Online Tutundurma, internet kanalı aracılığıyla İşletme Web Sitesine trafik oluşturmaya ve etkileşim sağlamaya yönelik stratejilerden oluşur. Online Tutundurma Stratejileri Online Reklamlar, e-posta pazarlaması, ürün katalog bültenleri, arama motorlarının kullanımı gibi çeşitli online faaliyetlerden oluşur.
Örneğin belli bir satış kotasına erişen bayilerin tutundurma amacı ile bedava tatile gönderilmesi, bu bayilerin söz konusu şirketin mal ve hizmetlerini tüketiciye itmesini yani satın almaya ikna edilmesi çabalarını ve satışları artıracaktır.
– Satışı kolaylaştırmak – Daha çok satın almayı teşvik – Hatırlanmayı sağlamak – İlk tercih edilen olmak – Bağlılık oluşturmak – Olumlu tutum geliştirmek – ….
Tutundurma, ürünün ve hizmetin sağlayacağı potan- siyel faydaları tüketicilere iletmek, onları hizmet hakkında bilgilendirmek ve onları satın almaya ikna etmek amaçlarını taşır. Tutundurma sadece satışa yönelik değil, aynı zamanda potansiyel müşteriler yaratma ve satış sonrası hizmetlere yönelikte kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
Tutundurma; reklam, satış teşvik, kişisel satış, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama gibi unsurlardan oluşmaktadır. Bu unsurların, eş zamanlı olarak sistematize edilmesi; söz konusu firmanın kalıcı müşteri kitlesine ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
İşletmeler tutundurma faaliyetleriyle tüketicilerde düşünce ve davranış değişikliği yaratmayı ya da tüketicilerin var olan tutum ve davranışlarını pekiştirmeyi amaçlar. Tüketicileri bilgilendirme, etkileme, ikna ve teşvik etme amacıyla oluşturulan iletişim yöntemlerini tutundurma olarak adlandırmak mümkündür.
Tutundurma karmasını oluşturan araçları; reklam, doğrudan pazarlama, satış tutundurma, duyurum/halkla ilişkiler ve kişisel satış olarak sayabiliriz.
İşletmenin ürettiği mal ve hizmetler hakkında tüketicilere bilgi verme, onları inandırma, belli bir davranışa yöneltme ve hatırlatma çabalarıdır.
Bir işletme ürün ya da hizmet pazarlamasında tutundurma karması elemanları olarak; reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama unsurlarını kullanmaktadır.
4P stratejisi, İngilizce'deki product(ürün), price(fiyat), place(dağıtım) ve promotion(tutundurma) kelimelerinin baş harflerinden ismini almaktadır. İyi bir pazarlama için pazarlama karması en iyi şekilde yapılmalıdır. 1960'ta literatüre kazandırılan pazarlama karması zamanla geliştirilmiştir.
Online Tutundurma, internet kanalı aracılığıyla İşletme Web Sitesine trafik oluşturmaya ve etkileşim sağlamaya yönelik stratejilerden oluşur. Online Tutundurma Stratejileri Online Reklamlar, e-posta pazarlaması, ürün katalog bültenleri, arama motorlarının kullanımı gibi çeşitli online faaliyetlerden oluşur.
(Promotion) Pazarlama kanalının üyelerine, potansiyel müşterilere ve tüketicilere yönelerek yürütülen reklâm, kişisel satış, satış özendirme faaliyeti, tanıtma, ilân, duyuru, tüketici ilişkileri ve halkla ilişkiler faaliyetleri tutundurma olarak adlandırılır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
•Satış tutundurmanın güçlü yönleri
Dağıtımı geliştirir ve teşvik eder. Satış noktalarında ürün ve markaya ek satış alanı kazandırır. Ürün ve markanın daha bulunur ve görünür olmasını sağlar.
4.4 Yeşil Tutundurma
İşletmeler tüketicilere, çevreyi ve doğal kaynakları koruma konusundaki duyarlılıklarını ve yeşil pazarlama faaliyetlerini bu tutundurma araçlarıyla aktarmalıdır. Bu süreçte bir sivil toplum kuruluşu ile ilerlemeleri tüketici algısında daha etkili olacaktır.
Ürününün üretiminden başlayıp tüketiciye ulaşana kadar olan bütün aşamaların planlamasının yapıldığı bir süreçtir. Kısaca 4P olarak adlandırılan bu süreç ismini Product (ürün), Price (fiyat), Place (dağıtım), Promotion (tutundurma) kelimelerinden almıştır.
Turizm işletmeleri tarafından yapılan tutundurma faaliyetleri arasında, reklam, kişisel satış, satış geliştirme araçları ve halkla ilişkiler faaliyetleri yer almaktadır.
TİCARİ BANKALARDA TUTUNDURMA
Reklam banka hizmetleri konusunda olumlu imaj yaratmak, banka ve hizmetleri hakkında bilgi vermek, müşteri bağımlılığı sağlamak ve müşterilerin satın alma oranlarını ve sıklığını artırmak için kullanılan bir araçtır” (10).
Sinsi Pazarlama, büyük organizasyonlara resmi olarak sponsor olan firmaların yapmış oldukları faaliyetleri göz önüne alarak, resmi sponsor olmayan fir- maların geniş kitlelerin dikkatini farklı şekillerde çekerek, resmi sponsor- ların itibarını zayıflatan ve kendi itibarını güçlendiren bir pusu faaliyetidir.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Üretilen mal ve hizmetlerin ülke içinde veya ülke dışında Pazar bulması pazarlamanın görevidir. Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter. Bir ülkenin kendi sınırları içinde fa ali yet gösteren alış veriş merkezlerine iç pazar (İç ticaret) denir.
“Fiziksel Kanıt”, hizmet pazarlaması bünyesinde yer alır ve pazarlama faaliyetlerini yürütürken ister istemez karşımıza çıkar. Adından da anlaşılacağı üzere fiziksel bir göstergedir ve elle tutulur, gözle görülür argümanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri