1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
Elektronik Fatura Düzenlenmesi Gerekirken Hiç E-Fatura Düzenlenmemesi her bir belge için 210,00 TL'den az olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
Buna göre, hesap döneminin son ayına ait zamanında alınmayan ve yüklenmeyen e-Defter beratları, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde idari para cezası doğuracaktır. Bununla beraber kapanış tasdiki yapılmayan defter kayıtları, bir dava süreci söz konusu olursa delil niteliğini yitirebilir.
E-Defter Beratları belirtilen süreler zarfında yüklenmez ise (**Mücbir sebepler hariç); Bu durum özel usulsüzlük cezası doğurur. KDV iade süreçlerinde zorluk çıkarabilir. Hesap Döneminin ilk ayına ait beratın alınması Açılış Onayı yerine geçmektedir.
e Defter zorunluluğu, 2021 yılı vergi mükelleflerinin ödedikleri vergi oranlarına göre belirlenir. Öncelikle 2021 yılında vergi dönemleri içerisinde 4 milyon TL ve üstü vergi borcu çıkan gerçek ve tüzel mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Defter'e geçmek zorundadır.
İlgili 30 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 15/08/2023 tarihinde yayımlanan duyuru ile birlikte mücbir sebep hali sona eren yerlerdeki mükelleflerin oluşturulması ve imzalanması gereken Elektronik Defter Beratları”nın yüklenme süresi uzatılmıştır.
2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023'e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.
E-DEFTERLERE GEÇEN MÜKELLEFLERE % 50 ZAMLI OLARAK UYGULANACAKTIR. 2022 YILI ECZANE VE SGK İLE SÖZLEŞME YAPAN FİRMALAR ZORUNLU OLARAK E- DEFTERE GEÇTİKLERİNDEN DOLAYI MUHASEBE ÜCRETİ ASGARI 1.000,00 TL OLARAK UYGULANACAKTIR.
Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 01.01.2022 tarihi itibari ile e-defter tutma zorunludur.
Ba –Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 2023 Takvim yılında 7.500,00-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması ile diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmaması durumunda uygulanacak cezalar.
Sermaye şirketleri için II inci derece usulsüzlük cezası 370 TL.
2023 Haziran dönemi e-defter beratlarını yüklemek için son gün 2 Ekim! e-Defter berat dosyalarının yüklenmesinde Aylık Yükleme tercihi yapanlar için Haziran dönemi defter beratlarının yüklenmesi için son gün 30 Eylül.
213 sayılı Kanunda düzenlenen idarî nitelikteki vergi cezalarından biri olan usulsüzlük cezası, aynı kanunun 351 inci maddesinde vergi kanunlarının şekil ve usule ilişkin hükümlerine riayet edilmemesi şeklinde tanımlanmıştır.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
eleman.net verilerine göre, Mali Müşavir 2023 yılında ortalama 32.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mali Müşavir , Ocak 2023 yılında ortalama 26.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Tüzel kişiler e-defterlerini gelir idaresi başkanlığının belirlemiş olduğu sürelerce gib'e göndermesi gerekmektedir. 3 Aylık defter beratları gönderimi ise aylık defter gönderimi ile aynıdır 3 aylık defterlerimizi aylık bazında sırayla yasal süresi içinde göndermemiz gerekmektedir.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.
2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-faturaya geçiş yapacak. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamında olacaklar.
E-Defter uygulamasının genel itibari ile asıl amacı hızlı ve düzenli denetimi sağlamak olmuştur. E-Defter kullanan kullanıcıların kağıt ortamında defter tutması mümkün değildir. İşletmeler E-Defter kullanımına başladıkları anda kağıt ortamında tutulan defterin kapanış tasdiki yapılmalıdır.
Aylık olarak oluşturulan defterler ilgili olduğu ayı izleyen üçüncü ayın son günlerine kadar defterlerini elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Örneğin Ocak/2016 dönemine ilişkin defterleri Nisan/2016 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir.
Berat yüklemelerini yapmak için son günü beklemeye gerek yoktur. Gerekli kontrollerinizi yaptıysanız ilgili ayı izleyen üçüncü ayın son gününü beklemeden de e-defter uygulaması ile berat yükleyebilirsiniz.
Gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükelleflerinin elektronik defterlerini ve e-Defter beratlarını belirlenen süreler içinde Gelir İdaresi Başkanlığına iletmeleri zorunludur. Gerçek kişilerin elektronik defterlerini ilgili olduğu ayı takip eden 3. ayın son gününe kadar, e-İmza ve Mali Mühür ile imzalamaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri