Vergi kanunlarımızda naylon fatura diye bir tabir veya tanımlama bulunmamaktadır. Elektronik naylon fatura ise zaten mevzuatımızda hiç yer almamaktadır.
Örneğin herhangi bir mal satmadan mal satmış gibi fatura düzenlemek. Her ne kadar bu faturayı düzenleyen mükellefin gerçek bir ticari faaliyeti bulunsa dahi; gerçekte bir satışı olmadığı için bu belge sahte belge olarak kabul edilir.
Vergi mükellefinin tüzel kişi olması halinde, tüzel kişiliğin hukuki niteliğine göre yönetim kurulu veya şirket kanuni temsilcisi veyahut da şirket müdürünün kaçakçılık eyleminden sorumludur.
Örneğin herhangi bir mal veya hizmet satın alınmadığı halde alınmış gibi gösterilerek düzenlenen fatura sahte faturadır. Faturada yapılan sahtecilik kısmen veya tamamen yapılabilir. Gerçekte hiç var olmayan bir durum üzerinden fatura düzenlemesi halinde tamamen bir sahte fatura söz konusudur.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK)'nun 359/b maddesinde sahte belge kullanan kişilerin üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacakları hüküm altına alınmıştır. Kanunda yapılan tanıma göre sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir.
İlgili 32 soru bulundu
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
Dolayısıyla e-fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilirse VUK 353/I e-fatura cezası hükmü uygulanır. Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Gerçek bir hukuki alaka mevcut olmadığı halde varmış gibi düzenlenen faturalardır. Bu duruma konu olan iş aslında gerçek bir durumu yansıtmaz. Örnek vermek gerekirse bir hizmet veya mal satın alınmadığı halde alışveriş yapılmış gibi gösteren sahte faturalardır.
Naylon olduğundan şüphelendikleri belgeleri ayıklayıp bunları araştırsınlar, içlerinde gerçekten naylon olanlar varsa, bunların sebep olduğu vergi kayıplarını Vergi Usul Kanunu 371'inci madde hükmüne dayanarak ''pişmanlık'' dilekçesi ile vergi dairesine beyan edip ödesinler.
Naylon fatura tabiri, giriş faturası olmayan bir mal veya hizmet için düzenlenen sahte fatura anlamına gelmektedir. Naylon fatura satılması ve kullanılması, Katma Değer Vergisi uygulaması ile başlamış olup, ihracat işlemleri ve Katma Değer Vergisi iadesiyle yaygınlaşmıştır.
Sahte Fatura Kullanma-Düzenleme Suçu VUK 359/b
Naylon fatura ya da sahte fatura olarak adlandırılan belgeler gerçek bir durumu yansıtmaz. Gerçekte hiçbir hukuki ilişki yoktur fakat belge düzenlenmiştir. Bu belgeler sahte olarak kabul edilir.
e-Fatura mükellefine kağıt fatura kesmek mümkün. Ancak şu şartlar altında: Eğer iki taraf da e-fatura mükellefi ise kesilecek fatura mutlaka elektronik ortamda olmalıdır. Yani e-fatura kesilmesi zorunludur.
( *Danıştay kararları gereğince naylon fatura düzenleyicilerinin gerçek ticaret yapmadığı % 2 oranında KDV dahil gelir elde ettiği kabul edilmektedir.) Yani 1.000.0000 TL naylon fatura düzenleyen şirket 4.000 TL kurumlar vergisi ve 3.600 TL KDV ve bunların 3 katı tutarında vergi ziyaı cezası ödemek zorunda kalacaktır.
Bu durumda yapmanız gereken e-fatura mükellef sorgulama işlemi oldukça kolay ve hızlı olmaktadır. e-Fatura size ulaştığında, efatura.gov.tr adresine giriş yaparak, faturayı gönderen mükellefin kayıtlı e-fatura mükellefleri arasında olup, olmadığını anlamak için sorgulama işlemini dakikalar içinde yapabilirsiniz.
Vergi kaçakçılığı suçunu işleyen kişiler hakkında 18 (on sekiz) aydan 5 (beş) yıla kadar hapis cezasına hükmolunmaktadır.
e-Fatura hazırlarken mükellefin karşısına hazırlayabileceği iki farklı e-Fatura seçeneği çıkar. Bunlar temel e-Fatura ve ticari e-Faturadır.
İşlem amacına göre faturalar satış, iade, irsaliye ya da teklif işlemlerinin gerçekleştiğini belirtir. İşlem amacına göre faturalar satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 farklı başlığa ayrılır.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Vergi Ihbarı Asılsız Çıkarsa Vergi İhbarının Asılsız Çıkması
Vergi kaçakçılığı ihbarında bulunan kişinin kimliğinin gizli tutulması gerçek ihbar olduğu müddetçe geçerli olacaktır. Aksi halde asılsız ihbar sonucu muhbir kimliğinin gizli tutulmasından yararlanamaz.
Defter Belge ve Kayıtlarda Sahtecilik: Vergilerin hesaplanmasına ilişkin bilgilerin yer aldığı defter, belge veya kayıtların yok edilmesi, yok edilen sayfaların değiştirilerek farklı sayfaların eklenmesine yönelik fiiller vergi kaçakçılığı suçunu oluşturur.
Ev Sahibi Şikayet Hattı
Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Özetle, 3. sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi, herhangi bir firmaya 1 gün içerisinde KDV dahil 4.400 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesecekseniz e-arşiv fatura kesmeniz gerekir.
Geriye dönük e-Fatura kesimi, 7 günlük süre kuralına uyulduğu takdirde mümkündür. Bu faturanın başka bir şartı da düzenlenmek istendiği tarih ile satış işleminin gerçekleştirildiği süre zarfında herhangi bir başka fatura kesilmemiş olması zorunluluğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri