Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur. Aynı zamanda cari tarih ve fatura tarihi arasında başka bir faturanın kesilmemiş olması gerekir.
Serbest Meslek Makbuzu Kesilmezse Ne Olur? Faturadan farklı olarak geriye dönük kesilmemesi gereken SMM, hizmetin verildiği zamanda düzenlenmelidir. Fatura kesmeme ile aynı vergi usulsüzlük cezaları kapsamına girmektedir.
Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
Serbest meslek makbuzu geç kesilirse ne olur? Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabiidir.
e-Serbest Meslek Makbuzunun iptal süresi 8 gündür. İptal işlemi e-SMM'nin alıcıya iletilme tarihinden itibaren 8 gün içinde yapılmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığının 2019 yılı sonunda yayınladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yer alan düzenlemelerle, 30 Haziran 2020'den itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam eden tüm vergi mükellefi serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi.
Merhaba, e-Arşiv Fatura portal üzerinden imzalanmış/onaylanmış e-SMM, e-MM ve e-Arşiv Fatura hiç bir şekilde iptal edilemez. Fakat tevsik yükümlülüğü tarafınıza ait olmak üzere kayıtlarınıza almayıp, yeniden doğru bir biçimde makbuz veya fatura düzenleyebilirsiniz.
Vergi Usulleri Kanunu Genel Tebliği' ne göre E-SMM ile ilgili usuller yeniden düzenlendi ve bu Tebliğ' e göre serbest meslek mensubu kişiler, 1 Şubat 2020 tarih itibariyle faaliyetine devam edenler 1 Haziran 2020 tarihinde E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına zorunlu geçişlerini tamamladılar.
Serbest Meslek Makbuzu (SMM) ve e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) iptal edilebilir mi? Evet, hem Serbest Meslek Makbuzunun hem de e-Serbest Meslek Makbuzunun iptali mümkündür.
Serbest meslek makbuzunu elektronik ortamda hazırlamak için özel entegratörler veya GİB Portal'ı kullanmanız mümkün. Makbuzunuzu kesmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: Bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden serbest meslek mükellefiyeti bildiriminde bulunun.
Geriye dönük e-Fatura düzenlenebilir. Sadece bazı koşullara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde kişiler yasal pürüzler ile karşı karşıya kalabilir. Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur.
Serbest meslek erbabı yalnızca makbuz (Serbest meslek makbuzu) düzenler. Tabii bu durum e-faturaya geçme konusunda bir engel değil. Şöyle ki e-faturaya geçen serbest meslek erbapları kendisine düzenlenen faturaları e-fatura olarak alabilir ve elektronik ortamda muhafaza edebilir.
e-SMM Geriye Dönük Kesilir Mi? Geriye dönük e-SMM kesilemez. Makbuz tahsilat esası geçerli olduğundan tahsilat yapıldığı andan makbuz düzenlenmek zorundadır.
Anılan düzenleme çerçevesinde elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan e-Serbest Meslek Makbuzunun, muhatabının talebi çerçevesinde ıslak imzalı kâğıt çıktısı verilerek ya da elektronik ortamda iletilerek teslim edilmesi gerekmektedir.
Evet, stopajsız da serbest meslek makbuzu kesmeniz mümkündür. Stopaj muhtasar beyanname ile birlikte serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından serbest meslek erbabı adına ödenir. KDV'yi ise serbest meslek makbuzunu kesen taraf öder.
E-SMM İptal Edilebilir Mi? E-SMM, aynı E-Arşiv Fatura ve E-Müstahsil Makbuzunda olduğu üzere, EDM Portal giden E-SMM menüsünden çarpı butonuna tıklanarak iptal edilebilir, iptal bilgisi alıcısına anında mail ile iletilir ve GİB sistemlerine anında raporlanır.
Serbest meslek makbuzu tek olarak düzenlenmez. Bu makbuz çift olarak düzenlenir. Çift olarak düzenlendiği için bir nüshası müşteride kalır diğer nüshası da evrakı düzenleyen serbest meslek erbabında kalır. Serbest meslek makbuzu elektronik ortamda da düzenleniyor.
Saygılarımla, Cevap : Serbest meslek makbuzunun (Hizmetin) iadesi için düzenlenecek fatura ; Brüt ücret + KDV olarak düzenlenir. GV nin iadesi veya mahsubu olmaz.
Mükellefler 01.06.2020-30.06.2020 tarihleri arasında e-imza veya mali mühür edinmek zorunda olup, 01.07.2020 tarihinden itibaren Serbest Meslek Makbuzunu e-smm olarak düzenlemek zorundadır.
Serbest meslek erbabının işe başlama tarihini takip eden üçüncü ay sonuna kadar zorunlu olarak e-SMM başvurusu yapması gerekir.
Hükümlere göre avukatlar serbest meslek makbuzunu tahsilatın yapılması ile birlikte düzenlemelidir. Yani, makbuzun tahsilat tarihi itibarıyla düzenlenmesi gerekir. Ancak hizmet tamamlanmış ancak tahsilat yapılamamış ise yani sadece KDV için makbuz düzenlenecekse, hizmetin tamamlandığı tarih ile makbuz düzenlenmelidir.
e-müstahsil iptal etme süresi toplamda 8 iş günüdür. İptal işlemi alıcı tarafa iletilme tarihi itibariyle 8 iş günü içerisinde yapılması gerekmektedir.
8. e-SMM için mali mühür gerekli midir? Evet. e-SMM keseceğiniz yer, ister GİB Portal isterseniz de özel entegratör uygulamaları olsun, her halükarda mali mühür temin etmeniz gerekmektedir.
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için önce Vergi Dairesi'nden serbest meslek mükellefiyeti açtırman gerekir. Sonra anlaşmalı bir matbaada serbest meslek makbuzu bastırabilirsin. Hizmeti verdikten sonra ise serbest meslek makbuzunu doldurup müşterine verebilir ve karşılığında hizmet bedelini tahsil edebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri