E-nabız patoloji sonucunu öğrenmek isteyen kişiler ilk olarak sisteme giriş yapmaktadır. Kimlik numarası ve şifre yardımı ile sisteme kayıt yapılarak giriş işlemi gerçekleşmektedir. Giriş işleminin ardından site içerisinde yer alan tahlil sonuçları bölümünden yapılan tüm tahlillerin sonuçlarına erişim sağlanmaktadır.
Hastaneye gitmeden biyopsi sonucunu öğrenmek için yapacağınız ilk şey internet üzerinden e-nabız sistemine giriş yapmaktır. Bunun için T.C. kimlik numaranız ve oluşturduğunuz şifre yeterli olacaktır. E-nabız sistemine giriş yaptıktan sonra tahlillerim menüsünde biyopsi sonucuna ulaşabilmeniz mümkündür.
Patoloji sonuçları işlemin yapıldığı hastaneye başvurmadan E-Nabız sistemi üzerinden de takip edilebilir ve öğrenilebilir. Patoloji sonucunu öğrenmek için sistem tarafından istenilen bilgiler girilerek T.C Kimlik Numarası üzerinden patoloji sonuçlarına ulaşılabilir.
Ne kadar sürede sonuçlanır? Patoloji sonuçları alınan hücre ya da dokunun niteliği, şüphe duyulan hastalığın tanı güçlüğüne bağlı olarak tanı elde etme süresi değişmektedir. Sıklıkla kesin tanı için ek istenilecek testlere bağlı 2-10 gün arasında sonuçlar elde edilmektedir.
e-Nabız'dan tahlil sonuçlarını öğrenmek isteyenler T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile uygulamaya giriş yaptıktan sonra ekranın alt kısmında yer alan "Akıllı Asistan" bölümünden "Tahlillerim" butonuna tıklayarak geçmiş ve güncel tahlilleri görüntüleyebiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Patoloji sonuçlarına e-Nabız internet sitesinden ya da mobil uygulamasından ulaşılabilir. e-Devlet ya da direkt olarak e-Nabız ve MHRS sistemlerine kimlik bilgileri ve kişiye özel şifre aracılığıyla sisteme girilebilir. Açılan sayfada tüm kişisel sağlık bilgileri, randevular, aşılar gibi bilgiler görüntülenir.
E-Nabız'da tahlil sonucunuzu göremiyorsanız bu durumun iki sebebi olabilir: Sayfadaki tarih aralığı değerlerini boş bırakmış ya da yanlış girmiş olabilirsiniz. Tahlillerinizin bulunduğu sayfadaki tarih aralığını, tahlil yaptırdığınız günü kapsayacak şekilde güncelleyerek tekrar sorgulama yapmayı deneyin.
Bazı durumlarda incelenen dokuya ve hastalığa bağlı olarak bu süre 2 güne kadar düşebilir. Ancak hastadan alınan dokunun niteliği, hastanedeki doluluk oranı ve olası hastalığın tanı güçlüğü gibi farklı etmenler bu sürenin 15 güne çıkmasına sebep olabilir.
Patolojik incelemeler sonucunda negatif sonuç elde edilmesi, biyopsi yapılan dokuda kanser bulgusuna rastlanmadığı anlamına gelmektedir.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Test sonucu doktorun hasta sistemine düştükten sonra ender durumlar haricinde e-nabız sistemine de eş zamanlı olarak düşer. Yani smear test sonucunuz doktorunuzun sistemine düştüğü an ortalama 2 ila 3 gün içinde e-nabız sistemine de düşer.
Raporun sonunda bazen Malignite bulgusuna rastlanmadı şeklinde bir yazı olabilir. Bu inceleme sonucu kanser ile ilgili hiçbir bulgunun görülmediği anlamını taşır. Eğer memede patoloji incelemesi sonucu kanser ile ilgili bir bulgu var ise bu malignite var demektir.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Patolojik incelemelerde de radyo- lojik incelemelerde olduğu gibi hem negatif hem de pozitif yanlış sonuçlar verilebilir.
E-nabız patoloji sonucunu öğrenmek isteyen kişiler ilk olarak sisteme giriş yapmaktadır. Kimlik numarası ve şifre yardımı ile sisteme kayıt yapılarak giriş işlemi gerçekleşmektedir. Giriş işleminin ardından site içerisinde yer alan tahlil sonuçları bölümünden yapılan tüm tahlillerin sonuçlarına erişim sağlanmaktadır.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Patolojik inceleme süresi birçok etkene göre değişmekle birlikte ortalama 2-7 gün arasında değişmektedir. Bunda dokunun niteliği, şüphelenilen hastalığın tanısal güçlüğü, merkezdeki vaka yoğunluğu büyük rol oynamaktadır. 2 günde çıkabilecek vaka olduğu gibi tanı verme süreci 10-15 günü bulabilen vakalar da olabilir.
Patoloji materyalinin incelenme süresi, birçok faktöre bağlı değişiklik göstermektedir. Bu süre sitoloji materyali için 2-3 gün, doku içeren materyaller için 2-7 gündür.
Biyopsi işlemi kanser gibi kontrolsüz olarak bölünen hücrelerin oluşturduğu yapıların kesin tanısına yönelik olarak yapılan en önemli yöntemdir. Biyopsi işlemi ile kanser hastalığı arasında belirgin bir ilişki olsa da bu durum biyopsi işleminin sonucunun her zaman kanser ile sonuçlandığı anlamına gelmez.
Kan tahlilleri en geç 2 iş günü içinde sonuçlanır. Detaylı kan tahlillerinin sonuç süresi bir haftayı bulabilir. İdrar örneği alınarak yapılan idrar tahlilleri genel olarak aynı günde ya da ertesi gün sonuçlanır. Kardiyoloji tahlilleri anlık çekimlerle yapılması nedeniyle aynı gün içinde sonuçlanır.
Gizleme işlemi yalnızca kendi profiliniz için geçerli olur; gizlenen veriler ilgili sağlık tesisinin veya Bakanlığın sunucularından silinmez. Gizlenen verilerin profilinizde yeniden görüntülenmesi için size en yakın İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe ile başvurmanız gerekir.
Referans dışı terimi değer aralığının bulunamaması anlamına gelmektedir. Kan tahlili yaptıran kişiler bazı değerleri için referans dışı detayını görmektedir. Bu durum ölçülen değeri normal dışında olduğunu gösteren ya da ölçülemeyen anlamlarını taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri