Nitekim “Allah” ve “hilâl” kelimelerinin ebced değerleri (66) eşit olduğundan Türk bayrağındaki hilâl Allah'ı sembolize eder. Ayrıca Türkçe bir deyim olan “işi 66'ya bağlamak” da bu sebeple meseleyi Allah'a havale etmek şeklinde izah edilmiştir.
66'ya bağlamak, Allah'a havale etmek, işi ona bırakmak anlamına gelmekte. İşimiz Allah'a kaldı, demek yani!
Ebced hesabı ise Ebced rakamları denilen alfabetik bir sayı sistemini kullanarak, kelime, cümlecik veya cümlelerin sayısal değerini hesaplama ve bunlardan anlamlar çıkartma işlemidir.
Ebced, Arap harflerinin akılda kolaylıkla kalması için geliştirilmiş bir formüldür. Eski Arap alfabesindeki her harfe özel bir rakam verilmiştir. Zamanla ebced harflerinin değişik sistemlere göre farklı şekillerde sayı değerleri ortaya çıkmış. Birbirleriyle karşılaştırıldıklarında, bazı şifreler ortaya çıkıyor.
a) İbn Hacer'in Fathu'l-Bari'deki ifadesi şöyledir: “Rivayetle sabittir ki, İbn Abbas, ebced hesabı ile uğraşanları azarlamış ve bunun bir nevi sihir olduğunu belirtmiştir. Bu tespit uzak bir görüş değildir. Çünkü, şeriatte bunun aslı yoktur.”(Fethu'l-Barî, 11/351).
İlgili 21 soru bulundu
Yıldızlar ilminden ne kadar fazla alırsa, sihirden o kadar payı fazla olur."(Beyhakî, Sünen, 7/238). Bu şekilde birçok hadisi şerif vardır diyebiliriz. Kısacası alimler tarafından ebced hesabı ile ilgilenmek caiz karşılanmamıştır. Yani sonuç olarak caiz değildir diyebiliriz.
Cevap: Kur'an'da ve ne sahih ne zayıf hadislerde böyle bir bilgi katiyen geçmez. Yani, dinimizde çocuğa isim verirken doğum tarihinin veya buna bağlı bir ebced hesabının dikkate alınacağı tamamen uydurmadır.
İsmin çoğulu olan esmâ ile “güzel, en güzel” anlamındaki hüsnâ kelimelerinden oluşan esmâ-i hüsnâ (el-esmâü'l-hüsnâ) terkibi naslarda Allah'a nisbet edilen isimleri ifade eder. Sadece Kur'an'da geçen ilâhî isimler 100'den fazladır; muhtelif hadislerde Allah'a nisbet edilen başka isimler de mevcuttur.
Evlilikte ebced hesabının basit bir şekilde nasıl yapıldığını anlatmak gerekirse de ilk olarak ilgili kişilerin isimlerine gereksinim vardır. Kadın ve erkeğin isimleri belirlendikten sonra isimlerde harflerin karşılık geldiği rakamları eski Arap alfabesindeki sıralamaya göre bulunur ve rakamlar belirlenir.
Netice olarak söylemeliyiz ki: Ebced hesabı geleceği keşfetmeye yeterli bir kaynak değildir. Gelecek Allah'ın ilminde, irâdesinde ve kudretindedir. Allah bildirmedikçe hiçbir kimse, hiçbir hesaplamayla yarının ne olacağı hakkında bir ön bilgiye veya tahmine sahip olamaz.
eski sami alfabe sırasına göre tertiplenmiş, arapça'ya mahsus sesleri gösteren harfler ilave edilmiş ve bu sıraya göre harflere, birden ona sıra ile, ondan yüze onar onar, yüzden bine yüzer yüzer olmak üzere birer sayı değeri verilmiş olan arap haflerinin diziliş sırası ve bütünü.
Cifr, değişik metotlarla gelecekten haber verdiği iddia edilen ilmi veya bu ilmi kapsayan eserleri ifade eder. Daha çok Şiîler tarafından geleceğe ilişkin haberleri ihtiva ettiği öne sürülen ve Hz. Ali ile Ca'fer es-Sâdık'a nisbet edilen eserlere de genellikle “el-Cefr” veya “el-Cefr ve'l-câmiâ” adı verilir.
Ebced sistemiyle, harflerin değerlerine göre gaybî sırları açıklayan ilme verilen isimdir.
ebced hesabında allah kelimesindeki harflerin sayı değerinin 66 olmasına dayanan bir deyimdir. işi allah'a havale etmek anlamına gelir. allah, hilal, lale sözcüklerinin arap harfleriyle yazıldığında ebced değerleri * 66'dır (iki lam yani 2 x 30, bir elif yani 1 ve bir he yani 5 = 2 x 30 + 1 + 5 = 66).
Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir.
El Aliyy esması en üstün en yüce kendisinden daha üstün bulunmayan anlamına gelmektedir.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, De'avât, 68, [6410]; Müslim, Zikir, 5-6 [2677]).
Esmalarla çalışmanın bir çok yolu var bunlardan en bilineni esmanın ebced değeri kadar günlük okumak ve buna en az 40 gün devam etmek. Yani Ya Rezzak esmasını ebced değeri 308 'dir ve 40 gün boyunca her gün 308 adet okuyorsunuz. Bir diğer yöntem; esmanın ebced sayısı kadar gün boyunca okunması.
İsim analizi, ismimizi oluşturan harflerin ve/veya kelimenin karakterimiz ve kaderimiz ile ilgili etkilerini içeren bir analizdir. Çocuklarımızın ismini seçerken yalnızca ne anlama geldiğini değil, bu ismin onları nasıl etkileyebileceğini de bilmek isteyebilir ve bu noktada da isim analizine başvurabiliriz.
Ebced ve Cifir ilmini, belki Kur'an ve Sünnetin sarih ve zahirinde göstermek mümkün olmayabilir; ama remzi ve işari yönünde istihrac ve istinbat etmek pekala mümkündür ve caizdir. Bununla ilgili Abdulkadir Badıllı'nın çalışmasından birkaç örnek verelim.
Harflere verilen sayı değerleri ile geleceğe veya mazideki olaylara tarih düşürmek yahut isme dair işaretler çıkarmak ilmi. Ebced hesabına yakın bir ilmin adıdır. Kelime olarak; sütten kesilmiş oğlak veya kuzu derisi anlamında olan "çefr"den gelmektedir.
Gizli hakikatleri konu alan ve bu yolla insanı mânevî kurtuluşa ulaştırdığına inanılan ilim. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri