Yargıtay - Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik posta ile yapılan taleplerde gerçek manada kimlik tespiti yapılamadığından tarafların hak kayıplarına uğramalarını önlemek amacıyla e-posta ile gönderilen dilekçeler işleme alınmamaktadır.
İstifa Dilekçesinin, İşçinin Kendi El Yazısı İle Yazdığı ve İradesini Kesin Olarak Açıkladığı Bir Dilekçe Olması Gerekir.
WHATSAPP KONUŞMALARI KİŞİSEL VERİ NİTELİĞİNDE OLUP HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE ELDE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ HAKSIZ FESİHTİR!
İşçi çalışırken alınan istifa dilekçelerinin de geçerliliği bulunmamaktadır. Bu halde de feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmektedir. İstifa iradesinin bulunmadığına yönelik olarak irade fesadı iddiasının tanık dahil her türlü delil ile işçi tarafından ispatlanması mümkün bulunmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
İşveren eğer iş akdini İş Kanunu 25. Maddesi 2. Fıkrası gereğince haklı nedenle feshederse işçiye yazılı bildirim yapmasına gerek kalmayacaktır. Bu kapsamda SMS yoluyla bildirim yapılarak ancak 25/2 maddesi çerçevesine giren bir durum söz konusu ise iş akdinin feshi usule uygun olabilir.
İstifa etmek için yazılı evrak vermek şart değildir. Sözlü istifalarda geçerlidir. İstifa iradesinin karşı tarafa ulaşmasıyla birlikte iş ilişkisi sona erer.
1 buçuk yıl / 3 yıla kadar sürmüş ise fesih bildirimden sonra 6 hafta, 3 yıldan fazla sürmüş ise fesih bildiriminden sonra 8 haftalık ihbar süresi bulunmaktadır ve bu süre içerisinde işçi çalışmaya devam etmelidir.
İstifanın kabul edilmesi veya yerine birinin gelmesinin bir aydan fazla sürmesi halinde memur üstüne haber vererek görevini bırakır. Memur, yazılı müracaat şartı aranmaksızın Kanun'un 94'üncü maddesi uyarınca çekilmiş sayılır. ile ilgili atamaya yetkili amirden onay alınır.
İstifanın geçerliliği
İstifa iş akdini sonlandıran hallerden olup, geçerli istifanın bazı unsurları taşıması gerekir. Öncelikle istifa tek taraflı bir hukuki işlem olup istifa dilekçesinin işverene ulaşmasıyla geçerli hale gelmektedir. Dilekçede istifa nedeni belirtilmişse işçi bu nedenle bağlı olmak durumundadır.
İstifa işveren tarafından kabul edilmek zorunlu değildir. İşveren tarafından kabul edilmeyen istifa ile işçinin aynı işverenin işinde çalışmaya devam etmesi ortada bir istifa olgusunun olmadığını gösterir.
İstifa dilekçesi kaleme alınması en kolay olan dilekçelerden biridir. İstifa için dilekçe yazılacağı zaman İK birimine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede işe başlanılan tarih ve çalışma süresi belirtildikten sonra kişinin kendi isteği ile o günün tarihini belirterek istifa etmek istediği belirtilmelidir.
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
Bir istifa mektubu, işe uygun ve resmi bir dille yazılarak elden teslim edilmelidir. Çalıştığınız iş yerinde bir insan kaynakları bölümü varsa ona hitaben, yoksa genel müdürlük ya da doğrudan işverene hitaben yazılabilir. Mektubun giriş kısmında kişisel bilgilerinizi, çalıştığınız bölümü ve pozisyonunuzu yazın.
Merhaba [İsim], Daha önce duymuş olabileceğiniz gibi, şirketteki [iş unvanı] pozisyonumdan ayrılıyorum ve [tarih] son günüm. Burada geçirdiğim zamandan ne kadar zevk aldığımı ve bunda sizin de rolünüz olduğunu bildirmek için bu e-mail'i yazıyorum. Sizinle çalışmak ve sizi tanımak çok güzeldi.
Evet, istifa beyanının yazılı verilmesi her zaman daha doğrudur. Böylece, olası bir uyuşmazlıkta hem istifa tarihi hem de içeriği rahatlıkla belirlenebilir. Ama yine de İş Kanunun öngördüğü bir istifa şekli yoktur. Bunun anlamı, istifanın mutlaka yazılı verilmesinin gerekmediğidir.
İki durum vardır. Birincisi, çekilme isteğinin yazılı olarak başvurulmak suretiyle yapılması ve bunun kabul edilmesi veya yerine bir kimsenin atanması; İkincisi ise buna hiç uymaksızın görevin terk edilmesidir. Görevin haber verilmeden terk edilme halinin 10 gün sürmesi halinde memur çekilmiş sayılmaktadır.
Usulsüz İstifanın Farkı Nedir? Usullü istifa eden hekimler dilekçelerini verdikten sonra yanıt gelmesini beklerler, sonrasında ayrılış yaparlar. Bu sayede usulüne uygun istifa süreci işletilmiş olur.
Sözleşmenin feshi halinde kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücret işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Böylece, iş sözleşmesinin feshinde kullanılmayan yıllık ücretli izin hakkı izin alacağına dönüşür.
Kendi İsteği ile İşten Ayrılan İşçi Hakları
İşçi kendi isteği ile işten ayrılırsa ve hiçbir haklı gerekçesi de olmadığı takdirde kıdem tazminatı alamaz. İşverene süresi içinde bildirim yapmazsa ihbar tazminatı ödenmez. Bunun yanı sıra fazla mesai alacakları, diğer ücret alacakları da işçiye ödenmez.
İş Kanunu 25/II-g maddesi gereğince, işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi işverene bildirimsiz ve tazminatsız fesih hakkı vermektedir.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. En çok merak edilen bir diğer detay da 1 yılı dolmayan işçinin ihbar süresidir. Yukarıdaki maddede belirtildiği üzere bu süre, 2 haftadır. Kanundan da anlaşılacağı gibi, işveren ve çalışan ayrılmadan en az 2 hafta önce karşı tarafı bilgilendirmek zorundadır.
Maaşı alabilmenin en önemli şartı çalışanın işten kendi istek ve kusuru dışında ayrılması. İstifa eden maaş alamaz mı? Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri