Yaşlı, yaşça ileri olan ya da genç olmayan demektir. Eş anlamlısı olarak da ihtiyar kelimesi kullanılır. Birbirinin eş anlamlısı olan kelimeler yazılışları farklı fakat anlamları aynı olan kelimelerdir. Bu nedenle de cümle içinde birbirlerinin yerlerine kullanılmaları doğru olur.
Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Genç kelimesi yerine toy, körpe ve dinç kelimeleri eş anlamlı kelimeler olarak bilinmektedir.
Bu anlam ilişkilerinden en önemlileri eş anlam ve zıt anlamdır. Yaş kelimesinin eş anlamlısı 'ihtiyar' kelimesidir. Yaşlı kelimesinin zıt anlamlısı ise 'genç, bebe' kelimeleridir.
İlgili 16 soru bulundu
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
Islak kelimesinin karşılığı olan yaş kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ise kuru olmaktadır.
Bu bilgiler ışığında genç kelimesinin en çok kullanılan ve bilinen 2 tane zıt anlamlısı vardır. Bu sözcükler yaşlı ve ihtiyar sözcükleridir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
1- Sözcük:
Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Buna göre dedenin eş anlamı olarak karşımıza çıkan kelimeler şu şekildedir: Ata. Büyükbaba.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Yas kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre verilmiş olan eş anlamlısı 'matem' şeklinde karşılanmaktadır.
uzak diyar destanı 2 Süratli kelimesiyle eş anlamlı olarak çabucak, hızlı ve seri kelimeleri kullanılır.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Eş anlamlı Kızıl sözcüğü ise Eski Türkçede kızmak (çok fazla ısınarak kızıl renge bürünmek) eyleminden türemiştir. Aynı şekilde "Alaş" sözcüğü de Türkçedir ve kısaca Ala veya Al olarak kullanılır.
Yazılışları ve okunuşları birbirinden farklı olan fakat aynı anlama sahip kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu kelimeler çoğunlukla birbirinin yerini alabilir ve birbirlerini karşılayabilirler. Eş anlamlı kelimeler günlük yaşantımızda dilimizde çok fazla bulunan ve çok kullanılan kelimelerdir.
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
İhtiyar kelimesinin zıt anlamı ise genç olarak ifade edilmektedir. İhtiyar kelimesinin eş anlamlı kelimesi de yaşlı olarak ifade edilmektedir.
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Ak ile kara kelimeleri birbirinin zıt anlamlısı olarak belirtilmiştir.
Ham kelimesinin birden fazla zıt anlamı bulunur. Bunlar; idmanlı, yetişmiş ve olgundur. Ham kelimesinin zıt anlamları bunlardır.
Sakin ortamlarda insanlar huzur bulur cümlesi ise bu kelimenin cümle içinde sıfat olarak kullanıldığı kelimedir. Bu kelimenin zıt anlamlısını ise sinirli kelimesi oluşturur.
Türk Dil Kurumu'na göre fakir kelimesinin eş anlamlısı 'fukara' ve 'yoksul' şeklinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri