Yapılan ölçümlerde Düzce'nin 4 ana kirleticisi ve oranları tespit edildi. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Birincisi, fabrika bacalarından çıkan kirlilik, etkisi yaklaşık yüzde 25-30 civarında. İkincisi, evlerdeki kömür yakıtından kaynaklanan hava kirliliği.
Bu kirleticilerin en önemlisi partikül madde. Düzce'de hala kömür kullanımı var. Çeşitli endüstriyel tesisler var ki son yıllarda Düzce, yatırım aldığı için bunların sayısı ve türleri de artıyor. Baktığınız zaman Düzce'de yerleşimden kaynaklanan bir yakıt kullanımı var.
Dünya çapında 117 ülke ve 6 bin 475 kentin hava kalitesinin ölçüldüğü 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye 46'ıncı sıradaki yerini korurken, Avrupa bölgesinin havası en kirli kenti Iğdır oldu, Düzce beşinci sırada yer aldı. Türkiye'nin ayrıca Avrupa'da havası en kirli 7'inci ülke olduğu belirlendi.
Listede Iğdır'ın yanı sıra Gaziantep 7, Düzce 11, Mersin 13, Konya ise 15'inci sırada yer aldı. Avrupa'da havası en kirli ülkeler sıralamasında bir basamak gerileyen Türkiye 2022'de 6'ncı oldu. Dünya çapında 7 bin 323 kent arasında hava kirliliği en fazla olanı ise Tayland'ın Chiang Mai şehri oldu.
Düzce ili, Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde görülen nemli ve fazla sert olmayan iklimin etkisi altındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,3 °C, yıllık top- lam yağışların ortalaması 822,6 kg/m2 olup, ortalama nispi nem %75,2'dir.
İlgili 31 soru bulundu
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) yeni raporuna göre, Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.
Düzce, 2021 Dünya Hava Kirliliği raporuna göre Avrupa'nın havası en kirli 5 şehri arasında yer aldı. Kentteki akademisyenlerden Doç. Dr. Fatih Taşpınar, "Rüzgarın esme frekansları çok kısıtlı olduğu için Düzce'de hava kirliliği dağılmıyor" dedi.
2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlara göre havası tek temiz kent Rize oldu.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu'nun açıklamasına göre Türkiye'de 81 ilden sadece 6'sının havası temiz. Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale. Havası en kirli illerin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden IQ Air Kuruluşu'nun verilerine göre Nepal'in başkenti Katmandu, dünyanın en kirli havasına sahip şehri oldu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
Düzce ili, Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde görülen nemli ve fazla sert olmayan iklimin etkisi altındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,3 oC, yıllık toplam yağışların ortalaması 822,6 kg/m2 olup, ortalama nispi nem %75,2'dir. Düzce, doğal bitki örtüsü açısından zengin sayılan bir ildir.
3 Ocak- 9 Şubat tarihleri arasında sıcaklık değerlerinin +5 derecenin altında olması, yılın en soğuk döneminin, gerçek kış devresinin yaşandığının bir göstergesidir. Gerçekten Ocak ayı, Düzce Ovası ve çevresinde en soğuk aydır. Bu ayda ortalama sıcaklık 3.5oC, en düşük sıcaklık ise, -20. 5oC olarak ölçülmüştür.
2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, dünyada havası en kirli ülkelerin başında Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş geldi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre ise Türkiye'nin en temiz illeri; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak şehirleridir.
DÜNYANIN EN TEMİZ HAVASINA SAHİP ÜLKELER
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden İsviçre merkezli IQ Air'in yayımladığı raporda da Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında gösterildi.
2021 Dünya Hava Kirliliği raporuna göre, Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke. Avrupa'nın en kirli havasına sahip beş şehrinden ikisi Iğdır ve Düzce oldu. Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli rapora göre Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu.
Eskişehir, Rize, Giresun, Çanakkale ve Adana (Çatalan) geçen yıl Türkiye'nin partikül madde parametreleri açısından havası en temiz illeri olarak belirlendi.
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun yayımladığı "Kara Rapor 2022", Türkiye'de 2021'de hava kirliliği nedeniyle en az 42 bin 67 kişinin hayatını kaybettiğini, en kirli havayı soluyan ilk beş ilin ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya olduğunu ortaya koydu.
Kirlilik durumu, 12 aylık bir süre boyunca ölçülen ortalama PM2.5 seviyeleri temelinde belirlenir. Ve bu İsviçre şehri yıllık 0,51 µg/m3 değer elde etti ki bu da onu dünyadaki en düşük değer yapıyor. Reykjavík, İzlanda'nın en büyük şehri ve başkenti olmasına rağmen, ülkedeki en temiz şehir unvanını gururla taşıyor.
Hava kirliliği en az olan semt Kandilli
Hava kirliliğinin en az ölçüldüğü istasyon 13,1 µg/m3 ile Kandilli 1 olurken, partikül madde hava kirliliği Büyükada istasyonunda 15,8, Sarıyer istasyonunda 24,4, Şile istasyonunda 25,1 µg/m3 olarak tespit edildi.
İçinde barındırdığı tarihi değerleri, doğal güzellikleri, yemyeşil doğası ve yaz turizminin gözdesi olan mavi bayraklı plajları ile Düzce'nin en güzel ilçelerinden biri Akçakoca. Özellikle Ankara, İstanbul gibi metropollere yakınlığından dolayı da tam bir hafta sonu kaçış rotası.
Düzce; akarsu ve gölleri, soğuk su kaynakları, yaylaları, eşsiz kumlu plajları ile dinlenmek için ideal bir ildir. Kuzeyde Karadeniz'de 22 km uzunluğunda kıyı şeridine sahiptir. Merkez ilçenin yüzölçümü 710 km² olup, İl genelinin yüzölçümü 2.492 km²'dir.
Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye'de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa'da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri