e-Belgelerde Karekod Kullanımı Bu yeni düzenlemeyle birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı'nın amacı dijital ortamda hazırlanan e-belgelerin elektronik ortamda sorgulanması, görüntülenmesi ve doğrulanmasını karekod aracılığı ile kolay bir şekilde sağlamaktır.
Temmuz ayında yayımlanan tebliğe göre 01 Eylül 2023 tarihinden itibaren e-belge türlerinde karekodun sağ üst köşede bulunması zorunlu hale geldi. e-İrsaliye gibi şu zamana kadar sadece belirli e-belge türlerinde bulunan karekod, artık neredeyse tüm elektronik belgelerde zorunlu olarak kullanılacak.
Serbest meslek erbaplarının kullanması zorunlu e-SMM belgesinde gönderen ile alıcının VKN ve TCKN bilgileri, belge tarihi, belge no, ETTN, belge para birimi, brüt ücret tutarı, tahsil KDV tutarı, KDV tevkifat tutarı, GV stopaj tutarı, KDV tutarı, net ücret tutar, tahsilat bilgileri; karekod için kullanılır.
Yatay dikdörtgen şeklinde uzun kısa çizgilerden oluşan barkod sadece sayısal verilerin okunmasına imkan veririr. Karekod (QR) ise sayısal karakterlerin yanında harf ve simgelerin saklanmasına olanak tanıyarak birçok bilginin okunmasını sağlar.
E-İrsaliyeler, mal ve hizmet sevkiyatını belgeleyen dijital belgelerdir ve bu belgelerde, kolay erişim ve hızlı bilgi transferi için bir QR (Quick Response) kodu, yani hızlı tepki karekodu bulunur. E-İrsaliye QR kod, belgedeki temel bilgilere hızla erişebilmek için tasarlanmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle e-Fatura başta olmak üzere; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu gibi birçok e-Belge ürününde karekod bulunması zorunlu hale geldi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 17 Şubat 2023 tarihinde bu bilgileri içeren bir kılavuz yayımladı. Bundan sonra, mükellefler belgelerine kılavuzdaki şartları karşılayacak şekilde karekod eklemeyen işletme sahipleri, cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.
Bir menüyü görüntülemek, bir sosyal medya profili bağlamak veya bir hesaba arkadaş eklemek, uçağa binmek, bir uygulama indirmek, ödeme göndermek, Wi-Fi'ye erişmek ve giriş bilgilerinizi doğrulamak için karekodlar kullanılabilir.
Adım: QR kodunu tarayın
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
Karekod, Data Matrix adlı kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun Türkiye'de kullanılan karşılığıdır.
Başkanlık tarafından yayımlanan Karekod Standardı Kılavuzunda karekod üzerinde bulunması gereken bilgiler açıklanmış olup karekod bilgisinin e-Faturanın sağ üst köşesinde bulunması gerekmektedir. Kolaysoft firması karekod düzenlemesi ile ilgili gerekli güncellemeyi 13/08/2023 tarihi itibariyle yapmıştır.
e-Belgelerde Karekod Kullanımı
Bu yeni düzenlemeyle birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı'nın amacı dijital ortamda hazırlanan e-belgelerin elektronik ortamda sorgulanması, görüntülenmesi ve doğrulanmasını karekod aracılığı ile kolay bir şekilde sağlamaktır.
Doğrulamak istediğiniz belgeye ait barkod numarasını giriniz. e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon belgelerinde Karekod (QR Kod) bulunması zorunlu oldu.
e-Fatura Yerine Kağıt Fatura Kesmenin Cezası
Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
Bu kapsamda, bahse konu Kılavuzda esasları belirlenen “Karekod”un 1/9/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde zorunlu olarak bulunması uygun görülmüştür.
KAREKOD NASIL KULLANILIR? Tek yapmanız gereken gerekli uygulamayı indirdikten sonra telefon veya tabletinizin kamerasını koda doğru tutmak. Karekod, otomatik olarak karekodunu tanıyacaktır. Eğer karekod bir web sitesini içeriyorsa ilgili adrese otomatik olarak yönlendiriliyorsunuz.
Türkçeye karekod olarak çevrilen QR kodlar, Quick Response (Hızlı Cevap) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Ürün, eşya ya da internet sitesi gibi pek çok bilgi QR kodların sistemine kaydedilebilir ve bu QR kodlar okutulduktan sonra sistemde otomatik olarak kayıtlı olan bilgi cihaz ekranında görüntülenir.
QR Kodunun köşelerindeki kareler QR kodun pozisyonunu ayarlamak için, kenarlar boşluk iç kısmı ise veri kısmıdır. Telefon kamerası veya okuyucu ile taranarak QR kod . çözümlenir ve hızlıca yazı meydana çıkar. QR kod işletmelerde, kartvizitlerde, bankacılık sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır..
Statik QR kodları oluşturulduktan sonra kalıcıdır ve tarama sınırı yoktur. Bunları istediğiniz kadar tarayabilirsiniz. Çoğu dinamik QR kodunun ayrıca sınırsız tarama özelliği vardır. Ancak bazı oluşturucular, duruma bağlı olarak dinamik QR kodlarına tarama sınırları koyar.
Statik QR kodları ücretsizdirücretsiz QR kod oluşturucu çevrimiçidir ancak gömülü verileri değiştiremez ve tarama etkinliklerini izleyemezsiniz.
Her ne kadar siber güvenlik uzmanları QR kodlarının güvenli oldukları düşünmese de kullanıldıkları içerik, kullanıcılar için riskler taşıyabilir. Örneğin, kullanıcıları kötü amaçlı sitelere yönlendiren QR kodları, kullanıcıların gizliliğini tehlikeye atabilir. Bu nedenle, kod tararken dikkatli olmak çok önemlidir.
e-Fatura uygulamasında GİB logosunun bulunması zorunludur. GİB logosu faturanın en üstünde ortada olmalıdır, yeri değiştirilmemelidir. e-Arşiv uygulamasında GİB logosu bulunması zorunludur. Bunun yanı sıra bir diğer zorunlu alan firma kaşe ve imza bilgisidir.
Size gelen hatalı faturaların (durum mevzuat hükümlerine uygunsa) iade faturası ile geri gönderilmesi ya da ticari fatura ise reddedilmesi gerekmektedir. Buna istinaden ilgili firma gelen söz konusu hatayı düzelterek yeni fatura düzenlemelidir.
Banka/Kredi Kartıyla QR Ödeme
QR kod ile ödeme yapılan yerlerde bu işlem için POS cihazı kullanılır. İlgili personel, POS cihazından gerekli işlemleri yapar ve POS'un ekranında bir karekod belirir. Bu kodu telefonunuzun kamerasıyla okutarak POS'tan QR ile ödeme yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri