5 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7180 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan özel barınma kurumları Gençlik ve Spor Bakanlığına devredildi.
MADDE 36 – (1) Yurtlarda, Bakanlık tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre özel hizmet ve gece hizmetleri verilir. Bu hizmeti yürütmek üzere gerekli personel bulundurulur. Özel hizmet ve gece hizmeti, hizmetin devamıdır. MADDE 37 – (1) Yurtlar, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı tarafından denetlenir.
Beslenme ve barınma bursu, öğrenciler yurtta bir ay kaldıktan sonra veriliyor. Söz konusu vakıf yurtlarında kalan öğrencilere devlet tarafından destek sağlanmasına karşılık, vakıflara bağlı olmayan özel yurtlarda kalan öğrencilere bu destek verilmiyor. Burs, vakıf yurdunda kalan öğrencinin hesabına yatırılıyor.
Bu görev, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığının uhdesindedir.
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yemekli ve yemeksiz öğrenci yurtları ve buna benzer kurumlar açılması ve işletilmesi ortaokul ve ortaöğrenim düzeyinde Millî Eğitim Bakanlığının, yükseköğrenim düzeyinde Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine bağlıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Kanun: 24/3/1950 tarihli ve 5661 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları ve Aşevleri Hakkındaki Kanuna Ek Kanunu, ifade eder.
Bu kurumların tamamı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıydı. Ancak yükseköğretim öğrencilerine hizmet veren özel yurtların KYK'ya devredilmesine karar verildi.
Özel yurt ile imzalanan sözleşmeler genellikle belirli bir süreliğine imzalandığından, süresinden önce ve haklı bir sebep olmaksızın sözleşmeyi feshetmek isteyen bir öğrenci, sözleşmede öğrenci lehine düzenlenen aksi bir hüküm olmadıkça yurdun zararını ödemekle yükümlü kılınacaktır.
Özel yurtlar, öğrencilerin kendi odalarında veya küçük bir grupla paylaşılan odalarda kalmalarına izin verir ve bazıları öğrencilere öğle yemeği veya akşam yemeği gibi ek hizmetler sunar. Öte yandan, devlet yurtları genellikle daha ucuzdur ve geniş bir sosyal çevre sunar.
Türkiye genelinde 2023 yılı özel yurt fiyatları bir yıllık eğitim dönemi için (9-10 ay) en düşük 20 bin TL olurken en yüksek 320 bin TL oldu.
Vergi muafiyetini haiz ve Kamu yararına çalışan vakıf/dernek yurtlarına kayıt yaptıran öğrenciler aylık 4 bin TL devlet desteğinden faydalanacak. Konuyla ilgili bilgi veren İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mahmut Kemal Aydın, " Devlet 9 ay boyunca İhlas vakfı yurtlarında kalan öğrencilere bu yardımı sağlıyor.
2023-2024 eğitim yılında Ekim ayından itibaren; ortaöğrenim eğitim yardımı miktarı aylık 750,00 TL, yükseköğrenim burs miktarı aylık 1.250,00 TL, yabancı uyruklu öğrenci yükseköğrenim burs miktarı ise aylık 1.250,00 TL olarak belirlenmiştir.
a) Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmak, b) Taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı 6 ay veya daha fazla hapis cezası almamak ve kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmamak, c) Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmamak, şartları aranır.
Odalarda ütü, aydınlatma, ısıtma cihazları, elektrik ocağı, su ısıtma cihazı gibi cihazları kullanmak yasaktır. Öğrencilere teslim edilen kasada bulundurulmayan ve valiz odasına teslim edilen valizlerin içinde bulunan değerli eşyaların kaybından Yurt İdaresi sorumlu tutulamaz. Odalarda yatılı misafir kalamaz.
10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin ilgili maddeleri uyarınca da Gençlik ve Spor Bakanlığının hizmet birimi olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Altı kişilikten başlayan ve çeşitli oda seçenekleri bulunan yurtların yıllık ücretler 10 aylık taksitler halinde ödeniyor. Yurt arayışındaki öğrencilerle birlikte gittiğimiz Ümraniye'deki bir özel yurtta dört kişilik odaların yıllık ücretinin 38 bin TL olduğunu öğrendik.
Kayıt Sildirme ve Depozito İade
Kayıt Sildirmek için; Kalmakta olduğunuz yurdunuza imzalı bir dilekçe vermeniz gerekmektedir. Dilekçenize istinaden güvence bedeli ve gün bazında yatak ücretiniz size iade edilecektir. Dilekçenize mutlaka SİZE AİT BİR HESABIN IBAN NUMARASINI yazmanız gerekmektedir.
1. Yurt ücretleri aylık olarak tahsil edilir. Kayıtlarda kayıt gününün de ücreti alınır.
Yurt ücretlerine dahil olan temel hizmetlerden biri de yemek ücretleridir.
Daha önce bu şart "Bir yüksek öğretim kurumuna kayıtlı olmak" şeklindeydi. Değişiklikle açık öğretim fakülteleri öğrencilerinin yurtta kalma şansı kalmıyor.
Özel yurtlarda bir ve iki kişilik gibi daha az sayıda öğrencinin olduğu odalar mevcuttur. Bu, avantaj olarak değerlendirilirken odada kalan kişi sayısı doğrultusunda ücretlendirme uygulanabilir. Özel yurtların fiyatları devlete göre daha fazla olabilir.
1) Yurda giriş saati en geç 24.00, Çıkış saati en erken 06.00'dır. 2) Gece yurda dönülmeyecek ise evci çıkış formu doldurularak yurttan çıkılır. Saat 22.30'dan sonra evci iznine müsaade edilmeyecektir.
Özel öğrenci yurtlarında öğrenci olmayanların konaklaması elbette duruma göre mümkün olabilir. Ancak bu yurtların azınlıkta olduğunu ifade etmekte de yarar vardır. Zira özel öğrenci yurtları pek çok zaman önceliği öğrencilere tanımakta ve ancak yeterli kontenjan kalırsa öğrenci olmayanlara imkan tanımaktadır.
Yurtlarfiyatlar.com verilerine göre 2022 yılında özel yurt fiyatlarında bölgesel olarak %100 ile %135 arasında artış yaşandı. Belirlenen yurt fiyatlarında öncelikli olarak kira, enerji, gıda, personel ve temizlik giderlerinde yaşanan artışların neden olduğu ifade edilmektedir.
Yurt başvuruları ÖSYM yerleştirme işlemlerinin sonuçlanmasının ardından e-Devlet Kapısı üzerinden alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri