Ebru ismi Kur'an'da geçmeyen bir isimdir. Fakat dinen caiz olduğundan kullanılmasında bir sorun yoktur. TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Ebru, TDK sözlük anlamı olarak kağıt süslemeciliğinde kullanılan boyama yöntemi ya da kaş demektir.
Ebru İsmi Kuran'da Geçiyor Mu? Farsça kökenli olan isim Kuran'da geçmiyor. Ancak isim caiz isimler listesinde yer alıyor.
Ebru ismi ülkemizde kadınlar tarafından sıklıkla kullanılır. Farsça kökenli olan bu isim, kaş anlamının yanı sıra birçok farklı ifadelere sahiptir. Farsça kökenli olduğu için de ismin Kuran'da geçmediği sonucuna ulaşmak mümkün. Ebru isminde olan kişilerin en belirgin özelliği özgürlüklerine düşkün olmalarıdır.
ebru / ebrû / ابرو
Kaş, dalga dalga kırmızı yanak, bir süsleme sanatı.
Kökeni Farsça olan Ebru ismi dilimize de Farsçadan geçmiştir. Kelime anlamı kaş olarak bilinen Ebru isminin farklı manaları da bulunmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Ebru isminin anlamı buluta benzer, bulut renginde olan ya da kaş anlamlarına gelir.
ebru - Nişanyan Sözlük. Farsça abrī ابری “bulut gibi, hareli” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça abr ابر “bulut” sözcüğünden +ī ekiyle türetilmiştir.
Ebru ismi Kur'an'da geçmeyen bir isimdir. Fakat dinen caiz olduğundan kullanılmasında bir sorun yoktur. TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Ebru, TDK sözlük anlamı olarak kağıt süslemeciliğinde kullanılan boyama yöntemi ya da kaş demektir.
Kitreli su üzerine serpilen boyalarla bezenmiş kâğıt ve bunu hazırlama sanatı. İslâm kitap sanatlarının klasik çağını Osmanlılar'da yaşayan bir kolu.
Burcu 'güzel koku' anlamına gelmektedir. Diğer pek çok isme göre daha güzel ve etkili bir anlamı olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca Türk kökenli bir isim olmasıyla da bir adım öne çıkmaktadır. Güzel ya da hoş koku olarak değerlendirilebilir.
TDK'nın Kişi Adları Sözlüğü'ne göre Ebru ismi Farsça kökenli bir kız ismidir.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır.
3. Aziz sevgili. ECRİN: ALLAH'IN hediyesi anlamını taşımaktadır. EFGAN: (Fars.)
Ebru sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle beraber bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Bazı İran kaynaklarında Hindistan'da ortaya çıktığı yazılıdır. Bazı kaynaklara göre de Türkistan'daki Buhara kentinde doğmuş ve İran yoluyla Osmanlılar'a geçmiştir.
Ebru sanatı yapan kişilere "ebrucu" denir. Ebru sanatı nedir? ebru sanatını ilk kim/kac yılında bulmuştur? ⇢ hatib mehmet efendi bulmuştur.
Türk kitap sanatları arasında özel bir yeri bulunan ebru, kitre veya benzeri maddelerle yoğunluğu artırılmış su üzerine özel fırçalar yardımıyla boyaların serpilip, meydana gelen desenlerin kâğıda alınmasıdır.
Ebru eserlerinde sıklıkla kullanılan lale ve gül motifleri, tasavvufta Allah'ı ve Hazreti Muhammed'i tasvir etmek için kullanılan en önemli metaforlar olarak kabul ediliyor. Ayrıca ebru sanatının uygulanma biçiminin de tasavvuf düşüncesinin etkili bir yansıması olduğu düşünülüyor.
Geleneksel kitap sanatları içerisinde önemli bir yere sahip olan ebru sanatının adı Farsça ab-ru (su yüzü) veya Çağatayca ebre'den (hare gibi dalgalı ve damarlı kumaş, kâğıt) gelmektedir.
Türkiye'de Ebru ismini kullanan 143.825 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Ebru ismini kullanan 31.423 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Ebru ismini kullanan 10.502 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Ebru ismini kullanan 9.143 kişi bulunmaktadır.
Hatip ebrusu olarak bilinen ebru çeşidinde, zemin ebrusu yapıldıktan sonra, bizler yardımıyla zemin üzerine damlatılan bir veya daha fazla renkli boyanın, ince biz (kıl biz) kullanılarak desenlere dönüştürülmesi neticesinde meydana gelen ebru çeşididir.
Ebru, geçmişte cilt ve hat sanatına yardımcı bir sanat dalı olarak kullanılmıştır. El yazması kitapların ciltlerinde yan kâğıt olarak, hat sanatında ise yazıların iç ve dış pervazlarında kullanım alanı bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri