19. yüzyıl boyunca Batılı sanatçılar, doğu ülkelerine yaptıkları yolculuklar esnasında gözlemledikleri kültürel ve yaşamsal öğeleri eserlerine aktarmış ve bu sayede Avrupa sanatında oryantalizm akımı ortaya çıkmıştır.
Bu anlamda oryantalizm, Hıristiyan Batı dünyasıyla Müslüman Doğu arasındaki dinî ve ideolojik çatışmanın tarihi olarak da değerlendirilebilir. Oryantalizmle İslâm'ın ve Müslümanların Batı dünyası için bir tehdit (tehlike) olmaktan çıkarılması amaçlanmıştır.
Öz: Oryantalizm kavramı 19. yüzyıl başlarında Fransız sanatçılar öncülüğündeki resim tarzının adı olarak doğmuştur. Modernitenin ilk evresinde Batı'da farklı sanat dallarına yayılmış, “öteki”ni konu edinen pratiklerle çeşitlenmiştir.
Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Sanat tarihi, edebiyatı ve kültürel çalışmalarda, Oryantalizm, Doğu dünyasındaki yönlerin taklidi veya tasviridir.
Eski Yunan toplumundan, Haçlı seferlerinden, ve 14.yüzyıl Katolik dünyasından temellerini alan çağdaş oryantalizm asıl olarak 18-19.yüzyıllarda Silvestre de Sacy(1758-1838) ve Ernest Renan( 1823-1892) ile başlar.
İlgili 21 soru bulundu
Batı'nın kendi tahayyülünde yarattığı Doğu imgesine dayanan oryantalist bakış açısı, bir noktada emperyalizmin öncülüğünü yapmaktadır. Oryantalizm, Batı'nın Doğu'yu görme ve yorumlama şeklidir, bu yorumlama eyleminde tek taraflı ve daha çok ön yargılara dayanan bir düzen söz konusudur.
Oryantalist sözcüğünün anlamı, doğu bilimcidir. Doğu bilimci olan kişiler için kullanılan bir sözcüktür.
Oryantalizm Kavramı
Batı'nın Doğu hakkındaki imajları ya da Doğu'ya ilişkin kolek- tif Batılı muhayyile olarak kısaca tabir edilebilen Oryantalizmin (Şarkiyatçılık) sözlük anlamı Doğu bilimidir.
Osmanlı Oryantalizmi - tarihçi Ussama Makdisi (2002) tarafından ortaya atılan bir terim – o zaman Batı ve Doğu arasındaki ikiliğin Osmanlı İmparatorluğu'nun seçkinleri tarafından imparatorluğun periferisiyle karşılaşmalarında uygulanması anlamına gelir.
Doğu toplumlarının dilleri, kültürleri, tarihleri ve coğrafyaları hakkında bilgi sahibi akademisyenleri adlandırmak için kullanılan oryantalist kelimesi aynı zamanda Doğu dünyasının resmini yapan Batılı ressamları da ifade eder.
Oryantalizm sözcüğünün anlamını araştırırken Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakmak gerekir. TDK sözlüğünde "doğu bilimi" olarak yer almaktadır.
Oryantalizm: Doğu bilimi. Doğu Medeniyeti ile ilgili, Doğu medeniyetini hatırlatan. Oryantalizmi, kelime anlamıyla ne kadar Yakın ve Uzak Doğu toplumunu, kültürlerini, dillerini ve halklarını incelemek olsa da, Said'den itibaren bu terim olumsuz bir anlamda kullanılmaktadır.
Oryantalizm ve oksidentalizm dünyayı algılama, anlama ve tanımlamada iki farklı bakış açısıdır. Oryantalizmi, Batı'nın Doğu algısı, oksidentalizmi ise Doğu'nun Batı algısı şeklinde tanımlayıp, söz konusu iki kavramı karşılıklı birbirini algılama/tasavvur biçimine indirgemek doğru değildir.
Bu bağlamda self oryantalizmi şu şekilde ifade edebiliriz: Self oryantalizm, Batılı değerler sistemi içinde, batıya göre “kendi”ni açıklayarak/temsil ederek kendi kültürünün temsilini çarpıtmaktır.
Tekno-oryantalizm aslında Japonya temelinde Doğu Asya ülkelerinin hâkimiyetinin kabulü ve bunu tersine çevirmeyi amaçlamaktadır. Aynı şekilde klasik oryantalizmin aksine Batı'nın pazar olmaması için hazırlanan düşünceler toplamıdır.
Büyük çoğunluğu Ehl-i Kitap'tan (Yahudi ve Hristiyan) olan ve Doğu milletlerinin her türlü yazılı edebî (tarihî, dinî, kültürel) eserlerini inceleyen Batı'lı bilginlere müsteşrik ismi verilmiştir.
Oryantalist sanatçı olarak tanımlanan Osman Hamdi Bey'in, renk kullanımında, Mimozalı Kadın resminde kullandığı Zincifre kırmızısı örneğinde olduğu gibi, duygu yoğunluğunu Oryantalizme göre yüksek seviyede tuttuğu görülmektedir.
Oryantalizm ayrıca branşlaşmanın özerkleştiği 19. yüzyıl bilim dünyasında gelişen mikro bir bilim dalıdır. İsim olarak Fransız- ca Orientalisme kelimesinden türetilmiş olan oryantalizm genel bir bakış açısıyla; “Doğu ülkelerinin din, dil, tarih ve medeniyetlerini araştıran ilim dalıdır.” (Germaner ve İnankur, 1989: 9).
Oryantalizm, resim, mimarî, edebiyat, sinema, müzik, dans gibi sanat türlerini etkilemiş olan bir akımdır. Genellikle Batılı mimarların inşa ettiği binalarında, ressamların tablolarında, müzisyenlerin bestelerinde oryantalist etkiler vardır. Oryantalizmin en fazla yansıtıldığı sanat dalı resimdir.
Örtük oryantalizm, doğuya karşı duyulan kuşkuya ve korkuya dayanmaktadır. Bu faktörler, kuşaklar arasında aktarılarak sürekli biçimde bir fantezi alanı oluşturur. Örtük oryantalizmin statik olması, onun belirli bir üslup ve tutarlılık içerisinde olmasını sağlar.
Garbiyatçılık (oksidentalizm), en temel şekliyle, “Doğu” olarak tanımlananın “Batı”yı anlama ve bilme çabasıdır. Kendi varlığının dışında olduğunu baştan kabul ettiği ötekini bir söylem düzlemine oturtma girişimidir.
Oryantalizm, Orta Doğu, Güney Asya ve Doğu Asya kültürleri hakkındaki imgelem veya tasvir çalışmaları için sanat tarihçileri, edebi ve bilim adamları tarafından kullanılan bir terimdir. Bu tasvirler genellikle Batıdaki yazarlar, tasarımcılar ve sanatçılar tarafından yapılır.
Öz. İslamî ilimlerin farklı dallarına dair yaptığı çalışmalar sebebiyle önemli oryantalistler arasında zikredilen Ignaz Goldziher, Batı'da hadis çalışmalarının kurucusu kabul edilmektedir.
Doğu bilimi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Avrupa'ya göre doğuda yer alan ulusların dillerini, tarihlerini, kültür ve törelerini inceleyen bilim, Şarkiyat, oryantalizm.
Buna göre modern Oryantalizm 18. yy'ın sonlarında, özellikle Napolyon'un Mısır Seferi sonrası başlamıştır ve Modern Oryantalizm denilen süreç, bir hükmetme, yeniden yapılandırma “Doğuyu ve doğuluları pratik ve kurumlarla temsil etme”[3] biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri