Hayır. e-Arşiv fatura, GİB'nin belirlemiş olduğu kriterlere göre ve belirttiği uygun yararlanma yöntemlerinden biriyle üretilmiş ve mali mühür ile mühürlenmişse geçerli bir faturadır. e-Arşiv faturalar GİB'e raporlandıktan sonra sorgu ekranından doğrulanabilmektedir.
e-Arşiv fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresine gidip fatura numarası veya firma adını girerek hızlıca yapabilirsiniz. e-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Faturaların Vergi Usul Kanunu uyarınca beş yıl boyunca saklanması zorunluluğu bulunmaktadır. Arşivlemede GİB için önemli olan faturanın XML belgesidir. Çünkü bu, geçerli hâlidir. e-Faturanın pdf hali, kağıt çıktısı, e-posta ile gönderilmesi, "Aslı Gibidir." yazılması vs. geçersizdir.
E-Fatura yalnızca E-Fatura kullanıcılarına kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura mükellefi, alıcının ise kâğıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılabilen fatura uygulamasıdır. Yani E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir.
Düzenlediğiniz e-arşiv faturanın takibini yaparak elektronik ortama aktarılan belgenizi görüntülemek istediğinizde bunu e-Arşiv Fatura Görüntüleme Programı sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
İnteraktif Vergi Dairesi Kullanıcı Kodunuza https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden uygulamaya giriş yaparak 'Bilgilerim/Sicil Kaydım' alanından ulaşabilirsiniz.
Kullanıcılar, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB e-Arşiv portal'e giriş yaptıktan sonra “Adıma Düzenlenen Belgeler” bölümünden çeşitli filtrelemeleri yaparak kendilerine düzenlenen e-Arşiv faturaların listesini görebilmektedir.
E-fatura ile kesilen fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemi üzerinden alıcının e-fatura sistemine iletilir. E-arşiv ile kesilen faturalar hem mail yoluyla hem de kağıt çıktı olarak alıcısına iletilir. GİB'e, takip eden ayın 15'ine kadar hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Faturanın alıcısı e-fatura/e-arşiv fatura kullanıcısı olsun veya olmasın bu şekilde kesilen e-arşiv faturalar alıcısına e-mail, posta yoluyla iletilir. Bu durumda gelen e-arşiv faturalar e-fatura sistemine/portalına düşmez.
e-Arşiv faturada imzayla birlikte kaşe de bulunmalıdır. Eğer bir fatura programı ve tasarım kullanıyorsan kaşe ve imzanı birlikte hazırladığın bir tasarımı her faturanda kullanabilirsin.
Buna göre e-fatura uygulamasında elektronik imza yasalar tarafından zorunlu kılınmıyor, bunun yerine mali mühür kullanılıyor. Ancak Türk Ticaret Kanunu uyarınca faturayı tanzim eden şirketin yetkililerinin faturada imzası bulunması gerekiyor.
e-Arşiv Fatura'da Kaşe Zorunlu Mudur? E-Arşiv Fatura uygulaması ile fatura düzenleyecek mükellefler, faturaya imzaları ile birlikte kaşe de eklemelidir.
1. 1/1/2019 itibariyle e-arşiv rapor gönderimleri, aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilecektir. Gün içinde sistemimize düşen tüm e-Arşiv faturalar gece 00:00'dan sonra rapor haline getirelerek Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine iletilecektir.
Bir e-fatura mükellefine e-arşiv kesmek sonucunda bu e-arşiv faturası geçerli sayılmaz. Böyle bir durumda faturayı kesen kişi e-arşiv faturasını iptal etmeli ve e-fatura düzenlemelidir. Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük bir süre tanınmıştır.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
e-Arşiv Fatura, e-Fatura mükellefi olmayan gerçek ve tüzel kişilere düzenlenen, oluşturulması, muhafazası, ibrazı ve raporlaması elektronik ortamda yapılan faturadır. Bazı vergi mükellefleri e-Fatura uygulamasının kapsamı dışında kalmaktadır.
E-arşiv, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan standartlara uygun şekilde faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda korunması, ibrazı ve raporlanmasını kapsayan bir süreci kapsamaktadır. E-arşiv uygulaması elektronik fatura türü olarak da ifade edilebilir.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir.
Vergi Usul Kanununun 231/5 inci maddesi uyarınca fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmesi gerekir. 7 gün içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. Burada belirtilen 7 gün, 7 iş günüdür. Cumartesi de iş günü kabul edilmektedir.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
e-Arşiv fatura ise, elektronik ortamda düzenlenen ve saklanan bir fatura türü olduğundan; e-arşiv fatura sorgulama işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yapılıyor.
Fatura Bazında Listeleme ekranında ya da Arşiv bölümünde faturanızı açtıktan sonra "Yazdır" butonuna basarak faturalarınızı yazdırabilirsiniz. - GİB Portal yöntemini kullanıyorsanız portalde yazdırabilirsiniz.
e-Fatura Görüntüleyici programını http://www.efatura.gov.tr/anasayfa.html adresinden indirebilirsiniz. Programın kullanılabilmesi için bilgisayarınızda Java 1.8 101 ve üzeri sürümü olması gerekir.
Merhaba, 13.05.2015 tarihi itibari ile e-arşiv uygulamasına geçmiş bulunuyoruz. Faturalarımız e-arşiv yönetmeliğine göre, mali mühür ile onaylanmakta ve elektronik olarak da imzalanmaktadır yani yasal olarak tüm gereklilikler yerine getirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri