Şair, çocukluk günlerinde yaşadığı talihsizliklerin etkisiyle gurbet duygusunu küçük yaşlarda tatmış, bu husus ruhunda ve benliğinde yaralar açmıştır. “Gurbet” şiiri de küçük yaşlarda ölüm, göç gibi nedenlerle gurbet duygusuyla tanışan insanın kederli ve dokunaklı serzenişlerinin bir yansımasıdır.
Kemalettin Kamu , Türk edebiyatında gurbet şairi olarak bilinmektedir. Şaire bu adını veren şiir ise Gurbet isimli şiirdir. Gurbet şiirinde şair memleketine olan özlemi dile getirmektedir.
Dertli'nin şiirlerine bakıldığında şairin "gurbet"i üç farklı şekilde ele aldığı tespit edilmiştir: Aile ve vatan topraklarından uzak kalmak, sevgiliden ayrı geçirilen her an ve Allah'tan ayrılıp dünya mekanında geçirilen zaman şeklinde gurbet teması karşımıza çıkmaktadır.
Başlarda aruz ölçüsünü kullanan sanatçı daha sonra Millî Edebiyat akımının etkisiyle sadeliğe ve hece ölçüsüne yönelmiş; şiirlerinde ise yurt sevgisi, gurbet ve aşk gibi konuları işlemeye devam etmiştir.
Gurbet o kadar acı Ki ne varsa içimde Hepsi bana yabancı Hepsi başka biçimde Ne aşkım ne emelim Yaralanmış bir elim Ben gurbette değilim Gurbet benim içimde Millî Edebiyat ya da diğer adıyla “Memleket Edebiyatı” döneminin önde gelen şairlerinden Kemalettin Kamu, “Gurbet Şairi” olarak tanınmış ve yazdığı içli ...
İlgili 38 soru bulundu
kemalettin kamu nun şiiri olup yıldırım gürses tarafından bestelenmiş ve seslendirilmiş eser. bu şarkıya yaylılar çok yakışıyor, ki zaten biliniyor da bu. denenmiş birçok defa.
Gurbet O Kadar Acı ki 😞🎼💌 (Söz: Kemalettin Kamu, Müzik: Yıldırım Gürses, Makam: Uşşak) - YouTube.
Kemalettin Kamu (1901-1948) ve Gültekin Sâmanoğlu (1927-2003) Modern Türk edebiyatı tarihinde Cumhuriyet dönemi şiirini temsil eden iki önemli isimdir.
Şair ve siyasetçi olan Kemalettin Kamu kimdir diyenler vardır. Türk edebiyat tarihinde, 20. yüzyılın en bilinen şairlerinden Kemalettin Kamu şiirleri, gurbet, vatan sevgisi ve aşk konuları üzerinedir. Kemalettin Kamu hayatı da eserleri kadar merak edilir.
Kemalettin Kamu, Cumhuriyet döneminde yaşamış olan şair ve siyasetçidir. Tüm şiirleri ''Gurbet Benim İçimde'' adlı kitabında toplanmıştır. Şiirlerinin bir kısmında işgal, özgürlük ve milliyetçilik toplumsal temalara ağırlık veren şair, bazı şiirlerinde ise yalnızlık, ayrılık ve aşk gibi temaları işlemiştir.
Arapça garâbet (gurbet) kökünden türeyen garîb kelimesi sözlükte “yurdundan uzak kalan; kendi cinsi arasında eşi ve benzeri bulunmayan, tek ve nâdir olan; bilinmeyen, müphem ve kapalı olan” anlamlarına gelir.
Gurbet; anadan, babadan, dosttan, yardan uzak, elin kolun bağlı onlara gelememek, destek olamamak ve bir o kadar da sevdiklerinin, senin yanına gelememesidir. Yanındayken değerini bilemediğin sevdiklerinin değerini öğreten, hayatın onlarsız bir anlamı olmadığını, yaşadığın her günde katlanarak çoğalan özlemdir.
Kişi ya da kişilerin doğduğu ve yaşadığı yerden uzağa gitmesi ya da uzaklaşması gurbet olarak bilinir.
Ender Ersan - Gurbet (Official Video) - YouTube.
Bingöl çobanları şiiri - Kemalettin Kamu.
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Cahit Külebi'nin ilk şiiri 1933 yılında Toplantı dergisinde "M. Cahit" imzasıyla yayımladığı "Gurbet Acısı"dır.
Yeni'nin önemli temsil- cilerinden olan Sezai Karakoç'un çizgisiyle gelişen ve kendi sanat anlayışını geliştiren Erdem Bayazıt, “Yeni İslamcı Akım” olarak nitelendirilen şiir hare- ketinin içinde kendine has üslubu ile yerini alır.
Kemalettin Kamu, ülkemizde çok önemli bir yere sahip olan "Gurbet şairi" olarak da bilinir. Toplumcu ve gerçekçi bir şair olarak da kırsal bölgelerde yaşayan insanları şiirlerine de konu ediniyor.
Beş Hececiler dışında Kemalettin Kamu, Arif Nihat Asya, Zeki Ömer Defne, Orhan Şaik Gökyay, Ahmet Kutsi Tecer adlı şairler de Milli Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiirler yazmışlardır.
1901'de dünyaya gelen Kemalettin Kamu, hem anne hem baba tarafından Erzurumludur, Erzurum kültürüyle büyümüştür.
Gurbet o kadar acı Ki ne varsa içimde Hepsi bana yabancı, Hepsi başka biçimde. Eriyorum gitgide; Elveda her ümide. Gurbet benliğimi de Bitirmiş bir içimde. Ne arzum, ne emelim...
gurbet - Nişanyan Sözlük. Arapça ġrb kökünden gelen ġurba(t) غربة “1. ayrı ve uzak olma, yabancı yerde olma, 2. yabancılık, sürgün” sözcüğünden alıntıdır.
Sâlikin vatanından ayrı yaşaması veya halkın davranış ve düşüncelerinden uzak kalması anlamında tasavvuf terimi.
Her ikisi de Türkçeye Arapçadan girmiş sıla ve gurbet sözcükleri, ortak bir duygu dünyasından sesleniyor: Evden uzakta (gurbet) ve özlenen ev (sıla). Sözlüklerdeki “ev”, aile ocağından vatan toprağına genişleyen bir coğrafya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri