Ebelik Bölümü Sayısal puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Ebelik için ilk oturum olan TYT Sınavına girilmesi gerekmektedir. TYT sınavına girdikten sonra 2. Oturum olan AYT Sınavında da 'Matematik ve Fen Bilimleri' alanları çözülmüş olmalıdır.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü 4 yıllık (8 yarıyıl) lisans programı olup, öğrencilerinin profesyonel bir ebe olarak yetişmeleri için eğitim ve öğretim vermektedir. SAYISAL Puan Türü ile kadın öğrencilerin tercih edebileceği bir alandır.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Ebelik Bölümü 2023 taban puanları en düşük 223,03116, en yüksek 350,44783'dür. Ebelik Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 592839, en yüksek 158240'dir.
Ebe hemşire olmak için hangi okulu bitirmek gerekir, sorusuna; lise öğreniminden sonra üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakülteleri kapsamında 4 yıllık Ebelik bölümünden mezun olmak gerekir cevabı verilebilir.
Ebelik için ilk oturum olan TYT Sınavına girilmesi gerekmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Genel olarak, Türkiye'de ebe maaşları, yaklaşık olarak 13.500 TL ile 27.500 TL arasında değişmektedir.
2 yıllık yok maalesef.
Sağlık Bakanlığı alımı kontenjanlarına göre, Atama yapılacak 30 bin sözleşmeli sağlık personelden 15 bin 537'si tıbbi sekreterler, 5 bin 831'i hemşire, 1470'i ise ebe olacak.
Ebelik Bölümü Taban Puanları 2023
Ebelik bölümü, 4 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Ebelik bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Yeni doğum yapan anne ve bebeğinin bakımını yapar. Acil doğum vakalarının hastanelere yönlendirilmesini sağlar. Aile planlaması, aile ve çocuk konularında kadınları bilgilendirir ve eğitir. Bazı kadın hastalıklarının tedavisi için hekimle birlikte çalışır.
Aynı zamanda bu derslerde başarılı olmak bölüm için en önemli kriterler arasında gösterilir. HEMŞİRELİK HANGİ BÖLÜMLE ALIYOR? Hemşirelik bölümü için TYT-AYT ve YKS sınavına girdikten sonra gerekli baraj puanını aşarak bu bölüme tercih yapabilirsiniz. Bu bölüm için sayısal puan türü dikkate alınmaktadır.
Üniversite sınavında hemşirelik için taban puanı en yüksek üniversiteye göre bilgi verilecektir. Buna göre YKS say puan türünden 360 almak şarttır. Bu puan için TYT alanında toplam 63,75 net yapılmalıdır. Bu puan için AYT alanında ise 39 net yapmak yeterli görülmektedir.
Hemşirelik ile ilgili yapılan başka yasal düzenlemelerde (2007 ve 2012) en az üç yıldan beri yataklı tedavi kurumlarında fiilen hemşirelik görevi yaptığını resmi belge ile belgelendiren ebelerin, hemşirelik yetkisi ile görevlerine devam edebilecekleri bildirilmektedir (Tablo 1).
Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (ICM), ebelik eğitiminin uluslararası standartlarını belirlemekte olup, üniversite düzeyinde en az üç veya dört yıl sürecek bir eğitime başlamadan önce en az 18 yaşında olması gerektiğini vurgular. Hemşirelik eğitimi sonrasında ise en az 18 ay ebelik eğitimi verilmesi gerekir.
Ülkemizde ebelik mesleği sadece kadınlar tarafından yürütülmektedir. Özel sektörde ebelik yapabilmeniz için ebelik bölümünden mezun olmanız yeterlidir. Kamu kurumlarında ebe olarak görev yapmak istiyorsanız ebelik bölümünü başarı ile tamamladıktan sonra KPSS'ye girerek yeterli puanı almanız gerekiyor.
Personel alım süreciyle ilgili olarak bilgileri paylaşan Bakan Koca, şu ifadelere yer verdi: "KPSS ile 6.069 hemşire, 1.530 ebe, 1.494 sağlık lisansiyeri, 798 sağlık teknisyeni ve 21.709 sağlık teknikeri olmak üzere, toplam 31.600 sözleşmeli sağlık personeli ve ayrıca 10.900 sürekli işçi istihdam edilecektir.
Madde 48 – Hemşire, ebe ve hemşire yardımcılarının nöbetleri: A) Bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.
Zorunlu doğu görevi yok.
Hayır, Ebelik 4 yıllık lisans düzeyinde bir program.
MADDE- 23 (1) SBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğrencileri daha önceki mesleki derslerinden başarılı olarak geçmek koşulu ile yaz stajı başvurularını 3. Sınıfın 2. Döneminde yapabilirler.
Ebelik atama puanları da atanmak istediğiniz yere göre değişebilir ama diğer bölümlere nazaran daha düşük bir puanlar kolaylıkla atanabiliyorsunuz. Özel sektörde de kolaylıkla iş bulunabilecek bir bölüm olduğunu da söyleyebiliriz. Ebelik çalışma koşulları tüm sağlık sektörü çalışanlarında olduğu gibi zordur.
2023 yılı itibari ile 258 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ebe maaşları 14930 TL'dir. En düşük Ebe maaşı 11940 TL iken, en yüksek Ebe maaşı 32900 TL'dir. Güncel Ebe maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Doğum olayının doktorların değil ebelerin işi olduğunu vurgulayan Bakan Demircan, şöyle konuştu: "Doktorun, normal dışı hadise gerçekleştiği zaman devreye girmesi gerekir. Ebe sayımız ve ebelerin aldığı eğitim yetersiz. Doğumu hastanede yaptırmak istiyoruz ama ebelerimiz yaptırmalı.
− Ebelerin öncelikle aktif olarak çalıştığı süre belirlenmiş- tir. Devlet Memurları Kanunu'nun 99. maddesine göre haftalık çalışma süresi 40 saat olarak düzenlendiğinden araştırma kapsamında ebe ihtiyacı hesaplamalarında haftalık çalışma süresi 40 saat olarak ele alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri