B Düz (Manuel) vites araba ehliyeti Ekim 2005 doğumlu olanlar 2023 yılı Ekim ayı itibariyla B Düz (Manuel) vites araba ehliyeti alabilir.
Manuel Vites Kullanmak İsteyenler
Manuel vitesli araç kullanmak isteyen sürücü adayları, direksiyon eğitiminde manuel vitesli araç kullanacak ve B2 sınıfı ehliyet alacak.
B sınıfı ehliyette olduğu gibi otomatik vitesli otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir.
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur.
İlgili 41 soru bulundu
Eğer “A1 sınıfı ehliyet kaç cc motor kullanır” diye merak ediyorsanız bu gruba ait araçların motor gücü en fazla 125 cc olmalıdır. A1 sınıfı ehliyetin avantajı ise bu ehliyete sahip kişilerin M sınıfındaki bütün araçları kullanabilmesidir.
A1 ehliyeti, genellikle hafif motosikletlerin kullanımına izin veren bir sınıftır. Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
B Düz (Manuel) vites araba ehliyeti Ekim 2005 doğumlu olanlar 2023 yılı Ekim ayı itibariyla B Düz (Manuel) vites araba ehliyeti alabilir.
B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil ve kamyonetlerin kullanılmasına izin veren ehliyet türüdür. B1 sınıfı ise; motor gücü 15 Kw'ı, ağırlığı ise 400 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletlerin sürülmesi için alınması gereken ehliyet türüdür.
Normal B sınıfına göre kapsamı daha dar olan B1 ehliyetle yalnızca 4 tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. M sınıfı mopedleri de kapsayan B1 ehliyet sahipleri motor gücü 15 KW'ın altında olan ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen araçları kullanabiliyor.
Bu ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. Ancak bilinmelidir ki B sınıfı ehliyet sahipleri kamyonette kullanabilir. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler.
“B” konumu, İngilizce fren anlamına gelen “Brake” ifadesinin kısaltılması olarak kullanılmıştır. Otomatik şanzımanın manuel kullanım imkanı olmadığı için, manuel kullanımda, vites düşürerek yapılan “motor freni” işlevini görür (örneğin dik rampalarda iniş). Araç yavaşlama haricinde “B” konumunda kullanılmamalıdır.
B sınıfı ehliyet, güç sınırı 15 kv'ı geçmeyen, yük taşımacılığında kullanılmayacaksa 400 kg'dan; kullanılacaksa da net ağırlığı 550 kg'dan fazla olmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsıyor.
1. sınıf araç kategorisinde otomobiller, 2. sınıf araç minibüsler, 3. sınıf araç otobüsler, 4. sınıf araç kamyon vb. şeklinde değişkenlik gösterir. Yani bir nevi, araçların özelliklerine ve kısmı görev ve işlevlerine göre, fiyatları belirleniyor diyebiliriz.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Canlı yayında seçim sürecini değerlendiren Bakan Soylu, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan sonra 125 cc altı motorları motor ehliyeti olmadan kullanabileceğini de duyurdu.
B sınıfı ehliyetle kullanılan otomobiller maksimum 9 kişi alabilen araçlar ve maksimum ağırlığı 3500 kg olan kamyonetleri kullanabilir. B sınıfının alt ehliyet türleri kapsamında olan araçları da bu ehliyete sahip olarak kullanmanız mümkün.
Otomatik vites araba ehliyeti üzerinde “Sadece otomatik vites araç kullanabilir” ibaresi bulunuyor. Bununla beraber yeni sistemde manuel ehliyet sınıfı B ve otomatik ehliyet sınıfı B1 olarak kabul ediliyor.
Manuel vites ehliyet aldığınız takdirde ister manuel ister otomatik vites araba kullanabilirsiniz. Yani, manuel vites ehliyetine sahipken otomatik vites araç kullanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat eğer otomatik vites ehliyet aldıysanız, manuel vitesli araçları kullanamazsınız.
Manuel vites yani halk arasında düz vites olarak bilinen ehliyet sınıfına sahip sürücüler ise kendi sınıflarındaki manuel ve otomatik vites her türlü aracı kullanabilmektedirler.
A1 sınıfı sürücü kursu fiyatı 2010 TL, sınav giriş ücreti 280 TL. harç ücreti 705TL. Toplam 2995 TL. A2 sınıfı sürücü kursu fiyatı 2400 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL, Toplam 3385 TL. A sınıfı sürücü kursu fiyatı 2900 TL, sınav giriş ücreti 280 TL harç ücreti 705 TL.
A1 motosiklet ehliyeti alma yaşı 16 ve 125cc-11 kw/14 hp geçmeyen motosiklet kullanabilir.A1 motosiklet ehliyeti M motorlu bisiklet(Moped)ehliyetini kapsamaktadır.Ekim 2007 doğumlu olanlar 2023 yılı Ekim ayı itibariyla A1 motosiklet ehliyeti alabilir.
A1 Ehliyet
A grubu ehliyetler arasında en düşük yaş şartı A1 ehliyette bulunuyor. 16 yaşını dolduran sürücüler bu ehliyete sahip olarak motor hacmi maksimum 125 CC olan tüm motosikletleri kullanabiliyor. A1 ehliyet M sınıfı sürücü belgesinin kullandığı taşıtları da kapsıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri