Bu değişik nedenlerle olabilir. Travma olabilir ya da hasta tansiyona bağlı olarak beyin kanaması geçirebilir. Ama beyin kanamalarının en sık nedeni olarak, yani Ebru Gündeş Hanım da ortaya çıkan, halk arasında
Kuday, katıldığı uluslararası kongrelerin sunumlarında Ebru Gündeş'in anevrizma kanama anının gösterildiğini söylüyor.
Anevrizma, kan damarlarının duvarlarındaki zayıflama sonucu bir balon gibi genişlemesi olarak tanımlanmaktadır. Anevrizma'da damar duvarı zayıflamış, incelmiş ve yırtılma riski mevcuttur.
Anevrizma, genellikle damarların yoğunlaştığı yerlerde, kan damarı duvarlarının zayıflığından kaynaklanan damarlardaki şişliklerdir. Kan, zayıflamış kan damarlarında akışına devam ederken, mevcut kan basıncı küçük bir alanın balon gibi dışa doğru şişmesine neden olur.
Beyin damarlarının duvarında ortaya çıkan anormal şişkinlik ya da balonlaşma durumudur. Damar duvarı sağlamlığını ve elastikiyetini kaybedip damar dışa doğru şiştiğinde meydana gelmektedir. Anevrizmanın duvarındaki bu anormal bölge yırtılarak beyin kanamasına da yol açabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Beyin anevrizma kanamaları, tehlikeli durumlardan biridir. Yüzde 25'i hayatını hemen, yüzde 50-60'ı ise tedavi edilmediği zaman hayatını kaybetmektedir. Geri kalanların ise yalnıza yarısı normal hayatlarına devam edebilmektedir.
5- Yaş: Anevrizma oluşumunda yaşın önemli bir rolü var. Özellikle karın içerisinde oluşan anevrizmalar, genellikle 65 yaş üzerinde sıklıkla görülür. Anevrizmalar eğer kişide bir bağ dokusu hastalığı yoksa, genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan sorunlardır.
Anevrizma tedavisi ilaçla sağlanmaz; mutlaka bir cerrahi girişim gerekir. Başlıca 2 yöntem vardır; açık cerrahi ile kliplenmesi veya endovasküler yolla tedavidir (kafatasını açmadan damarın içerisinden tedavi).
Aort anevrizması kendi kendine geçer mi? Aort anevrizma gelişimi uygun ilaç tedavileri ve takip ile durdurulabilir ancak kendiliğinden aort damarının genişlemesinin düzelmesi mümkün değildir.
Anevrizma tedavisi nasıl yapılır? Anevrizma tedavisi ilaçla olmaz. Mutlaka bir girişim gerekir. Başlıca 2 yöntem vardır; açık cerrahi ile kliplenmesi veya endovasküler yolla tedavisi (kafatasını açmadan damarın içerisinden tedavi).
Manyetik Rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi sayesinde anevrizmalar görüntülenebilmekte ve bu sayede anevrizma teşhis edilmektedir. Beyin anjiyografisi ise bu görüntüleme yöntemlerinden daha detaylı bilgi vermektedir. Patlamış bir anevrizmada ise farklı bir yöntem olan omurilik sıvısı üzerinden teşhis konmaktadır.
Anevrizmaya bağlı beyin kanaması, hayati tehdit eden bir durumdur. Anevrizma kanaması geçiren hastaların %20-25'i hastaneye ulaşamadan hayatını kaybederler. Hastaneye ulaşıp tedavisi başlatılan hastaların da yaklaşık %15-20'si kanama sonrası gelişen komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Ebru Gündeş, 1999 yılında “Dön Ne Olur” albümünün stüdyodaki tanıtımı sırasında, basın mensupları yayında iken beyin kanaması geçirir.
Göz arka ya da üst kısmında ağrı ortaya çıkması, çift görme ve tek taraflı olarak büyümeye başlayan göz bebeği gibi belirtiler de beyin kanamasının önemli belirtileri arasında yer alır. Sürekli aynı bölgede ortaya çıkan baş ağrıları beyin kanamasının belirtisi olabilir.
Son olarak sihirli neşteriyle yaptığı zorlu ameliyatla Ebru Gündeş'i hayata döndüren ünlü beyin cerrahı Prof.Dr. Cengiz Kuday'ın yaşamı tam bir roman.
Beyin anevrizmaları, patlayarak beyin kanamasına neden olabilir. Anevrizma patlaması sonucu oluşan beyin kanaması, hastanın hayatını kaybetmesi veya kalıcı sakatlıkla sonuçlanabilir. Anevrizma patlaması sonucu beyin kanaması geçiren hastaların yaklaşık %30'u hayatını kaybetmektedir.
En sık göğüste baskı hissi veya ağrı, sırt ağrısı, öksürük ve nefes darlığıyla belirti veren bu rahatsızlıkta hastalar genellikle bulgu vermeden, ani yırtılma sonrası karın ağrısı şikayetiyle acil servise başvuruyor.
Aort anevrizması ameliyatları yüksek riskli ameliyatlar grubundadır. Tüm cerrahi prosedürlerde görülebilecek genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskler değişen oranlarda gerçekleşme olasılığı bulunur.
Kapalı anevrizma ameliyatı, uygulanacak teknik ve diğer bir çok faktöre bağlı olarak 1,5 - 4 saat arası sürebilir. Tüm kapalı anevrizma tedavi yöntemleri, hastanın kafatası açılmadan damar içinden uygulanır.
Kronik baş ağrısı yaşayan bireylerde, baş ağrısı sıklığının ve şiddetinin artması uyarıcı olmaktadır. Göz kapağında düşme, geçici uyuşmalar, yutma ve görme bozuklukları da anevrizmanın bilinen belirtileri arasındadır.
Büyük anevrizmalarda hasta elini karnına koyduğunda eline bir top vuruyormuş gibi hissedebilir. Göğüs boşluğundaki anevrizmalar ise göğüs ağrısı, sırta vuran ağrı veya ses kısıklığına neden olabilir. Bazen de ilk bulgu aort damarının yırtılması şeklinde olmaktadır.
Anevrizmalar çoğunlukla beynin tabanında yerleşir ve bu- radaki beyin-omurilik sıvısı içinde kanamaya neden olurlar. Anevrizmaların yıllık kanama riski yak- laşık %1'dir.
Açık cerrahi uygulanan hastalarda anevrizmanın tam olarak kapanıp kapanmadığını belirlemek için cerrahiden kısa süre sonra (bir hafta içinde) kontrol anjiografi yapılır. Cerrahi yara yerinin tam olarak iyileşmesi 4-6 hafta sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri