Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Ecemiş Fayı'nın son 35 bin yıl içerisinde hareket halinde olduğunu ve dolayısıyla uzmanlar tarafından aktif bir fay olduğunu belirtilmektedir. Ayrıca yine konunun uzmanları tarafından bölgede büyüklüğü 6,5 veya daha büyük olan ve yüzey kırığı oluşturabilecek en az üç depremin olduğu öne sürülmektedir.
Ecemiş fayı Eosen yaşlı bir fay olup daha sonra Kuvaterner'de sınırlı bir aktivitesi olan bir faydır. Yapılan hesaplara göre 0.6 mm/yıl yıllık birikim vardır. Bunun anlamı bu fayın üzerinde 1 metrelik atım için 1600 yıl gerekir.
Halk arasında da paniğe yol açtığı belirtilen “Kayseri'de büyük deprem bekleniyor” söylentilerine ünlü Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş Ecemiş Fayı ile ilgili yapılan birçok açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Konuyla ilgili yanlış bilgiler verildiğini kaydetti.
Türkiye Deprem riski haritasına göre Kayseri üçüncü derece riskli deprem bölgesinde yer alıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Bu bilgilerin ışığında Ecemiş Fayı'nın Anadolu'nun güncel tektonik yapısı içeri- sinde aktif bir fay olduğunu söyleyebiliriz (ŞAROĞLU ve diğ, 2001).
Ecemiş Fayı, Orta Anadolu'nun en önemli neotektonik unsurlarından biri olup sol yanal atımlı bir Eosen yaşlı faydır. Kuzeyde Erciyes Dağı'ndan güneydeki Mersin'e kadar 300 km uzanır. Tarihte bu fayın üzerinde büyük depremler gerçekleşmiştir. Örneğin 1717 ve 1835 Kayseri depremleri.
Bu sabah (24/03/2023) 03.39 da yerin 5 km derinliğinde 4. 7 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem olmuştur. Kayseri'de de hissedilen depremde Savrun fayı kırılmış olup Kayseri için herhangi bir tehlikesi yoktur.” İfadelerini kullandı.
akdeniz'e kadar uzandığı biliniyor. mostrası belli yerlerde net olan yapısal bir kırık. üzerinde 6.0-7.0 büyüklüğünde bir depreme 300-500 yıldır rastlanmamış olan ve en son 1940 tarihinde 5.8 büyüklüğünde bir deprem olan ve mersin için yıkıcı bir tehlike barındıran faydır.
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'de dün sabah saatlerinde meydana gelen 4.8'lik depremi değerlendirerek, “Gerçekleşen 4.8 büyüklüğündeki deprem tipik, tekil ve Ecemiş fayına bağlı olarak gerçekleşen, bizim için gayet normal niteliği olan bir depremdir. Dolayısıyla bizim için anormal bir durum yok” dedi.
Daha önceki çalışmalarda belirlenen GPS değerlerinin bu fayın iki bloku arasında 1?2 mm /yıl olduğu göz önüne alındığında bölgede düşük de olsa deprem riskinin varlığı söz konusudur.
Ecemiş Fayı 6,5- 7 şiddetinde deprem üretecek bir fay.
Ecemiş Fay Hattı en fazla 6 büyüklüğünde deprem üretebilecek kabiliyete sahip potansiyel aktif bir faydır ghostwriting.
Kayseri'de geçmişte bu fayların üzerinde 3 tane 8 şiddetinde deprem meydana geldiğini aktaran Evsen: “Ecemiş fayının tarihsel ve aletsel dönem kayıtlarına baktığımız zaman 6.2 büyüklüğüne kadar deprem ürettiğini görebiliyoruz. Ecemiş fayı da, Tarsus - Mersin istikametinden başlar.
Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Ecemiş fay hattına bağlı olarak meydana gelen son depremde İncesu Saraycık arasındaki aktif iki fay hattının kırıldığını, Boğazköprü bölgesindeki üçüncü aktif fay hattının ise kırılmadığını açıkladı.
Kaynak ara: "1940 Kayseri depremi" – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR Bu madde Kasım 2023 tarihinden bu yana işaretli olarak durmaktadır. 1940 Kayseri depremi, 21 Şubat 1940 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü AFAD VE KOERI tarafından 5.4 Mw olarak ölçülmüştür.
Deprem araştırmacısı Feyza Biçer: Ecemiş fayı Kayseri'den aşağı uzanan yaklaşık 110 km...7 büyüklüğünde deprem potansiyeli düşük. Kayseri'den başlayarak Pozantı üzerinden geçip Gülek Mahallesine doğru uzanan Ecemiş Fayında olası bir deprem anında Pozantı ilçesi ne derecede etkilenecek? Paleosismoloji uzmanı Dr.
Abstract. ÖZET Ecemiş çayı havzası Niğde ili, Çamardı ilçesi idari sınırları içinde kalan açık bir havzadır. İnceleme sahası 35° doğu meridyeni ile 37° 50' kuzey paralelinde yeralmaktadır ve toplam yüzölçümü 785 km2 dir. Havzanın oluşmasında en önemli etken, tektonik sonucu oluşan Ecemiş koridorudur.
Dr. İnan, "Mersin'in kuzeyinde Çamardı ile Gülek Boğazı arasında doğrultu atımlı Ecemiş Fayı yer alır. Gülek Boğazı ile Karsantı-Karaisalı arasında ise kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan Karasantı-Karaisalı Fay Zonu bulunmaktadır.
2008 yılında meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremde 1940 yılından sonra orta şiddetli olarak meydana gelen ve kentimizi etkileyen en büyük deprem olarak kayıtlara geçmişken meydana gelen depremde can kaybı yaşanmamış, yerel bazda bazı hasarlar meydana gelmiştir.
Conversation. Çok sık sorulan bir soruyu cevaplayayım: Savrun Fayı kırılısa Kayseri ne kadar etkilenir? 1- Savrun fayının boyu 50 km, üretebileceği deprem büyüklüğü 7 dir. 2- Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Melikgazi, Kocasinan, Talas ve Yeşilhisar ilçe merkezleri ile yine Kayseri'ye bağlı eski köy/belde niteliğine sahip 18 mahallesi doğrudan fay zonu üstüne oturmaktadır.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Kayseri içerisinde diri fay bulunan bir şehirdir, 1900 öncesi depremlerinden etkilenmiştir, zemini zayıftır. Kayseri içerisinden geçen fay çok uzun aralıklarla deprem üretmektedir ancak yine de tarihi depremleri ve kötü zemini dikkate alarak depreme hazır olmak gerekir.” dedi.
Hendeklerde saptanan son depremin günümüzden yaklaşık 15.000 yıl önce, bir önceki depremin (penultimate event) günümüzden yaklaşık 17.000 yıl önce ve en eski depremin ise günümüzden yaklaşık 22.500 yıl önce meydana geldiği ve Erciyes Fayı'nın düzenli olmayan bir deprem tekrarlanma periyoduna sahip olduğu yorumlanmıştır ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri