Yaklaşık 570'te Mekke'de doğdu. Asıl adı Amr olup Kureyş'in Mahzûm koluna mensuptur. Ebü'l-Hakem olan künyesi İslâmiyet'e düşmanlığı sebebiyle Hz. Peygamber tarafından Ebû Cehil şeklinde değiştirilmiştir.
Ebu Cehil'in gerçek ismi Amr Bin Hişam'dır. Bazı kaymaklarda adı Ebu'l Hakem olarak geçer. Hz. Muhammed tarafından kendisine Cehaletin Babası anlamına gelen Ebu Cehil lakabı verilmiştir.
Amr yeni gelişmekte olan İslam dininin en güçlü rakiplerinden biriydi ve insanlara karşı agresif bir tutumu vardı, bu yüzden Müslümanlar onu Ebû Cehil (Türkçe: Cahilliğin Babası) künyesiyle andı. Kureyş kabilesinde Mahzûmoğullarının üyesiydi ve Mekke şehrinin (Muhammed'in ordusuna teslim olmadan önceki) lideriydi.
Abdüluzza bin Abdülmuttalib (Arapça: عبد العزى بن عبد المطلب; d. 549 – ö. 624) veya bilinen adıyla Ebû Leheb (Arapça: أبو لهب), Abdülmuttalib bin Haşim'in oğlu ve İslam peygamberi Muhammed'in on iki amcasından biridir.
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
İlgili 33 soru bulundu
Ebû Cehil, müşriklerin muharebe ihtiyaçlarının büyük bir kısmını bizzat karşıladığı Bedir Savaşı'nda ensardan Afrâ'nın oğulları Muâz ve Muavviz tarafından öldürüldü.
Meal (Kur'an Yolu)
Ebû Leheb'in elleri kurusun! Kurudu zaten. Ona ne malı fayda verdi ne de kazandığı başka şeyler.
Ama Ebu Leheb, İslam'a buğzu ve küfre muhabbeti nedeniyle bu Arap geleneğini çiğnemişti. Ebu Leheb'in lanetlendiği Tebbet suresi, davetin Mekke halkı tarafından iyiden iyiye bilinmeye başladığı, Ebu Leheb'in yeğenine yardım etmesi ve onu desteklemesi gerekirken ona eziyet etmeye başladığı bir dönemde inmiştir.
Ümmü Cemil Avra bint Harb b. Ümeyye (Arapça: أمّ جميل), Muhammed'e muhalefetiyle tanınan ve Tebbet Suresi'nde hicvedilen kadın, Ebu Leheb'in karısı, Ebu Süfyan'ın kız kardeşi. Babası Harb bin Ümeyye annesi Fahite bint Amir es-Sekafî'dir.
Ebu Leheb'in elleri kurusun (yok olsun o), zaten yok oldu ya. Ebû Leheb'in *iki eli kurusun, kurudu da! * Arapçada “İki eli kurusun” tabiri, hüsrana uğrasın manasında bir bedduadır. “Kurudu da” yani Ebû Leheb hüsrana uğradı/kaybetti manasındadır.
Böylelikle Hz. Ömer'in annesi Ebu Cehil'in amcasının kızıdır.
İkrime, Ebu Cehil'in oğluydu. Ebu Cehil bildiğimiz gibi Bedir harbinde ölünceye kadar bütün hayatı boyunca Efendimiz'e (s.a.v.) ve arkadaşlarına eziyet etti. Savaş açtı. Hz.
Sahâbî. Hicretten 47 veya 49 yıl önce (575 veya 573) doğdu. Başlangıçta babası gibi Müslümanlığın en katı muhaliflerinden olduğu için İslâm karşıtı hareketlerin hemen hepsinde faal rol aldı.
Onun için Peygamberimiz (asm)'in mutlaka Ebu Leheb'e “yetmiş veya daha fazla gidip onu İslam'a davet etmiş” olduğunu söylemek fazla isabetli değildir. Çokça davet etmesi, “yetmiş defa...” tabirini kullanmak için yeterlidir.
Ebû Leheb ve karısı İslâm düşmanlığı adına ellerinden gelen hiçbir şeyi geri koymamışlar, bütün güçlerini, bütün servetlerini ve bütün her şeylerini bu uğurda seferber etmişlerdi. Bu halleriyle de başta Mekke kâfirleri olmak üzere bütün kâfirleri gerilerde bırakmışlardı.
Ebû Leheb Hz. Peygamber'i her yerde takip ederek sözlerini yalanlamaya, onun bir sihirbaz ve yalancı olduğunu, kavmini birbirine düşürdüğünü, sözlerine itibar edilmemesi gerektiğini söylemeye devam etti. Kendisinin ve karısının Resûl-i Ekrem'i rahatsız eden bu hareketleri üzerine Tebbet sûresi nâzil oldu (bk.
Ebu Cehil Allah'ın var olduğuna inanırken onun bir Allah olduğuna da inanıp iman etmekteydi.
Dönüp yanıma gelinceye kadar hiç bir şey yapma!.." buyurdu. Bu nakilden Ebu Talib'i Peygamberimizin emriyle Hz. Ali'nin yıkayıp gömdüğü anlaşılıyor.
Hz.Ömer'in Üçüncü Evliliği:
Ömer Mekke'de, Mahzumoğullarından, dayısı Hars b. Hişam'ın(2) kızı Ümmü Hakim'le de evlenmişti. Hars dayısı Ebu Cehil'in ve diğer dayısı As Bin Hişam'ın kardeşidir. Bu hanımından da Fatıma adında bir kızı olmuştu.
Akabe biatlarında bulunan ve Bedir'de şehid olan Medineli sahâbî. Bazan annesi Afrâ'ya, bazan da babası Hâris'e nisbetle anılan Avf, kardeşi Muâz ile birlikte Birinci ve İkinci Akabe biatlarında bulundu. Sadece İkinci Akabe Biatı'nda bulunduğu da rivayet edilmiştir (İbn Sa'd, III, 493).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri