Bazen kadınlar düzenli ve tutarlı bir şekilde yumurtlamayabilir. Bu durumda kısırlık polikistik over sendromu (PCOS), hormonal dengesizlikler veya obezite gibi durumlardan kaynaklanabilir. Yumurtlama aşırı egzersiz, stres veya düşük vücut ağırlığından da etkilenebilmektedir.
Uzun ve ağrılı geçen adet dönemleri: Adet dönemlerinde hafif kramplar yaşanması genellikle normal kabul edilir. Ancak bazı kadınlarda her adet döneminde şiddetli ağrı olması ve kanamanın normalden daha uzun sürmesi de kısırlığın bir belirtisi olabilir. Cinsel isteksizlik: Cinsel isteksizlik kısırlık belirtisi olabilir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Kadınlarda doğurganlık kabiliyetinin en yüksek olduğu yaş civarı 25 yaştır. 35 yaş sonrası da kadınlarda gerçekleşecek olan gebelik şansı düşmektedir. Daha ileri yaş grubu kadınlarda da menopoz dönemine girilmesi ile birlikte gebelik gerçekleşmemektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Bekar kadınlarda kanda yapılan birkaç testle kısırlık anlaşılabilir. Östrojen, LH, FSH, AMH düzeylerine bakılması, ultrason ile yumurtalık ve rahim kontrolü ile kısırlık tanısı konulabilmektedir.
Erkeklerde ve kadınlarda bekarken kısır olup olmama durumunum anlaşılması için test yapılabilir. Erkeklerde bekarken sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri uygulanır. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi ile kısırlık testi yapılabilir.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Kadınlarda kısırlık testi
Kadınlarda regl döngüsünün ilk günü yapılan hormon düzeyi kontrolü, regl başlamadan birkaç gün önce rahmin iç yüzeyinden alınan endometriyal biyopsi örneği ve ultrasonografi ile yumurtalık gelişimi incelenerek sağlıklı yumurtlama işlemi hakkında bilgi sahibi olunur.
Özetle, adet düzensizliği doğurganlık çağındaki kadınlar da mutlaka hekim tarafından değerlendirilmesi gereken bir sorundur. Altta yatan sebepler hormonal ya da rahim veya yumurtalık kaynaklı olabilir. Bu sebepler de kısırlığa yol açabilir.
Önemli ölçüde adet düzensizliği, kısırlığın en net belirtilerinden biridir. Sağlıklı kadınların ortalama 28 günde bir adet olması gerekir. Bu döngü, kimi zaman çevresel faktörler nedeniyle 3-5 günlük sapmalara uğrayabilir.
Gebelik, genellikle adetin orta dönemlerinde oluşur. Yani adet başladıktan 14 gün sonra olur. Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler. Üstüne görme adetleri normal bilinen adetler gibi yoğun ve 3-4 gün sürmemektedir.
Aşırı Adet Sancısı Kısırlık Belirtisi Mi? Dismenore, adet sırasında yoğun ağrı ve sancıları ifade eder. Aşırı adet sancısı dismenore doğurganlığı etkilemese de, doğurganlık sorununun belirtisi olabilir.
Kısır çiftlerin yarısından fazlası, 24 ay içerisinde kendiliğinden çocuk sahibi olabilmektedir.
Kısırlık sorunu yaşayan çiftlerde genellikle D vitamini ve folik asit eksikliğine rastlanır. Sağlık kuruluşuna başvuran hastalar, uzmanlara sıklıkla kısırlık genetik mi sorusunu yöneltirler. Bazı nadir durumlarda, özellikle erkek kısırlığında kısırlığın sebebi genetik faktörler olabilir.
Kadın Doğum Uzmanı/Jinekolog
Doğum uzmanları/jinekologlar (OB/GYN'ler) kadınların üreme sağlığı konusunda uzmandır. Hem erkekleri hem de kadınları kısırlık açısından değerlendirebilir ve kan testleri, ultrasonlar ve semen analizi gibi temel testleri yapabilirler.
Ultrasonla değerlendirmenin yanı sıra kan testleri ile yumurtalık yaşı hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olunabilir. Kan testleri, regl döneminde yapılması gereken hormon testlerini ve regl döneminden bağımsız olarak da yapılabilen AMH testlerini içermektedir.
Yumurtalık Tembelliğinin Başlıca Belirtileri
Önceden adet araları 28-30 günde bir iken 24, 25 günde bir olmaya başlar. Ardından yumurtalık tembelliğinin şiddeti artınca da adet araları açılmaya başlar ve en son dönemde ilaçsız adet görmeme raddesinde düzensizlik olabilir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Sperm testi fiyatı güncel fiyatı laboratuvarlar ve hastanelerde 900 TL – 1500 TL aralığında değişkenlik göstermektedir. Sperm testi fiyatı bakılan yöntem ve laboratuvara göre değişkenlik göstermektedir. Sperm testi odası bulunan tüm şubelerimizde sperm testi örneği verilebilmektedir.
Ultrasonografi ile kişinin yumurtalıkları ve rahmi incelenir. Ek laboratuvar ve radyolojik görüntüleme tetkikleri yapılır. Elde edilen veriler ışığında kadın üreme sistemine ait problem saptanır ve infertilite tanısı koyulur.
Sperm Testi Hangi Bölümde Yapılır? Sperm testini (Spermiogram) tam donanımlı bir hastanenin Tüp Bebek Merkezi ve Androloji bölümlerinde yaptırabilirsiniz. Sperm testi yapan hastaneler kriterinde en önemlisi tam donanımlı ve yeterli uzman sayısına sahip bir hastane tercih etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri