Zemzem (Zemzem kuyusu, Arapça:زمزم), Suudi Arabistan'da Mekke'de Kâbe'nin 20 m doğusundaki su kaynağı ve kuyusu. Hac ve Umre ziyaretleri sırasında milyonlarca Müslüman tarafından içilmekte ve hediye edilmek üzere memleketlerine götürülmektedir.
Zemzem çeşmesinden akan suyun içme erkânı vardır. Buna göre ayakta ve üç yudumda içilmeli ve her yudum için “Hak, Muhammed, Ali” denilmelidir.
Mescid-i Harâm'da Hacerülesved'in tam karşısında Kâbe'ye 19 m. uzaklıkta yer alır. Suya bu isim “bol ve akıcı olma, Cebrâil'in konuşma sesi, akarken çıkardığı ses, şimşek sesi, nereden geldiği belli olmayan ses” anlamlarındaki zemzem ile (zemzeme, zemmezem, zümmezim, zemmizem) arasında bir ilişki kurularak verilmiştir.
Cebrail tarafından açılan kuyudan öyle bir su fışkırmıştır ki; Hz. Hacer bu suyun birikmesi için önünü kesmiştir ve suyu biriktirmiştir. Hz. Hacer çıkan suyu görünce “dur dur” diyeceği yerde “zem zem” demiştir ve günümüze kadar bu bereketli suyun adı zemzem suyu olarak kalmıştır.
İsmâil‟in annesi Hâcer‟in, uzun arayışlardan sonra İsmâil‟i bıraktığı yerde suyun kaynağından fışkırarak aktığını görünce, “Yavaş yavaş ak, dur!” demesi veya etrafa yayılmaması için çevresini kumla çevirmesinden dolayı bu adı aldığı da ileri sürülmüştür.
İlgili 28 soru bulundu
5-Yüksek kalsiyum ve magnezyum tuzu ihtivâ etmesi sebebiyle, yorgun insanların yorgunluğunun gitmesini sağlıyor. 6-Alman kimyacıların yaptığı çalışma neticesinde; normal bir su ile karıştırıldığında katıldığı suya baskın gelip, bütününü mayalayarak diğer suyu da zemzeme çeviriyor.
Hacer, çıkan suyun etrafını çevirip biriktirmiş, bu sudan kırbasını doldurmuş, kendisi de içmiştir. Hac ve umre yapan Müslümanlar Hacer'in anısına Safâ ve Merve tepeleri arasında yedi defa hızlı adımlarla yürürler, buna say denir. Zemzem'in adı Kuran'da geçmez, fakat hadislerde sıkça geçer.
Bu konuda Kuveyt menşeli "el-Mevsûatu'l-Fıkhıyye, c: 1, s: 91) bakabilirsiniz. Yukarıda geçen hadis, belirtildiği üzere zayıftır. Bundan dolayı ister Zemzem suyu olsun, isterse başka su olsun, su içerken kıbleye yönelmek müstehap değildir. Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Kuyunun yeniden bulunması [Hz.] Peygamber'in dedesi Abdülmuttalib ile ilişkilendirilir.
Zemzem suyunu ilk olarak Cebrail görmüştür. Cebrail o sırada bir kuyunun yanında durmaktaydı. Kuyuyu kazarak suyu çıkarmıştır. Tam bu esnada ise yanında olan Hacer sevinmiştir ve koşarak dur anlamına gelen zemzem sözcüğünü dile getirmiştir.
Mekke'ye yerleşip Hacer'e komşu olan Cürhümlüler, bilâhare Mekke'yi terk ederken Zemzem kuyusunu kapatıp gittiler. Zaman içerisinde tamamen körelip kaybolan Zemzem kuyusunu yeniden açmak ise Mekke reisliği döneminde Peygamberimizin (sas) dedesi Abdülmuttalib'e nasip oldu.
Hacı adaylarına “Zemzem suyu idrar yoluyla atılamaz, böbreklerde birikir.
ZEMZEM SUYU NEREDEN ALINIR ? İlk kez alacak kişiler zemzem suyu nerede satılır diye merak edebilir. Orijinal zemzem suyu hac malzemeleri satan dükkanlarda, marketlerde ve online satış platformlarında bulunabilir.
Hristiyanlar için son derece önemli bir su. Ama bugüne kadar pek bilinmeyen bir yer. Halk arasında kutsal su, Venk Suyu olarak bilinir. Venk kaynak ve değerlendirilmiş kutsal bir alan anlamına geliyor.
Zemzem suyunun cilde faydaları oldukça fazladır. Cild, zemzem suyuyla yıkanır bazı cilt hastalıkları karaciğerden geldiği için aç karınla zemzem içilmesi tavsiye edilir. Ayrıca zemzem suyu kalp krizi riskini azaltır, zemzem ile ovulan vücut kış aylarında üşümez.
Tadı değişecek kadar çok konursa, o su ile abdest alınmaz. Meyve suları içildiği halde, hiç biri ile abdest alınmaz. Zemzem suyu ile abdest alınır, gusledilir.
Değerli kardeşimiz, Zemzem'in bir ismi de "La tünzefü vela tüzem" olduğu belirtilmiştir. Bunun manası o kadar çekilmesine ve çıkarılmasına rağmen asla suyu bitmez ve eksilmez demektir. Bu Allah'ın zemzeme verdiği bir özelliktir.
Burası Allah'ın evidir, Allah dostlarını korur. Bu Allah'ın misafirlerinin içeceği bir sudur” dediği rivayet edilir (Buhârî, Enbiyâ). Zemzemin İsmâil'in topuklarını birçok defa yere vurması esnasında çıktığı da nakledilir.
"GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ"
Zemzem suyu 580-600 miligram, normal su ise 200 miligram geliyor. Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz. Normal su buz olur.
"eskiden insanlar tanrılarının kafasında yaşadığına inanırmış bu yüzden su içerken elini başına koyarak tanrılarının kaçmamasını isterlermiş" miş. suyun kütlesi ağar gelip kafayı sağa sola düşürmesin , boyun kırılmasın diye yapılan eylem ... bide su içerken hem elini başlarına koyup hemde çömelenler vardır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Peygamber'in, ayakta oturarak veya binek üstünde su içtiğine dair rivayetlerin bunlara göre daha güvenilir olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, Hz. Peygamber'in ayakta su içmeyi yasakladığı şeklindeki algı doğru değildir. Aynı şekilde, oturarak su içmenin sünnet olduğu şeklindeki algı da doğru değildir.
Aynı belirsizlik yine Zemzem kuyusunun Cürhümiler zamanında kaybolmasında görülmektedir Cürhümi kabilesinin Mekke'den sürülmeden önce Zemzem kuyusunun kuruduğunu ve Kâbedeki değerli kutsal eşyaları çukura gömdükleri bilinmektedir.
Bütün bu rivayetlerden anlaşıldığı gibi, Zemzem suyu, İslâm dinine göre mukaddes olarak kabul edilen bir sudur. Açlığını gidermek için içen kişinin açlığını, susuzluğunu gidermek için içenin susuzluğunu giderir ve şifa niyetiyle içene de şifa sunar.
Zemzem suyu fiyat olarak ambalajlama ve şişe ebatına göre farklılık gösterir. İçeriğinde tuz bulunsa da tatlı tada sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri