e-Haciz, icra müdürlükleri tarafından kullanılan bir yöntemdir. Borçlu kişinin banka hesapları, kredi kartı hesapları ve diğer elektronik varlıkları, icra müdürlükleri tarafından bloke edilir. Borçlu kişinin bu varlıklarını kullanması engellenir.
E-haciz uygulanan borçlunun bankalardan kredi çekmesi mümkün değildir. Bankalar kişilere kredi verirken mevcut borçlarına kredi notlarına bakmaktadırlar. Böyle bir haciz durumunda banka kredi çekmek mümkün olmamaktadır.
Elektronik hacizler ile kredi kartına bağlı olan ana hesapların bloke edilmesi sonucunda bankalar, kredi kartlarına da bloke koyabilir. Ana hesapta kredi kartını temin eden bakiye bloke olduğu için bu işlem gerçekleşebilir. Ancak elektronik haciz, doğrudan kredi kartlarına konulamaz.
e-Haciz devlete karşı ödenmemiş borçların tahsil edilmesi için başlatılan elektronik varlıklara el koyma sürecine verilen isimdir. Devlete ödenmemiş borçlar, kamu alacakları ya da bireysel alacaklar e-Haciz sürecinin başlamasına yol açabilir. e-Haciz sürecinde borçlu tarafın maaşı bloke edilir.
Kredi Kartı Borcuna Haciz Gelir mi? Ödemesi zamanında yapılmayan ve yasal takip süreci başlatılan kredi kartına haciz gelebilir. Diğer bir deyişle kredi kartı borcu ödenmezse borçlunun banka hesaplarına, taşınmazlarına ve evine icra gelebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Borcun tam olarak ödenmesi durumunda, işlem otomatik olarak sona erecektir. e-Haciz kaldırma işlemi, mahkemenin iş yüküne ve işlem sürecine bağlı olarak değişen bir süre içinde gerçekleştirilir. Bu süre, işlemi yürüten mahkemenin yoğunluğuna ve süreçlere bağlı olarak değişebilir.
Her iki haciz türünün de kaldırılması için borcun ödenmesi gerekmektedir. e-Haciz, icra müdürlükleri tarafından kullanılan bir yöntemdir. Borçlu kişinin banka hesapları, kredi kartı hesapları ve diğer elektronik varlıkları, icra müdürlükleri tarafından bloke edilir.
Banka hesaplarına haciz konulduktan sonra kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekir. En ufak bir tutar bile kalmayacak şekilde ödeme yapıldıktan sonra “Borcu Yoktur” yazısı ile bankaya ya da kuruma başvurarak kısa sürede e-haciz işleminin sonlandırılmasını talep edebilirsiniz.
Devlete karşı olan vergi borçları, yapılandırılmış taksit borcunun gecikmesi, motorlu taşıt vergisi, trafik cezası, sigorta primleri gibi ödemeyi unuttuğunuz ya da atladığınız borçları devletin bankalar ile anlaşarak maaşınız ya da hesabınız üzerinden blok uyguladığı hacize e-haciz denmektedir.
E-Devlet üzerinden yapabildiğimiz işlemlerden biri de haciz sorgulama. E-haciz ismi verilen bu sorgulama ile siz de adınıza haciz işlemi yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz.
Borç ödenmezse ve yapılandırma için bir anlaşmaya varılmazsa borçlu için haciz başlatılır. Haciz başlatıldıktan sonra borçlunun 3 gün içerisinde mal beyanında bulunması gerekmektedir. Mal beyanında bulunulduktan sonra borçlunun mal varlığının borcu kadar olan bölümüne ya da maaşına el konulur.
Sonsuza kadar mükellefin banka hesabında e-haciz devam edemez. Sonuç itibari ile yapılandırma öncesi e-haciz uygulanmış ancak hesabınızda para bulunamamış ise yapılandırmaya başvurmasanız bile, bu haciz bankaya bir dilekçe verilerek kaldırılabilir.
90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır.
İcraya verilen borçlar, kredi notunu olumsuz etkiler.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
2022 yılında icralık olan kişilere kredi, bazı özel bankalar tarafından verilmektedir. Ancak bu noktada herhangi başka bir banka tarafından icralık olan kişilerin kredi alma şansı çok düşüktür. Bankalardan kredi almak isteyen icralık kişilerin borç kapatma ya da borç transferi kredilerine başvurması gerekir.
Devlet, alacaklarını tahsil edemediğinde borçlunun maaşına, banka hesabına veya diğer mevduat birikimlerine bloke koyma yetkisine sahiptir. Borçlar geri ödendiğinde, e-haciz kısa sürede kaldırılır. Genellikle bu süre 1-2 iş günü içinde gerçekleşir. Ancak borcun niteliğine bağlı olarak süreç daha uzun sürebilir.
E-haciz işlemlerinin sorgulanması e-Devlet veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden sorgulama yapabilmek için öncelikle vergi mükellefi olmanız gerekmektedir. e-Devlet ile sorgulama yapmak için ise T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz gerekmektedir.
Banka hesabının blokeli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bankaların müşteri hizmetlerini arayarak ya da hesabınızın bağlı olduğu banka şubesine giderek hesabınızda bloke olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İnternet şubeler ya da cep şubeler de hesabınızda bloke olup olmadığını görebilmenizi sağlayabilir.
Eğer e-haciz, bir borcun tahsili amacıyla gerçekleştiyse, borcunuzu ödemeniz veya anlaşmaya varmanız durumunda haciz kaldırılabilir. Borcun tamamının veya anlaşmaya göre belirlenen miktarın ödenmesi durumunda, icra dairesi haczi kaldıracaktır.
Elektronik haciz başlamadan önce borçlu kişilere 7 gün içerisinde ödeme yapması gerektiğini bildiren bir tebligat gönderilir. Herhangi bir geri dönüş alınmadığında ise yasal işlemler başlatılır.
E-Devlet'in yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. İcra affından sadece belli bir tutara kadar olan borçlar için yararlanılır. E-Devlet icra borcu affı başvurusu ile 2000 TL'nin altında olan borçlar silinir. İcra borçları, borcun zamanında ödenmemesi neticesinde ortaya çıkar.
e-Haczin kaldırılabilmesinin tek yolu borcun tamamının ödenmesidir. Kişinin banka hesaplarına ya da maaşına bloke ve kesinti şeklinde uygulanmaya başlamış haczin kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekir. Borcun tamamı ödenedikten sonra borçlu kişi ilgili kurumlara bunu bildirmek için dilekçe vermelidir.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri