Bir sayının mutlak değeri pozitif olduğu için, ikinci kez mutlak değerinin alınması sonucu değiştirmez. ÖRNEK: İki sayının farkının mutlak değeri sıfıra eşitse bu iki sayı birbirine eşittir. Bir diğer deyişle, iki noktanın sayı doğrusu üzerinde aralarındaki uzaklık sıfır ise bu iki sayı aynı noktaya karşılık gelir.
Pozitif sayıların mutlak değer dışına aynen çıkar ve herhangi bir işaret değişikliğine uğramaz. Pozitif sayıların mutlak değer ifadelerine örnek vermek gerekirse; - I8I sayısı pozitif bir sayıdır ve mutlak değer dışına 8 olarak çıkar. - I20I sayısı pozitif sayıdır ve mutlak değer dışına 20 olarak çıkar.
► Mutlak değerin içindeki ifade 0'a eşitse veya sıfırdan büyükse mutlak değerin dışına aynen çıkartılır. |+3| = 3 a > 0 ise|2a| = 2a x < 0 ise |−3x| = −3x y gerçek sayı ise |y + 12| = y + 12 ► Mutlak değerin içindeki ifade 0'dan küçükse mutlak değerin dışına −1 ile çarpılarak çıkartılır.
Böylelikle genel olarak mutlak değer hep pozitif bir değer olacak. Eğer sadece rakamların mutlak değerini düşünüyorsak, bu rakamın pozitif versiyonundan başka birşey olmayacaktır.
Mutlak değer eksi çıkamaz !
İlgili 20 soru bulundu
Mutlak sıfır değeri −273.15°C veya 0 K olarak tanımlanır.
III. Mutlak değerin sonucu en az 0 (sıfır) olabilir.
Bir sayının ya da ifadenin mutlak değeri hiçbir zaman negatif olamaz.
Mutlak değer ise, gerçek olan a sayısının sayı ekseni üzerinde gösteren noktanın başlangıç noktasından olan uzaklığını ifade eden terime denir. Gösterimi ise IaI şeklindedir.
Mutlak değer işareti, sayının iki tarafına konulan çizgisidir. .
Mutlak değer, uzunluk belirttiğinden ve en küçük uzunluk değe- ri 0 olduğundan herhangi bir sayının mutlak değerinin sonucu 0'dan küçük (negatif) olamaz.
Örnek vermek gerekirse x yerine 2 yazarsak mutlak değerden +1 diye çıkar 4 yazarsak yine +1 diye çıkar yani mutlak değer işareti değiştiremediği için buna çift kat kök diyoruz.
Çift fonksiyonlara örnek, |x|, x2, x4, cos(x) ve cosh(x). Mutlak degerli ifadelerin tamamı çift fonksiyondur.
Tam sayılar kümesinin küsuratı ve önünde “-“ negatif işareti bulunmayan sayılara pozitif tam sayılar denir. Yani kısaca sayı doğrusunun ortasında bulunan sıfır sayısının sağında bulunan bütün sayılar pozitif tam sayılardır. Pozitif tam sayılar kümesi “Z+” ile gösteriliyor.
Pozitif bir tam sayının kendisini tam bölen, yani kalansız bölen tüm pozitif tam sayılara o sayının bölenleri veya çarpanları denmektedir. Pozitif tam sayıların çarpanları ve bölen sayıları birbirleri ile aynıdır.
Mutlak değer, sayının başlangıç noktasına uzaklığını ifade eder. Başlangıç noktasına eşit uzaklıktaki sayılar mutlak değere eşittir. Mutlak değer içindeki her sayı, mutlak değer dışına pozitif olarak çıkar.
Bunun yanı sıra lise 1 matematik müfredatında yer alan mutlak değer konusu da seriler, diziler, yakınsaklık, ıraksaklık, limit ve türev gibi konularda temel teşkil etmektedir [19].
Mutlak doğru yoktur demek ben hiç bir şeyi referans noktası almıyorum demekle aynı şeydir. Eğer birisi bir şeyi referans noktası olarak kabul ediyorsa artık kabul ettiği referans noktasına göre türeyen mutlak tanım ve ifadelerden bahsedebiliriz. Örneğin bir A noktasına göre mesafeler kesin olarak tanımlanabilir.
Sonuç olarak mutlak değer bir sayının 0'a olan uzaklığı. Fakat, sanrım mutlak değeri bulmanın daha kolay bir yolu çıkan sonucun her zaman o sayının pozitif versiyonu olduğunu düşünmek. Mesela negatif 7346'nın mutlak değeri 7346'dır.
Eğer 1 şeyler daha büyük olsaydı, siz 2 tarafında negatifini aldığınızda, o daha da negatif olacak, ya da tam tersi olacaktı. İşte bu yüzden, eğer bu denklemin iki tarafını da negatif bir sayıyla çarparsak veya bölersek, İşareti de değiştirmek zorundayız.
2021 de hiç gelmemiş 2020 de 1 soru gelmiş 2019 da ise yine 1 soru gelmiştir Gördüğünüz gibi mutlak değer konusundan az soru gelmektedir. Ancak daha önce bahsettiğim gibi mutlak değer konusu diğer konulara girebildiği için ve soru mantığını değiştirebildiği için önemli konulardan birisidir.
Mutlak değerli eşitsizliklerden önce mutlak değeri öğrenecek olursak; gerçek bir sayının sayı doğrusundaki başlangıç noktasına yani sıfıra olan uzaklığıdır. Mutlak değer IxI şeklinde gösterilir. Eğer bir eşitsizlik denkleminde IxI şeklinde bir sayı görüyorsanız bu eşitsizlik mutlak değerli eşitsizlik olur.
Bir eşitsizliğin tarafları negatif bir sayı ile çarpıldığında eşitsizlik yön değiştirir.
Uzaklık Tanımı
İki reel sayının farkının mutlak değeri ise bu iki sayının sayı doğrusunda aralarındaki uzaklığı verir. İki sayının farkı sayıların çıkarma işlemindeki sırasına göre farklılık gösterse de, aralarındaki uzaklık ve farklarının mutlak değeri işlem sırasından bağımsız olarak her zaman pozitiftir.
0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri