Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
Vergi Usül Kanunu'na göre yedi (7) güne kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir.
Sürenin son günü resmî tatile rastlarsa tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter. Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş azami 7 günlük süre hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
2023 yılında geriye dönük e-Fatura kesmek her zaman idari para cezasına konu olmaz. Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz.
Geriye dönük e-Fatura kesimi, 7 günlük süre kuralına uyulduğu takdirde mümkündür. Bu faturanın başka bir şartı da düzenlenmek istendiği tarih ile satış işleminin gerçekleştirildiği süre zarfında herhangi bir başka fatura kesilmemiş olması zorunluluğudur.
İlgili 18 soru bulundu
e-Fatura kesilirken belirli şartlar yerine getirildiği takdirde geriye dönük fatura kesilebilir. Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
GİB e-fatura iptali
Tüm bu işlemler faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. 8 günü geçtiği takdirde sistem talep oluşturmaya veya onaylamaya izin vermez.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
e-defter beratı yükleme dönemi geçtikten sonra muhasebe kayıtlarında bir düzeltme yapılması ise mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, e-defter beratı yükleme tarihinden sonra geç gelen bir fatura daha sonraki bir ayda defter kayıtlarına işlenebilecektir ancak faturanın işlendiği tarih değil fatura tarihi geçerli olacaktır.
Vergi Usul Kanunu kapsamındaki mevzuatta cumartesi, pazar veya herhangi bir resmi tatil gününde fatura kesilememesi yönünde bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle, hafta sonu da diğer günlerde olduğu gibi e-fatura kesilebilir.
Yukarıda yer alan yasal düzenlemeler uyarınca, mal teslimi ve/veya hizmet ifalarına ilişkin belge düzeninde sürenin gün olarak belirlenmesi sebebiyle 7 günlük sürenin hesabının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı ilk gün hesaba katılmadan takip eden günden başlaması gerekmektedir.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
7 günlük süre mükelleflere faturalarını düzenlenmeleri için tanınan azami bir süredir. Süre hesabında ay atlaması söz konusu ise mükelleflerin bu duruma dikkat etmesi gerekir. Katma Değer Vergisinin geç beyan edilmesi vergi ziyanını da beraberinde getirebilecektir.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
Aynı Kanunun fatura nizamını düzenleyen 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde faturanın, malın teslimi ve hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükmü mevcuttur.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
Ticari fatura, faturanın alıcıya ulaştırılmasından itibaren 8 gün içinde reddedilebilir. Bu süre içinde fatura incelenip değerlendirerek ret veya kabul kararı verilir. Faturanın satıcıya iade edilmesi de faturayı reddetme anlamına geldiğinden sıkça sorulan fatura iade süresi de 8 gündür.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
İptal 8 günlük süre içinde taraflardan herhangi birinin talebi başlatmasıyla oluşur. 8 günden sonra iptal talebi oluşturulamaz ve onaylanamaz. harici yollarla yapılan itirazın sistem üzerinden de iletilmesiyle gerçekleşir. ve her iki tarafın da ba /bs formlarında bu fatura yer alır.
Yürürlükte bulunan resmi vergi mevzuatında cumartesi, pazar ve diğer resmi tatil günlerinde fatura kesilmesine aykırı hiçbir hüküm yoktur. Hafta sonu e-fatura kesilebilir. Bu kuralın istisnası resmi kurumlar olup, resmi kurumlara hafta sonu ve resmi tatiller itibariyle fatura kesilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri