e-Fatura mükellefi olmak için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın GİB Portalı üzerinden veya özel entegratörler aracılığıyla başvuru yapılabilir. Tüzel kişiler için mali mühür, özel kişiler için e-imza başvurusu gerekmektedir. Başvuru onaylandıktan sonra, işletmeler e-fatura sistemine dahil olabilirler.
e-Faturaya geçiş yapmanın belli kanalları vardır. Bunlar; GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ve Özel Entegratör üzerinden geçiştir. e-Faturaya başvuracak firmaların Kamu Sertifikasyon Merkezi'ne başvurarak mali mühür temin etmeleri gerekir. Şayet şahıs firması iseniz e-imza ile de başvuru yapabilmeniz mümkün.
E-fatura başvurusu, efatura.gov.tr adresi üzerinden yapılır. Mükellef firma, kendisine gönderilen linkteki alanlara gerekli bilgileri doldurur. Bilgiler doldurulduktan sonra, özel entegratör tarafından bilgiler kontrol edilir. Eğer bir sorun yoksa, özel entegratör mükellef firmaya aktivasyon linki gönderir.
2014 yılında 25 milyon TL ve üzeri yıllık cirolu firmalar için başlayan E-Fatura zorunluluğunda, 2021 yılında 4 milyon TL ve 2022 yılında 3 milyon TL ye düştü.
Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
E-Faturaya Kimler Geçebilir? E-fatura kullanmaya geçiş için gerçek veya tüzel kişilik olmanız yeterlidir. Herhangi bir ciro alt sınırı da yoktur.
e-Fatura, sadece e-fatura bünyesinde tanımlı olan kullanıcılar adına düzenlenmelidir. Bu nedenle sisteme kayıtlı olmayan bir mükellef adına e-fatura düzenlenmesi mümkün değildir.
Başbakanlık adına TÜBİTAK tarafından hazırlanmaktadır. Mali mühür olmadan e-fatura kesemezsiniz. Mali mührün bedeli tüzel kişiler için 395,30 TL (335 TL + KDV), gerçek kişiler için 251,34 TL (213 TL + KDV)'dir.
2024 yılı itibarıyla, belirli bir ciro sınırının üzerindeki tüm firmalar e-faturaya geçmek zorunda olacak. Bu sınır, 2022 ve 2023 yıllarında 3 milyon TL olarak belirlendi.
e-Fatura hizmeti kurulumu ücretsizdir. E-Fatura uygulamasına giriş bedeli ücretsizdir.
Başvuru yapmak için www.efatura.gov.tr adresine giriş yapınız. "Başvuru" butonundan "Elektronik Başvuru Yapmak için tıklayanız" linkine tıklayınız. Açılan form ekranında tüm alanları eksiksiz ve doğru olarak doldurunuz ve "Mali Mühür kullanarak başvur" butonuna tıklayarak başvuru işleminizi sonlandırınız.
e-Fatura mükellefi ne demek? e-Fatura mükellefi, yürürlükte bulunan kanunlar kapsamında e-fatura kullanması şartı taşıyan kişiler ve kurumlar anlamına gelir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen koşullarda fatura kesmesi gereken kişi ve kurumlar e-fatura mükellefi olarak adlandırılır.
E-Fatura Görüntüleyici Kullanımı
http://www.efatura.gov.tr/anasayfa.htmladresinden E-Fatura Görüntüleme programı indirilir. Bilgisayara inen “EFaturaGoruntuleyici.jnlp” dosyasına tıklanarak E-Fatura görüntüleme programı açılır. “Aç” düğmesine tıklanarak bilgisayarda bulunan e-fatura XML'i açılır.
e-Fatura Mükellefi Olmak Ne Anlama Gelir? Şartlarını Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) belirlediği e-Fatura uygulamasını kullanarak fatura kesmek zorunda olan tüm kişi ve ticari kurumlar e-Fatura mükellefidir. e-Fatura'ya geçiş şartları, her yıl GİB tarafından güncellenir.
Peki gerçekten e-fatura kesmek için program gerekli mi? Milyonlarca şirketin aylık alış-satış dahil yüzlü, hatta binli rakamları aşan fatura kapasitesine ulaşabileceğini düşündüğünüzde üst düzey güvenlikli ve yeterli alana sahip sunucularınız varsa, elbette gerek yok.
2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri 5 milyon TL üzerinde olan mükelleflerin e-Fatura sistemine geçiş zorunluluğu bulunuyor. 2021 yılında cirosu en az 4 milyon TL olan firmaların yürürlükteki yasa gereğince vergi mükellefi olarak e-Fatura kesmesi gerekiyor.
Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek e-arşiv faturaların, vergilerle birlikte toplam tutarının 6.900 TL'yi aşması durumunda, Aynı gün içerisinde vergi mükelleflerine düzenlenecek e-arşiv faturaların, vergiler dahil edilerek hesaplanan tutarı 6.900 TL'yi aşması durumunda uygulanır.
e-Fatura Ücretli mi?/ e-Fatura Ücretsiz mi? Normal şartlar altında e-fatura kesme işlemi de tüm e-dönüşüm hizmetleri gibi ücretlidir.
Araç alım, satım ve kiralama işlemleri yapan motorlu taşıt sektörü için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni e-fatura geçiş zorunluluğu şartları getirdi. Böylece çok sayıda motorlu taşıt ticareti yapan işletme için, 1 Temmuz 2022'ye kadar e-faturaya geçme zorunluluğu oluştu.
e-Fatura Nedir? e-Fatura, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahip olan, internet ortamında düzenlenen ve gönderilen fatura tipine denir. e-Faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı'nın GİB uygulaması üzerinden gerçekleştirilir. e-Fatura, kâğıt faturaya göre daha pratik ve maliyet tasarrufu sağlar.
e-Fatura; tamamen elektronik ortamda hazırlanmış ve kesilmiş faturanın, tedarikçiden alıcıya online olarak gönderilmesini ve izlenmesini sağlayan sistemdir. Geçerlilik açısından geleneksel kâğıt faturalar ile arasında hiçbir fark yoktur. e-Fatura, mükellefi işgücü ve zaman kaybı gibi yüklerden büyük oranda kurtarır.
Bedelsiz 0 TL fatura kesilebilir mi? %100 iskonto ve 0 KDVli olacak şekilde 0 tutarlı fatura kesilebilmektedir.
e-Fatura mükellefi sayılan firmaların, zorunlu olmasına rağmen e-Fatura'ya geçmemiş olsalar dahi, gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura düzenlemesi zorunludur. Ancak göndericinin e-Arşiv mükellefiyeti yoksa kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmaz.
E-Arşiv Fatura uygulaması üzerinden düzenlenen e-Arşiv Faturalar hatalı olarak oluşturulursa iptal edilebilirler. İptal edilen e-Arşiv Faturaların bilgisi e-Arşiv faturaların raporlandığı gibi takip eden gün akşamına kadar oluşturulacak e-Arşiv Fatura raporunda GİB'e raporlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri