Tezli Yüksek Lisans için lisans (en az 2,25), Doktora için Yüksek lisans mezuniyet not ortalaması en az 2.25 (100'lük not sisteminde 59,16), kamu veya özel sektörde en az 10 yıl süre ile yöneticilik yapmış adaylardan 2,25 mezuniyet notu şartı aranmamaktadır.
(2) Yüksek lisans programında başarılı olmak için en az 2.50, doktora programında ise en az 3.00 GANO'ya sahip olmak gerekir.
Not ortalamamız yapacak olduğumuz yüksek lisans başvurularının bir parçasıdır ve yüksek olması da tabiki bizim için bütün diğer öğeler gibi bir artıdır. Yani kesinlikle büyük önem taşımaktadır.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
Öncelikle kesinlikle 4 yıllık bir lisans programından mezun olmak gerekir. YÖK tarafından başvuru için belirlenmiş olan ALES üzerinden 55 puanı almış olmak gerekir. (Tezsiz yüksek lisans için ise puan şartı istenmez.) Kesinlikle lisans diploması başvuru sırasında elde bulunmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
YÜKSEK LİSANS İÇİN TRANSKRİPT KAÇ OLMALI? Yüksek lisans not ortalaması şartı üniversiteye göre değişiklik göstermekle birlikte, en azından 4.00 üzerinden 2.00 olmalıdır. Yüksek lisans eğitimine kabul edilebilmek için, lisans mezuniyet puanının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
Üniversiteden mezun olmadan yüksek lisans yapmak mümkün değildir.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Bunun için ise lisans mezunu ve iyi bir not ortalamasına sahip olmanız gerekir! Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları ise en az 3,00 istemektedir. Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Çünkü belirttiğimiz gibi tezsiz yüksek lisans programı için ALES puanına sahip olma şartı aranmamaktadır. Tezli programları düşünenler için ise 60 puanla yüksek lisans yapılır mı sorusunun cevabı evet olacaktır. Yüksek lisans başvuraları için ALES puanı en az 55 olmalıdır.
Başvuru ve Kabul Şartları
Lisans not ortalamanız 2,70 ve üzeri olmalıdır.
Yüksek lisans başvurularında;
-Türkçe yüksek lisans programlarına başvuracak adayların YDS' den en az 50 ya da ÖSYM tarafından YDS' ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 ye denk gelen bir puan almış olmaları gerekir.
Öncelikle akademisyen olabilmenin ilk şartı, alt limit olarak 2.50 ortalama ile mezun olmaktır. Bu ortalama şartı bölüme ve üniversiteye göre değişebilir. Eğitim süreci genellikle şu şekilde işler. Lisans eğitimi bittikten sonra yüksek lisans / master yapılır, bunun için ALES'e girerek yeterli puan alınması gerekir.
Akademik Ortalamaya etkisi bulunmamaktadır.
Aritmetik ortalama hesaplanırken bölme işleminde virgülden sonra gelen 2 basamak yürütülür. Yılsonunda derslerden başarılı olunabilmesi için; iki dönem puanı aritmetik ortalaması minimum 50 puan olmalıdır veya birinci dönemde alınan puan ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olmalıdır.
YÖK'ün kabul ettiği Yabancı Dil Sınavlarından birinden 95 veya üzeri puan almak. Lisans mezuniyet notu 3,5 veya üzeri olmak." belirlenmiştir.
Bu hüküm doğrultusunda araştırma görevlisi alımları için ön değerlendirmeden sonra giriş sınavında değerlendirme şu şekilde yapılmaktadır : ALES %30 + Lisans Mezuniyet Notu %30 + Yazılı Sınav %30 + Yabancı Dil %10 üzerinden yapılacak hesaplama sonrası toplam puanı 65'in altında olan BAŞARISIZ sayılmaktadır.
Araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, 4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Üniversitelerin herhangi bir bölümü ile ilgili tezli yüksek lisans veya doktora yapan kişiler, ALES ve YDS sınavlarından yeterli puanı aldıkları takdirde araştırma görevlisi olarak çalışabilir. Yüksek lisans yapmak için ise önce bir lisans bölümünü bitirmek gerekir.
7. Tezli yüksek lisans azami süre kaç yıldır? Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Devlet üniversitelerinde harç ücreti yoktur. Son düzenleme ile birlikte yüksek lisans öğrencilerinden alınan harç ücretleri kaldırılmıştır.
Yüksek lisans eğitimi haftada beş gün, hafta içi yapılmaktadır. Bazı bölümlerde dersler haftanın beş gününe dağıtılmaktadır, bazı bölümlerde ise haftanın iki veya üç günü eğitim verilmektedir. Haftanın iki veya üç gününe ders konulmasının en temel sebebi aynı zamanda çalışan öğrencilerin de göz önüne alınmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri