Öncelikle E-Arşiv uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin E-Fatura uygulamasına kayıtlı olması gerekir. E-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, isteyen her işletme E-Arşiv uygulamasına geçebilir.
e-Fatura uygulamasına zaten geçmiş olan mükelleflerin durumu
Halihazırda e-Fatura uygulamasına geçmiş mükellefler, sadece e-Arşiv Özel Entegratör'üne başvurarak e-Arşiv uygulamasına da geçebiliyor. Ayrıca GİB'e başvuru yapmaları gerekmiyor.
Özetlemek gerekirse, “e-Fatura mükellefi e-arşiv fatura kesebilir mi?” sorusunun cevabı, karşı taraf bir e-fatura mükellefi olmadığı takdirde evet. e-Fatura kesilmesi zorunlu olan durumlarda, e-arşiv e-faturanın yerini tutmaz.
e-Fatura kullanıcılarının, e-Arşiv uygulamasına geçmesi isteğe bağlıydı ancak yeni yayınlayan tebliğe göre en geç 31 Aralık 2019 tarihine kadar e-Fatura kullanan herkes e-Arşiv de kullanmak zorunda. 1 Ocak 2020 itibari ile kağıt fatura kesilemeyecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Yukarıdaki bilgilerin ve VUK'un hükmünün ışığında şunu söyleyebiliriz: VUK'un belirlediği koşullara göre e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere kesilecek faturanın türü, e-Fatura olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olan birine düzenlenen e-Arşiv Faturası, e-Fatura'nın yerini tutmaz ve geçerli sayılamaz.
Eğer siz de e-fatura mükellefiyseniz takip eden sene içerisinde e-faturaya geçişinizi tamamlamanız gerekmektedir. GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ya da Özel Entegratör seçeneklerini kullanarak başvurunuzu yapabilirsiniz. İkinci tür e-fatura kullanıcısına gelince bunlar 'gönüllü' olarak e-fatura kullanan kesimdir.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
e-Arşiv'in formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir. Bir e-Fatura kullanıcısı aynı zamanda bir e-Arşiv kullanıcısı ise, e-Fatura mükellefleri haricindekilere e-Arşiv Fatura keser.
e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi? Eğer e-fatura sistemine geçiş yapmış olan bir firmaya fatura kesecekseniz, satış faturası olarak e-fatura düzenlemelisiniz. e-Faturaya kayıtlı olan bir firmaya kâğıt fatura kesilmesi durumunda bu fatura geçersiz kalır.
Yani kanunen e-Arşiv Fatura'da imza bulunması zorunludur.
İlla e-arşiv faturası olması lazım. Bir fatura için ücret mi ödeyeceğim diyorsanız hayır ödemeyeceksiniz. Gib Portal Üzerinden ücretsiz kesebilirsiniz.
E-Fatura ve E-Arşiv Faturanın Farkları
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Sürenin son günü resmî tatile rastlarsa tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter. Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş azami 7 günlük süre hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Bu itibarla, dileyen mükelleflerimiz 07/01/2020 Salı günü akşam Saat 24:00'e kadar (Çarşamba gününe geçilmeden) bu kapsamda düzenlemeleri gereken e-Arşiv Faturalarını kağıt fatura olarak düzenleyebilirler. Söz konusu süre 30.000 TL'yi aşan ihracat faturalarında da geçerlidir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
2023 yılı itibrariyle, zorunlu e-arşiv fatura düzenleme vergi mükellefi olan bir fimaya 4.400 TL üzeri fatura kesecekseniz bu e-arşiv fatura formatında olmaldır. Vergi mükellefi olmayan bir işletmeye gün içerisinde 5.000 TL üzeri fatura kesecekseniz, bunun e-arşiv fatura olma zorunluluğu bulunmaktadır.
e-Fatura mükellefi olan firmalar, zorunlu olarak e-Fatura'ya geçtikten sonra, kağıt fatura kesmeyecektir. e-Arşiv Fatura da, bir elektronik fatura türüdür ve yapı olarak e-Fatura'dan farklı değildir; sadece alıcıları farklıdır. E-Fatura, e-Fatura mükellefleri arasında karşılıklı alınıp, gönderilmektedir.
Dönem brüt hasılatı 5 Milyon TL'den fazla olan mükellefler e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda oldukları için aynı zamanda e-defter uygulamasına da geçiş yapmak zorundadırlar.
e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yaptıktan sonra, kağıt fatura düzenlemeniz söz konusu değildir. İlk geçiş tarihinden itibaren 7 gün içinde kağıt fatura düzenlenebilmesi mümkündür.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri