İlahiyat Önlisans Programı, lise mezuniyeti, yaşı ve mesleği ne olursa olsun herkese açık, büyük toplum kesimlerini doğru dinî bilgiyle buluşturmayı amaçlayan bir programdır.
Üniversitelerdeki ilahiyat bölümleri sözel puan türü ile öğrenci almaktadır. Bu bölümde okumak isteyen öğrencilerin üniversite sınavında Türkçe ve Sosyal Bilimler sorularını çözmeleri gerekir. Dolayısı ile bu soruları çözen ve yüksek puan alan kişiler ilahiyat bölümünü tercih edebilirler.
İlahiyat önlisans derecesine sahip kişilere, ilahiyat lisans düzeyine ulaşabilmeleri için uzaktan eğitim imkânları ile gerekli eğitimi vermek ve lisans diploması sahibi olmalarını sağlamaktır.
AUZEF'e bağlı olan İlahiyat Programı, iki yıllık açıköğretim ön lisans programıdır. Programın Amacı; İlahiyat alanının temel kaynak ve kavramlarına, alt disiplinlerine ait usul ve esaslara hâkim; edindiği kuramsal birikimi uygun araç ve yöntemlerle uygulamaya aktarabilen ilahiyatçılar yetiştirilmesi.
İlgili 33 soru bulundu
İlahiyat (Arapça) Önlisans Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci kabul edilmektedir.
Anayasa Mahkemesi, CHP Milletvekillerinin başvurusu üzerine, 19.09.2019 tarihinde Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiş ve 13 Kasım 2019 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu karar ile İlahiyat Önlisans mezunlarının sınavsız geçişleri iptal edilmiş oldu.
Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan İstanbul Üniversitesi; Türkiye'nin neresinde olursa olsun herhangi bir üniversitede öğretim gören öğrenciler veya mezunlar için ilahiyat ön lisans programı ve onlarca farklı açık öğretim programını sınavsız olarak öğrenime açtı.
İlahiyat mezunları, öğretmenlik, din görevlisi olma, vaizlik, imamlık, yazarlık, araştırmacılık, akademisyenlik, insan hakları savunuculuğu gibi alanlarda çalışabilirler. Ayrıca, farklı alanlarda da iş bulma fırsatları mevcuttur.
Öğretim dili tamamen veya en az %30 yabancı dilde olan bölümlerde Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı zorunludur. Fakültemiz %30 yabancı dilde eğitim vermekte olup Arapça hazırlık sınıfı zorunludur.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
Anadolu İmam-Hatip Liselerinden mezun olanlar, hem kendi alanlarında (İlahiyat gibi) hem de diğer alanlardaki kazandıkları yükseköğretim programlarına devam edebilirler. *2020 LGS Başvuru ve Uygulama kılavuzuna göre Anadolu İmam Hatip Liselerinin okul türü Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi olarak değiştirilmiştir.
Bu değer- lere atıf yapan öğrencilere göre, bir ilahiyat öğrencisi mütevazı, samimi, alçak gönüllü, yardımsever, paylaşımcı ve empatik olmalı; bencillik ve kibirden uzak durmalı; hatta kendinden önce kardeşini düşünmelidir.
İlahiyat mezunları din kültürü öğretmenliğine atanamayacak; yalnızca imam hatip okullarında meslek derslerinin öğretmeni olabilecek.
Sınavsız ikinci üniversitede, öğrenciler, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi veya İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nin lisans ve ön lisans programlarından herhangi birini seçerek eğitim alabilirler. Eğitim, uzaktan eğitim yöntemiyle yapılır.
AÖF KAYIT YENİLEME NE ZAMAN? Açıköğretim Fakültesi öğrencileri tarafından merakla beklenen, AÖF kayıt yenileme tarihleri, Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan duyuruyla birlikte belli oldu. Buna göre; AÖF kayıt yenileme işlemleri 3 Ekim 2022 Pazartesi günü başlayacak ve 17 Ekim 2022 Pazartesi günü sona erecek.
Ön lisans programı mezunu ya da öğrencisi iseniz Ön Lisans programlarına, Lisans programı öğrencisi ya da mezunu iseniz hem Ön lisans hem de Lisans programlarına okuduğunuz ya da mezun olduğunuz programın aynısı olmamak kaydıyla kayıt yaptırabilirsiniz.
İlahiyat 2 yıllık mezunları DGS ile yeterli puanı aldıktan sonra lisans düzeyinde İlahiyat, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği ve İslami İlimler bölümlerinden birini tercih etme hakkına sahiptir.
İlahiyat bölümünü başarılı bir şekilde bitiren öğrenci kamu ve özel sektörde iş imkanı bulabilir. Ancak ilahiyat mezunları genellikle devletin atamış olduğu belli yerlerde görev alma imkanına sahiptir. İş imkanları olarak; İmam, Diyanet Memuru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Vaiz ve Müftü olabilir.
d) Mazeretsiz olarak iki yıl üst üste kayıt yenilememiş olması. Madde 18 — İLİTAM uzaktan eğitim programının tüm derslerini başarıyla tamamlayan ve genel akademik başarı not ortalaması 2.00 veya daha yüksek olan öğrencilere lisans diploması verilir.
İlahiyat ön lisans bölümü, sadece Açıköğretim Fakültesi'nde okutulan meslek yüksekokullarında okutulmayan 2 yıllık bir açıktan eğitim programıdır. Bu bölüm, Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde Anadolu Üniversitesi (Eskişehir) ve Atatürk Üniversitesi'nde (Erzurum) okutulur.
Fakültemizdeki İlahiyat, İlahiyat (İÖ) ve Uluslararası İlahiyat programlarında ana öğretim dili Türkçe olup derslerin bir kısmı Arapça yapılmaktadır. İlahiyat (Arapça) programında tamamen Arapça, İlahiyat (İngilizce) programında da tamamen İngilizce öğretim yapılmaktadır.
İlahiyat Bölümü 2023 taban puanları en düşük 213,47142, en yüksek 516,51507'dir. İlahiyat Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 784070, en yüksek 82'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri