Bir faturanın karşı tarafa kesin olarak ulaştığından emin olmak için faturanın 1300 durum kodunu almış olması gerekmektedir. 1300 Durum Kodu "BAŞARIYLA TAMAMLANDI" anlamına gelmektedir ve bu kodu alan bir faturanın karşı tarafa kesinlikle ulaştığı anlamına gelir.
1300 durum kodundaki faturalar alıcı tarafından sistemine başarıyla alınmış demektir. 1300 durumu, alıcının zarfları sorunsuz bir şekilde sistemine aldığını bildirir. Zarfın durumunun 1300 olması alıcının sisteminden gelen mesaja (sistem yanıtına) göre yapılmaktadır.
1200 - Zarf başarıyla işlendi
Gönderilen zarf işlenip kontrollerden geçtiğinde ve herhangi bir hata alınmadığında e-fatura 1200 durum kodu şeklinde güncellenecektir. Bu noktada zarfın durumu ile sistem yanıtı Gönderici Birim'e iletilir. Gönderim esnasında bir hata yaşanmışsa dahi sonraki aşamaya geçilir.
E-Fatura Durum Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? Düzenlenen her bir E-Fatura, alıcısına ulaştırılırken belirli aşamalardan geçer. E-Fatura'ların geçtiği her bir aşama E-Fatura durum kodu olarak tanımlanır. Her bir E-Fatura durum kodu E-Fatura'nın gönderim süreci içinde hangi aşamada olduğunu gösterir.
e-fatura 1210 hata kodu, alıcıya gitme aşamasında oluşur. İletiyi aynı alıcıya 4 kez göndermeyi deneyen GİB, ilkinde başarısız olduğunda 1210 kodu gözükür. Tekrar deneme başarılı olursa 1300, olmazsa 1215 kodu alınır. 1210 cevabından sonra 1215, 1220, 1230 ya da 1300 durumuna geçmesi beklenmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
1220“HEDEFTEN SISTEM YANITI GELMEDI” durum kodunda alıcı zarfı sistemine aldığını GİB'e bildirmiş ancak zarfı sorunsuzca işleyip işleyemediğine dair olumlu ya da olumsuz bir cevap dönmemiştir. Bu durumda GİB yanıt dönmeyen mükelleflere otomatik uyarı maili atar.
Ne yapılmalı: Faturayı yeniden göndermelisiniz. 1200 “ZARF BAŞARIYLA İŞLENDİ”: Gönderilen zarf işlenmiş, kontrollerden geçmiş ve bir hata alınmamışsa durum kodu 1200 olarak güncellenir. Bu aşamada zarfın durumu sistem yanıtı ile Gönderici Birime gönderilir.
Bir faturanın karşı tarafa kesin olarak ulaştığından emin olmak için faturanın 1300 durum kodunu almış olması gerekmektedir. 1300 Durum Kodu "BAŞARIYLA TAMAMLANDI" anlamına gelmektedir ve bu kodu alan bir faturanın karşı tarafa kesinlikle ulaştığı anlamına gelir.
e-Fatura hazırlarken mükellefin karşısına hazırlayabileceği iki farklı e-Fatura seçeneği çıkar. Bunlar temel e-Fatura ve ticari e-Faturadır.
Gönderilmiş olan bir fatura için durum kodu -1 görünüyor.Açıklaması ise "alıcı kayıtlı kullanıcılar listesinde bulunamadı".Muhtemelen bildirilen etiket bilgisinde hata vardır diye düşünüyorum.
1163 hatasını alan zarfın içerisindeki faturalar geçersizdir, iptal faturası gibidir. - Gönderim sırasında alıcının sistemine erişilememesi gibi bir durum oluşması halinde zarf 1210 “DOKUMAN BULUNAN ADRESE GONDERILEMEDI” durum kodunu alır. Bu durum alıcının sistemine erişilemediği için olmaktadır.
1150 SCHEMATRON KONTROL SONUCU HATALI GIB'in belirlediği standartlarda olması gereken bilgiler yanlış girilmiştir. Bilgiler kontrol edilip GIB'in belirlediği standartlara uygun hale getirilmelidir. Faturalar yeniden gönderilmeli. (faturanın aynı ETTN ile tekrar gönderimine izin verilir.)
1210 Döküman Bulunan Adrese Gönderilemedi
1210 durumu alınırsa GİB aynı zarfı 3 kere daha göndermeyi dener. 3 deneme saat 06.00 ve 18.00 saatleri arasında sırayla yapılmaktadır.) Çözüm: GIB'in tekrar gönderim denemesi başarılı olur ise, 1300 BAŞARIYLA TAMAMLANDI durum kodu alınır.
HTTP durum kodları (status codes) ise istemci yani web tarayıcı ile sunucu arasındaki iletişim sürecinde neler olduğunu açıklayan, 3 haneli bir sayıdır. Bu kodların genellikle hata ile ilgili olduğu düşünülür. Fakat kodlar sunucu ve istemci arasındaki aktarım işleminin durumunu bildirir.
1220 – Hedeften sistem yanıtı gelmedi
“Hedeften sistem yanıtı gelmedi” olarak adlandırılan e-Fatura 1220 hata kodu, 2 gün içerisinde güncellenerek değişime uğramalıdır. Aksi hâlde faturanın alıcısı konumundaki müşteri ile temasa geçilmesi yerinde olacaktır.
e-Belge zorunlu kullanım kapsamı genişletildi
GİB'in tebliğinde yer alan son güncelleme ile, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-fatura geçiş zorunluluğu bulunuyor.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura olmak üzere iki çeşit dijital fatura mevcuttur.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Kağıt faturalardaki itiraz mekanizması mevzuatın izin verdiği ölçüde e-Faturada da uygulanabiliyor. e-Faturada temel fatura ve ticari fatura olarak iki çeşit bulunuyor. Ticari fatura, 7 gün için kabul ve red seçeneği sunarken, temel faturada itirazların sistem üzerinden değil, harici yollardan yapılması gerekiyor.
GİB durum kodları, faturalarınızı Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinden dönen durum yanıtıdır.
Bilindiği gibi ülkemizde Acil çağrı numaraları olarak; 110 Yangın İhbar, 112 Hızır Acil, 122 Alo AFAD (Afet ve Acil Durum), 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat, 177 Orman Yangını İhbar ve 158 Sahil Güvenlik İhbar hattı hizmet vermektedir.
'Hash kodu' ise bir dosyanın parmak izi olarak tanımlayabiliriz. Hash değeri ile bir dosyanın orijinali ile aynı olup olmadığı, değişime uğrayıp uğramadığı kolaylıkla anlaşılabilir, ispatlanabilir. Eğer gönderilecek faturada dosyanın hash kodu isteniyorsa Hash Tool uygulamasını kullanarak işlem yapabilirsiniz.
Sorgulama işlemi sonucunda, “İlgili fatura e GİB sisteminden geçmemiş ve/veya alıcıya başarıyla ulaştırılamamıştır” hatası alabilirsiniz. Bu durumda aynı faturayı, e-fatura uygulamasından yararlanma yönteminize göre tekrar göndermeniz gereklidir.
Bir zarfın e-Fatura sistemindeki o anki durumudur. Standart oluşturmak adına bu sistem yanıtları belirli numaralar (kodlar) ile yollanmaktadır. Zarf gönderildikten sonra durumunun takip edilmesi gerekmektedir. Örneğin; başarılı bir zarfın durum kodu “1300 BASARIYLA TAMAMLANDI” olması gerekmektedir.
Zarf işlenmiş, kontrollerden geçmiş ve merkez sistemde bir hata almamışsa zarfın durumu "ZARF BASARIYLA ISLENDI" olmaktadır. 1110 ZIP DOSYASI DEĞİL: Gönderdiğiniz zarfın formatı ".zip" olmalıdır. 1110 hata kodunu alıyorsanız, faturayı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri