Künye Numarası: e-Arşiv ve e-Fatura özelliğindeki satış/satınalma faturalarında, senaryo tipi Hal Fatura seçilmiş cari hesap seçimi yapıldığında görüntülenen ve bilgi girişi zorunlu alandır.
Künye, yaş meyve sebze ticaretinde gerçekleşen işlemlerin ayırt edici kod numaralarıdır. Bu ayırt edici kod numaraları sayesinde, tedarik zincirinde yer alan kişi ve kuruluşların bildirdikleri satış ve sevkiyat işlemlerinin izini takip edebilirsiniz.
Araç alımlarında noter tarafından aracın yeni sahibine verilen Araç Tesciline İlişkin Gecici Belge üzerinde yer alan ASBİS no, aracınızın bilgilerine online olarak ulaşılmasını sağlar. ASBİS numarası, 19 haneli ve sadece rakamdan oluşmaktadır.
e-Arşiv fatura olarak düzenlenen belgelerde, seri-sıra numarası yerine 3 haneli birim kodu ve 13 haneli sıra numarasından oluşan belge numarası kullanılır. Belge numarası içerisinde yer alan sıra numarası, 4 karakter yıl ve 9 karakter müteselsil numaradan oluşmaktadır.
Bu alanlarda; ürüne ait künye numarası, mal sahibi ve Vergi/T.C. kimlik numarası yer almaktadır. Künye numarasının 19 haneli yazılması gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Ürünler için adeta kimlik vazifesi gören künyeler, ürünlerin kasalarının üzerinde yer alıyor. Örneğin, domates gerçekten Ayaş domatesi mi, organik olarak mı üretildi, taze mi, tüketicilerimiz tüm bu soruların cevabını ürün künyesinden öğrenebilir.
Bu hizmeti kullanarak, son tüketim yerindeki ürünlere ait künye numarası ve ürünün geçmişine ilişkin bilgiler sorgulanabilmektedir.
e-Arşiv fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresine gidip fatura numarası veya firma adını girerek hızlıca yapabilirsiniz. e-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Faturanın alıcısı e-fatura/e-arşiv fatura kullanıcısı olsun veya olmasın bu şekilde kesilen e-arşiv faturalar alıcısına e-mail, posta yoluyla iletilir. Bu durumda gelen e-arşiv faturalar e-fatura sistemine/portalına düşmez.
İnteraktif Vergi Dairesi Kullanıcı Kodunuza https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden uygulamaya giriş yaparak 'Bilgilerim/Sicil Kaydım' alanından ulaşabilirsiniz.
Künye, malın cinsini, miktarını, üreticisini, üretim yerini ve varsa sertifika bilgilerini içerir. Perakende veya toptan satışlarda, ürünlerin üzerinde, kap veya ambalajın görülebilecek bir yerinde künyenin yer alması zorunluluğu bulunmaktadır.
Künye, bildirim yapıldıktan sonra sistem tarafından oluşturulan ve malın üretim yerini, cinsini, miktarını, hangi üretici/işletmeye ait olduğunu ve varsa sertifika bilgilerini içeren belgedir.
Entegratörlerin aksine e-arşiv portalında fatura, karşı taraf ile ne yazık ki direkt olarak paylaşılamıyor. Faturayı karşı tarafa göndermek için indirmeniz gerekiyor. Faturayı indirdikten sonra çıktısını alıp ıslak imzanız ile gönderebilir ya da bir e-posta yazarak karşı tarafa iletebilirsiniz.
Satır sayısında bir sınır bulunmamaktadır. İkinci bir fatura oluşturmanıza gerek yoktur.
Künye numarası İl Ticaret Müdürlüğünce verilmemektedir. Künye girişleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığının www.hal.gov.tr adresinden yapılacaktır. Bildirimci kaydı işlemleri ve Künye ile ilgili yapılan yanlış kayıtları sildirme yeri Ticaret İl Müdürlüğümüzdür.
1. 1/1/2019 itibariyle e-arşiv rapor gönderimleri, aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilecektir. Gün içinde sistemimize düşen tüm e-Arşiv faturalar gece 00:00'dan sonra rapor haline getirelerek Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine iletilecektir.
Faturayı düzenleyen taraf bu 7 gün içerisindeki istediği güne fatura ibraz edebilir. 7 günü aşkın geçmişe dönük e fatura sistem tarafından onaylanır fakat akabinde para cezası uygulanır.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Maalesef, bu sorunun basit ve net bir yanıtı yok. Şöyle ki; amatör sahte belge düzenleyicileri bir dönem 12 veya 15 haneden oluşan vergi numaralı faturalar bastırır, bazen de gerçekte olmayan vergi dairelerinin isimleri faturalarda yer alır veyahut faturayı basan matbaa bilgileri gerçek dışı olurdu.
Düzenlediğiniz e-arşiv faturanın takibini yaparak elektronik ortama aktarılan belgenizi görüntülemek istediğinizde bunu e-Arşiv Fatura Görüntüleme Programı sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
E-fatura ile kesilen fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemi üzerinden alıcının e-fatura sistemine iletilir. E-arşiv ile kesilen faturalar hem mail yoluyla hem de kağıt çıktı olarak alıcısına iletilir. GİB'e, takip eden ayın 15'ine kadar hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
MERSİS'e kayıtlı olup Sisteme giriş yapan her kullanıcı, açılan ekranda yer alan “Sorgular” bölümündeki “Firma Sorgu” kısmını kullanarak şirketlerin temel bilgilerine ulaşabilmektedir.
Ticaret sicil numarası, gerçek ve tüzel kişilere Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından, MERSİS sistemi üzerinden verilir ve 16 hanelidir. Gerçek kişilerin ticaret sicil numarası ise T.C. kimlik numaraları ile oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri