Adeta zararlı bir mikroorganizma yuvası olan suların içilmesi ya da bu sularla yıkanan sebze ve meyvelerin çiğ ya da kabuğunun soyulmadan tüketilmesiyle mikroplar insan vücuduna geçiyor. Sonunda tifo, kolera, dizanteri ve benzeri hastalıkların yanı sıra kirli su zehirlenmelerine de neden oluyor.
Kirli sular, ishal, kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Kirli suların içme suyu olarak tüketilmesinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle her yıl dünyada 502 bin kişi yaşamını yitiriyor.
– Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. – Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. – Yeterli derecede yumuşak olmalıdır. – Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır.
“Kireçli su içmek zararlı mı?” sorusunun yanıtını; suyun içinde bulunan çözünmüş tuzlar, özellikle kalsiyum ve magnezyum varlığı verir. Çünkü bu maddelerin su içinde bulunduğu miktarın etkileri farklı olabilir. Magnezyum alımında artış, ishale neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Arıtılmış su tüketiminin kalp, damar ve kemik sağlığı problemleri, hipertansiyon, okul çağındaki çocuklarda büyüme geriliği, diş çürükleri ve yetişkin nüfusta bazı kanser türleri gibi birçok hastalığa neden olabileceği belirtiliyor.
Enfeksiyona Neden Olur
Kireçli sular belirli bir süre sonra çeşitli gereçlere çökebilirler. Bu da kullanılan çeşitli ürünlerde bir tabakanın oluşmasına neden olur. Üstelik bu tabaka nedeniyle sabunun erişemediği maddelerde bakterilerin çoğalacak ve istenilen hijyenin elde edilmesi zorlaşacaktır.
Bunun yanı sıra su sadece bayatlamakla kalmaz, içerisinde sağlığımızı tehdit edebilecek zararlı maddeler oluşmaya başlar. Plastikte yer alan bazı kimyasallar zamanla şişelenmiş suya karışabilir. Bu durum sağlığınıza zarar verebilir. Bayatlamış su tüketilmesi durumunda ciddi sağlık sorunları meydana gelebilmektedir.
Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. •Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
Suyu Kimyasallarla Arıtmak. Su arıtma ve dezenfektan tabletlerini kullan. Su arıtma tabletleri, klor dioksit ya da iyottan yapılır ve sudaki bakterilerle virüsleri öldürür. Bu tabletleri kullanmak için bir sürahiyi ya da kavanozu suyla doldur ve içine suyu arıtacak kadar tablet ekle.
Böbrekler gün içinde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilir. Yani 1 saatte ortalama 0,8-1 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Kısa sürede 3-4 litre su içilmesi halinde su zehirlenmesi görülme riski yüksektir.
Çok fazla su içmek tehlikeli olabilir!
Ayrıca beyinde aşırı sıvı birikmesine (ödem) bağlı olarak beyin sapı etkilenebilir ve merkezi sinir sistemi işlev bozukluğu görülebilir. Tüm bunların sonucunda su zehirlenmesi, nöbet, beyin hasarı, koma ve hatta ölüme neden olabilmektedir.
Günde 2-3 litreden fazla su içmeyin
Gereğinden fazla su tüketmek de az tüketmek kadar tehlikelidir. Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur.
Su kaynaklı salgın hastalık oranı: Kirlenmiş su ile yayılan hastalıkların tüm hastalıklara oranıdır. Su ile bulaşan bazı hastalıklar kolera, diyare, sarılık ve tifodur.
Bu suların, içme suyu olarak hijyen açısından uygun olduğu, sağlık açısından bir risk oluşturmadığı bilinmektedir. Diğer bir içme suyu da halen yaygın olarak kullanılan çeşme suyudur. Çeşme suyu klorlanarak evlerimize ulaştığından, zararlı bazı bakterilerin varlığı açısından daha az riskli olduğu söylenebilir.
Musluk suyunda bulunan kurşun, cıva, alüminyum gibi metaller beyin, sinir sistemi, üreme hastalıklarına yol açar. Musluk suyunda bulunan parazit ve virüsler salgın hastalıkların kolayca yayılmasını sağlar.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Mesela egzersiz yapıyorsanız, ter yolu ile kaybettiğiniz su miktarı fazla olduğu için, su tüketim miktarınızın normalden daha yüksek olması gerekir4. Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte.
Su, açıkta bırakıldığı takdirde karbondioksiti içine emiyor. Suyla karbondioksit birleştiğinde ise bu durum karbonik asit oluşumuna neden oluyor. Kısacası suyun kimyasal yapısı değişime uğruyor. Aynı zamanda bu durum suyun pH seviyesini düşürdüğü için tadının da değişmesine sebep oluyor.
Bulanık su içmek sağlık açısından zararlıdır. Bu nedenle bulanık olan suyu farklı teknikler kullanarak içilebilir hale getirmeye çalışmak yerine su arıtma cihazı ile ilgili harekete geçmek gerekir.
İlk müdahalenin ardından iyileşene kadar hastanın yağsız ve posasız gıdalar ile beslenmesini de tavsiye eden Akay, “Ekmek, yağsız haşlama veya ızgara et, yoğurt ve pirinç lapası gibi gıdalar almak; çiğ sebze ve meyveler ile tatlı ve yağlı yiyeceklerden soslu yemeklerden kaçınmak, yoğurt ve yağsız peynir yemek önemlidir ...
Fazla kalsiyum ve mineraller suyun kireçlenmesine neden olur. Sert suyun kaynağını su deposundan evine gelen su borularındaki tortular olabilir veya yer altı kaynak suyu kullanıyorsan buradaki suyun doğal yapısından dolayı da musluk suyu kireçli ve sert olabiliyor.
Tüketilen suyun her özelliğini bilmek sağlık açısından daha bilinçli hareket etmenizi sağlar. Kireçli su, içerisinde yer alan magnezyum oranı fazla ise kişilerde ishale neden olabilir. Aynı zamanda fazla kalsiyum kandaki kalsiyum seviyesinin normalden daha fazla olmasına neden olur.
SİRKE VE KARBONAT
Sirkenin asidik yapısının olması muslukta oluşabilecek kireçlenmeyi anında götürecektir. Sirkeye ekleyeceğiniz az miktarda ki karbonat tepkime oluşturarak, musluğunuzu kireçten kurtaracak ve daha temiz bir musluğa sahip olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri