Düzenli yürüyüşler ve egzersizler kalbimizin sağlıklı olmasında oldukça etkilidir. Yapılan egzersizler kalp hızını azaltarak kan basıncını düşürür.
Evet, egzersiz kalp sağlığı için kesin olarak yararlıdır. Düzenli ve doğru şekilde yapılan egzersizin kalp sağlığını koruduğu bilimsel olarak gösterilmiştir.
Yürüyüş, her bir kasılmada kalbin pompaladığı kan miktarım artırarak, istirahatte kalp atım sayısını (nabzı) azaltır.
Kondisyonu yüksek olan kimselerde egzersizde sonra nabzın normale dönüşü daha süratli olur. Çok yorucu ağır egzersizlerden sonra nabız normale çok geç bazen 1-2 saatte dönebilir.
Sağlıklı ve yetişkin kişilerde normal nabız hızının dakikada 60-100 aralığında olması ideal nabız değeri olarak kabul edilir. Düzenli egzersiz ve sporunu yapan kişilerde ise bu değer 45-60 aralığında da olabilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Koşu Esnasında kalp atış oranınızı düşürmek için, hızı yavaşlatmak, kolları tamamıyla aşağı kalça hizasına indirerek bir süre koşmak, elleri başınızı tutarak koşmak, nefes atmak, ritim tutmak gibi uygulamalardan yararlanabilirsiniz.
Oturma veya uzanma sırasında ve kalp atış hızı normalde 60 (dakikada atış) ile 100 (dakikada atış) arasındadır. Düzensiz bir nabızda dinlenirken bile nabzın çok yavaş veya çok hızlı attığı hissedilebilir.
Normal nabız değerleri kişiden kişiye değişiklik gösterir, ancak yetişkin ve sağlıklı bir insanda nabzın 60-100 arası olması normal olarak kabul edilir. Profesyonel olarak spor yapanlarda nabız 45-60 seviyelerine kadar düşebilir.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
18 yaş ve üzeri aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri 100 ve ortalama 80 olmalıdır.
Bilinçsiz spor kalp krizini tetikler
Bilinçsizce yapılan spor; kalp krizi, ani kalp yetersizliği, şiddetli tansiyon yükselmesine bağlı beyin kanaması ya da hayati tehlikeye sebep olabilecek anlık ritim bozukluklarına neden olabilir.
Normalde nabız sayısı dakikada 60-100 arasındadır. 100'ün üzerine çıktığında taşikardi durumu tarifliyoruz. Ancak 100-120 seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerlerdir ve bu değerler çoğunlukla kansızlık, guatr ve anksiyete-heyecan kaynaklıdır.
Spordan önce mutlaka ısınmak gerekir. Mümkünse her gün, değilse haftada en az 3 kez spor yapılmalıdır. Kalp hastaları için en uygun spor, tempolu yürüyüştür. 1 saat boyunca eğimsiz bir yolda her gün yürünebilir. Spor esnasında nefes daralması, çarpıntı ya da göğüs ağrısı olursa spor kesilmeli ve hekime başvurulmalıdır.
Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Vücutta dolaşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir. Az su içen ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar sıktır.
Kalp ritim bozukluğu tedavisi için kullanılan ilaçlar, çok hızlı atan kalbi yavaşlatarak ritmi tamamen normale döndürebilir. Bu tip ilaçlara ''antiaritmikler'' adı verilir. Kalp hızını düşürmek için en sık kullanılan ilaçlar; beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve digoxin'dir.
Düzenli egzersiz neticesinde zorlanan kalp ise gelişir ve büyür. Kalbin büyüyen kısmı karıncık ya da sol ventriküldür. Bu sayede pompalama için toplayabileceği kan miktarı artar, bununla beraber nabız sayısı bir defada daha fazla kan pompalayabildiği için düşer.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
Stres kalp atım hızında değişikliklere neden olabiliyor
Dolayısıyla kişinin karşısına ne zaman ve ne türde bir sorun çıkaracağı bilinmeyen aritminin önemsenmesi gerekmektedir. Normalde kalp hızının dakikada 60-90 atım civarında olması gerekir.
Örneğin; derin uyku sırasında kalp hızı dakikada 60'ın altına düşebilir veya fiziksel olarak aktif yetişkinlerde (ve sporcular) genellikle daha yavaş kalp hızına sahiptir.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Eğer yetişkin bir bireyin dinlenme halindeki nabız sayısı 60'ın altındaysa nabız düşüklüğü (bradikardi), 100'ün üzerindeyse de nabız yüksekliği (taşikardi) olduğu kabul edilir. Bu durumlar sık sık meydana geliyor veya kalıcılık gösteriyorlarsa bir sağlık sorunundan şüphelenilebilir.
Kalp ritim bozukluklarının tespitinde hastadan alınan öykü ve yapılan fizik muayene incelemesi sonrası en sık kullanılan yöntem elektrokardiyografi ya da EKG'dir. EKG sayesinde kalbin elektriksel aktivitesi doğrudan incelenebilir ve aktivitede ortaya çıkan değişiklikler anlık takip edilebilir.
Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100'den 140'ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.
Nabız basıncı, bu iki değer arasındaki farktan oluşur. Örneğin tansiyonu 120/80 olan birinin nabız basıncı 120-80=40 mm Hg'dir. Yetişkinlerde nabız basıncının 40-60 aralığında olması normal kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri