir. SPD duyu organlarımızdan gelen bilginin sinir sistemi tarafından doğru olarak işlenememesinden kaynaklanır. SPD'li kişi ya çevresine karşı aşırı hassastır ya da yeterince hassas değildir.
Duyu Bütünleme bozukluğu olan bir çocuk, çevresindeki sözel veya sözel olmayan belirtileri, ipuçlarını okumakta zorluk çeker. Beyin-davranış bağlantısı çok kuvvetlidir. Duyu Bütünleme Bozukluğu olan bir çocuğun disorganize bir beyni vardır, bu da pek çok davranışının disorganize görünmesine yol açar.
Bu süreç yaşamımız boyunca devam eder, ancak hayatımızın özellikle ilk iki yılında duyusal kanallarımıza yoğun iş düşer. Bebekler bu yıllarda 'duyusal motor dönem' dediğimiz, duyusal kanallarından gelen bilgilere daha fazla odaklanıp bunları hareket cevabına dönüştürdüğü bir dönemden geçer.
Bireyin çevreden aldığı uyaranlara karşı sosyal veya fiziksel etkileşiminin bozulmasına neden olan tepkiler geliştirmesine “duyusal hassasiyet” denmektedir. Her çocuğun yaş grubuna göre takip etmesi beklenen gelişim basamakları bulunmaktadır.
Duyu Bütünleme Bozukluğu, merkezi sinir sisteminde oluşur. Beyin, gelen duyusal uyarıları alamaz, organize edemez ya da bu verileri yorumlayarak anlamlı ve tutarlı bir cevap oluşturamaz ise günlük yaşam zorlaşır ve öğrenme kısıtlanır. Aslında hepimiz günlük hayatta duyu bütünleme bozukluğu yaşarız.
Dokunma Hassasiyeti Nedir? Dokunma hassasiyeti olan çocuklar dokunma reseptörleri tarafından algılanan uyaranın normalden fazla ve yoğun olarak algılar. Bunun sonucunda dokunma duyusuna karşı duygusal ve aşırı tepki verirler.
Duyu bütünleme kursu alanında uzman kişiler tarafında verilen bir eğitim içermektedir. Bu kurslarda yoğun bir eğitim programı içermekle birlikte sadece fizyoterapistler, ergoterapistler veya konuşma ve dil terapistleri tarafından terapi olarak uygulanabilmektedir.
Duyu Bütünleme Terapisi Kimlere Uygulanır? Pediatri alanı başta olmak üzere yaş ve cinsiyete bakılmaksızın ibr çok bireyin duyusal entegrasyon kurabilmesi üzerine uygulanabilirken en çok özel gereksinimli bireylerin terapi süreçlerinde uygulanmaktadır.
8 Duyu sistemimiz vardır. Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
Duyu bütünleme terapisinde çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve çocuğun duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlanır. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansır.
Duyu bütünleme, nörolojik bir işlemdir. Duyu bütünlüğü fonksiyon bozukluğu nörolojik bir bozukluktur.
Duyusal uyaranları bütünleştirememe davranışsal ve öğrenme problemlerine neden olur. Bu durum “Duyu Bütünleme Bozukluğu” olarak tanımlanır. Duyu Bütünleme Yaklaşımı; öğrenme güçlüğüne olan diğer yaklaşımlardan farklı olarak standart beceri çalıştırmaz.
Terapistin seans sırasında yapması ve ailenin de bu konuda eğitilmesi çok önemlidir. İlk adım olarak kıyafetler tamamen çıkartılmalı, ılık ve güvenli bir ortam yaratılarak çıplak deri üzerine yumuşak, plastik Duyu Fırçası ile kollarda omuzdan ele, bacaklarda kalçadan ayağa doğru derin basınç masajı yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri