Kullanıldığı her yemeğe lezzet katan kimyon, mutfaklarda en sık kullanılan baharatlardan biridir. Genellikle tavuk, köfte, pirzola, tandır, kebap gibi et yemeklerinde tercih edilir ve keskin bir tada sahiptir.
Kimyon çayını kimler kullanamaz? Şeker hastalarının kimyonu tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması önerilir. Kimyon tüketimi, kan şekerini düşürebilir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde bağımlılığa neden olan narkotik etki gösteren bir bitkidir.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Çekilmiş ve toz haline getirilmiş kimyonu; çorbalarda, et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanabilirsiniz. Börek ve köftelerde de kendisine hatırı sayılır bir yer bulan kimyonun mutfaktaki kullanım alanı oldukça geniştir.
Kimyon, aynı anda bir uyarıcı olduğu kadar gevşeticidir. Kimyon esansiyel yağ bileşenlerinin bazıları doğada hipnotiktir ve genellikle uykusuzluğa neden olan stresi ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olan sakinleştirici etkilere sahiptir.
İlgili 45 soru bulundu
Erkeklerde, kimyon ve kişniş: Bütün hormonları çalıştırır ve sinirleri de kuvvetlendirir. Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı Kişniş karıştırılıp, yemekten sonra içilebilir. Özellikle erkeklerde Cinsel gücü artırır.
Yemeklerde tüketilen kimyon, metabolizmanızın daha aktif çalışmasını sağlar. Böylece mide problemlerine yer vermez ve kilo alımına engel olabilir.
Toz haline gelmemiş ve henüz öğütülmemiş kimyonu tohumlarının çayını yapmak mümkündür. Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Kimyonun yağ yakımını desteklediğini belirten Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, kimyonun faydalarını şöyle sıraladı: - Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir. - Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır.
1 kase yoğurt için 1 çay kaşığı kadar kimyon kullanılır. Tane kimyonun taze olarak çekilmesi ve yoğurda eklenmesi kürün etkisini arttırmaya yardımcıdır. Karışıma bazı durumlarda limon, toz kırmızı biber ya da toz zencefil de eklenebilir.
Et haşlama sürecinde etinizi daha lezzetli hale getirmek için sarımsak, defne yaprağı, tane karabiber, tane kimyon, kekik gibi malzemelerden de destek alabilirsiniz.
ÖDEMİ ATIYOR, GAZ PROBLEMİNİ ÇÖZÜYOR
Bunun yanında yağların sindirim sürecini hızlandırdığınız için kilo kaybınız için de önemli bir destek sağlarsınız. İdrar söktüren ve gaz sorununa iyi gelen kimyonun kuru baklagiller ile tüketildiğinde de olumlu etkisi görülüyor.
Kimyon genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan sindirim sistemi için faydalı olup sindirimin hızlanmasını sağlar. Mide dostu olan kimyon mide bulantısı, ağrısı ve krampları söz konusu olduğunda sıcak suyla tüketilirse bu şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Yoğurt gibi kimyon da sindirim hastalıklarının yaşanmasını engeller. Demir deposu olan kimyon, kan değerlerini artırır. Bu iki besinin beraber tüketilmesi sağlayacağı faydaları artırır.
Sağlığınıza oldukça faydası bulunan kimyon çayını gün içerisinde kolaylıkla tüketebilirsiniz. Toz kimyon çayı nasıl demlenir konusunda farklı tarifler olsa da bu çayı 5-10 dakika içerisinde demlemek mümkündür.
KİMYONUN FAYDALARI
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir.
- Cilt sağlığı için önemli olan E vitamini bakımından zengin olan yoğurt ve kimyon cildin daha parlak ve canlı görünümünü destekler. Kırışıklığı ve yaşlanmayı önleyen kimyon yoğurt karışımı karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesinde yardımcı olur. Bu sayede akne ve sivilce oluşumunun da önüne geçer.
Hafif acımsı tadı ve keskin aromasıyla mutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan kimyonu, sağlık açısından önemli kılan içeriğindeki vitamin ve minerallerdir. Kimyonun faydalarını sıralayacak olursak; Etkili bir iştah açıcıdır.
KİMYONUN ZARARLARI NELERDİR? Unutulmaması gereken her bitkinin fazlasının tüketilmesinin yaraları kadar zararları vardır. Hamile kadınların ve aşırı derecede mide rahatsızlığı yaşayanların hekimine başvurmadan tüketmesi sakıncalı olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi kan şekerini düşürerek hipoglisemiye sebep olabilir.
5. Kimyon. Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltır. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapar.
Kimyon alerjisi yaygın olmasa da kimyondaki proteinlere aşırı duyarlı olan kişiler vardır. Profilin, kimyon tohumlarında bulunan ve ters reaksiyonu tetikleyebilen bir proteindir. Kimyon yediğinizde, bağışıklık sistemi onu bir tehdit olarak görür ve IgE antikorlarını serbest bırakır.
İştah açan kimyon, yüksek tansiyonu düşürür, hazımsızlığı giderir. #Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Birikmiş gazı söktürür, hava yutmayı engeller.
Metabolizmayı da hızlandırdığı için kilo alımına engel olmaya yardımcı olabilir. Lif açısından oldukça yüksek değerlere sahip olan kimyon, kabızlık problemi yaşayanlar için etkilidir. Sindirim sistemini düzenlerken kas ve kemiklerin gelişmesine de yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri