E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
E-ticaret muhasebesi, online alışveriş işlemlerinde gelir ve gider takibi, vergi takibi, şirket içi harcamaların planlanması, banka hesap, stok giriş ve çıkışlar ve genel anlamdaki finansal takibin yapılması işlemlerinden oluşmaktadır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şirket kurmadan vergiden muaf olarak internetten satış yapmak istiyorsanız online pazar yeri, sosyal medya ve e-ticaret sitenizde ürün pazarlama ve satışı yapmalısınız. El emeği ile üretilen mallar, alınıp satılan ikinci el ürünler, danışmanlık gibi hizmetleriniz muafiyete dahil edilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
evet muhasebenizi kendiniz tutabilirsiniz. Beyannamelerinizide kendiniz verebilirsiniz.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
Satışını yaptığınız her ürün ister fiziksel olarak ister internet aracılığıyla satışını yapın vergiye tabi olarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. E-ticaret yaparak marka kurmak ve bu markadan bir gelir kazanmak istiyorsanız da yasal olarak bir şirket açmanız gerekiyor.
E-ticarette en uygun şirket türünü seçebilmek için kazanç oranına ve büyüme durumuna dikkat etmek gerekir. Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL kadar olması durumunda şahıs şirketi kurmak uygun olacaktır. Yıllık kazanç 100 bin civarında ise anonim ya da limited şirket kurmak avantajlıdır.
E-ticarette şahıs üzerinden yapılan ticaret faaliyetleri Gelir Vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapılanlar Kurumlar Vergisi kapsamında yer alır. Belirli şartları yerine getirenler, bu vergilerden muaf olma avantajından faydalanır.
Türk Ticaret Kanunu'na göre devlet memuru statüsünde çalışan kişilerin şahıs şirketi kurması, tacir veya esnaf olarak çalışması mümkün değildir. Fakat özel sektör çalışanları iş sözleşmeleri çerçevesinde şahıs şirketi kurabilmekte ve iş sözleşmesi tarafından engellenmedikleri takdirde ticari faaliyet yürütebilmektedir.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
E-Ticaret yapabilmeniz için gerekenler
E-Ticaret ticaretin elektronik versiyonu olduğuna göre ticarette olduğu gibi bazı araçlara ihtiyacımız olacak. Bu araçlar ise; Tabiki ilk olarak internet bağlantısı olan bir bilgisayar ihtiyacınız bulunmakta.
SMMM olmak için, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmanın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde yer alan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı'nda da başarılı olmak ve ilgili meslek odasına kayıt olmak gerekir.
eleman.net verilerine göre, Serbest Muhasebeci 2023 yılında ortalama 20.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Serbest Muhasebeci , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir.
Oysaki kuruluş işlemleri için muhasebeci zorunluluğu bulunmuyor, tüm işlemleri firma sahibi bizzat kendisi yapabilir. Zaten muhasebeciler de vekaletname olmadan bu işleri yapamıyor. Ticaret siciline, vergi dairesine ve diğer kurumlara gerekli başvuruları ya firma yetkilisi ya da vekaleti olan birisi yapabilir.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir. İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
E-ticaret yapan işletmeler tıpkı fiziki mağazalarda olduğu gibi fatura kesmekle ve vergilerini ödemekle yükümlüdür. E-ticaret sitesi kurarken şirket kurma zorunluluğu olmasının sebebi de işletmeye ait bir vergi levhasının olması, fatura kesilmesi ve yasal bir ticari işletme olmasının gerektiğindendir.
e-Ticarette şahıs üzerinden yapılan ticari faaliyetler gelir vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapılan ticari faaliyetler kurumlar vergisi kapsamında yer alıyor. Ayrıca e-Ticarette gerçekleştirilen satışlar KDV kapsamına da girmektedir.
İnternetten Satış için Şirket Kurmak Gerekli mi? Her ne kadar e-ticaret evden yapılan bir iş olsa da bu durum şirket kurma zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri