Her mirasçı kural olarak kendi adına ecrimisil davası açabilir. İntifadan men koşulunu sağladıktan sonra ecrimisil talep eden mirasçı dava yoluna gidebilir.
Ecrimisil, kullanım bedelinden daha fazlasını kapsadığından, kira alacağı niteliğinden çok tazminat niteliğinde bir taleptir. Mirasçılar arasında iştirak halinde mülkiyet veya müşterek mülkiyete konu yerlerde, paydaşlar arasında ecrimisil hakkı doğabilir.
Elbirliği mülkiyetinde, paydaşlardan biri diğer paydaşlara ya da üçüncü kişilere karşı haksız işgal tazminatı davası açabilir. Paylı mülkiyette ise paydaş, taşınmazdan yararlanmasına haksız bir şekilde engel olan diğer paydaş veya paydaşlara karşı ecrimisil davası açabilir.
Ecrimisil talebinin ileri sürülmesi için haksız işgalde bulunan kişinin mutlaka herhangi bir üçüncü kişi olması gerekmemekte, mirasçılar arasında dahi haksız işgal ve bu nedenle ecrimisil talebi söz konusu olabilmektedir.
Hem paylı mülkiyette hem de elbirliği mülkiyetinde malikler arasındaki ecrimisil istemlerinin en temel şartlarından biri intifadan men (yararlanmadan engelleme) şartıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Elbirliği mülkiyetinde de paydaşlardan biri, öteki paydaşların olurlarını almadan veya miras şirketine temsilci atanmadan, tek başına, ortak taşınmazdan yararlanmasına engel olan ortaklar aleyhine ecrimisil davası açabilir.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Mahkemece hükmolunan tazminatı ödemekle kişi kötü niyetli olarak haksız işgal ettiği ve zilyet sıfatıyla kullandığı mal üzerinde hukuken hak sahibi olamaz ve buna dair bir hak elde edemez.
ECRİMİSİL Davası taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır ve geriye dönük en fazla 5 yıllık ecrimisil talep edilebilir. Ecrimisil rakamının hesabında kullanılan malın kira değeri esas alınarak bilirkişilerce tespit yapılır.
Yargıtay'a göre ispat yöntemi sadece ihtar mektubuna bağlı değildir. İntifadan men koşulunun gerçekleştiği iddiası, yemin, tanık ifadesi de dahil olmak üzere çeşitli kanıt biçimleriyle doğrulanabilir, her türlü delille kanıtlanabilir.
FAKAT paylı mülkiyet ile elbirliği ile mülkiyet halinde ecrimisil davası açılabilmesi için ihtar çekilmesi zorunludur. Bu şart “İntifadan Men” olarak adlandırılır.
Taşınmazı işgal eden kişinin kötü niyeti, Zararın meydana gelmesi, Haksız işgal ile zarar arasında illiyet bağının bulunması gibi şartlar ayrıntılı olarak incelenmektedir. Ecrimisil davası zaman aşımı süresi haksız fiil olarak tanınmış olmasına rağmen beş yıl sürmektedir.
Yargıtay, ecrimisilin talep edilebilmesi için iki şartın gerçekleşmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bunlardan ilki, hak sahibinin zilyetliğinde olan taşınmaz üzerinde haksız işgali gerçekleştiren kişinin kötü niyetli olması; ikincisi ise haksız işgal sonucu hak sahibinin zarara uğramış olmasıdır.
Ecrimisil davası; zilyet olmayan malikin, malik olmayan kötüniyetli zilyette karşı haksız kullanımdan dolayı açabileceği tazminat davasıdır. Başka bir tanımla bir kişinin tamamen kendisine ait olmayan bir taşınmazı haksız kullanması sonucunda taşınmaz sahibine ödeyeceği tazminat davasına denir.
Ecrimisil bedelinin ödenmesi taraflar arasında herhangi bir sözleşmenin kurulmasına yol açmayacaktır. Yalnızca haksız işgalden kaynaklanan zararı giderecektir. Yani ecrimisil ödeyen kişi, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, hak sahibi olmayacaktır.
Ecrimisil davası bir diğer adıyla haksız işgal tazminatı, haksız işgal sebebiyle taşınmaz sahibinin taşınmazı dilediği gibi kullanamamasından dolayı taşınmazı kullanan ve bundan yarar elde eden kişilere karşı açtığı bir tazminat davası türüdür. Çoğunlukla mirasçılar arasında karşımıza çıkan bir durumdur.
Görülmekte olan ecrimisil davasında davalının kiracılık iddiasının ispatı için delil listesinde bildirdiği tanıkların dinlenmesi gerekmektedir.
İlke olarak, kira geliri üzerinden ecrimisil belirlenmesinde, taşınmazın davaya konu ilk dönemde mevcut haliyle serbest şartlarda getirebileceği kira parası, emsal kira sözleşmeleri ile karşılaştırılarak, taşınmazın büyüklüğü, niteliği ve çevre özellikleri de nazara alınarak yöredeki rayiçe göre belirlenir.
Üstelik, intifadan men şartı, hukukî niteliği itibarıyla dava şartıdır.
Yeni malik sadece edindiği tarihten itibaren ecrimisil talep edebilir. Nitekim ecrimisil talep edebilmek için taşınmaz üzerindeki mülkiyetini ispat etme şartı aranır.Bu nedenle eski malikin dönemine ait davayı da sadece eski malik açabilecektir.
Ecrimisil Nedir? Bir gayrimenkulün, sahibinin izni olmaksızın kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkına ecrimisil denir. Ecrimisil davası açılabilmesi için gayrimenkul sahibinin mülkün kullanımına izin vermemiş yani haksız işgal yapılmış olması gerekir. Ayrıca davalı tarafın kötü niyetli olması şartı aranır.
MADDE 9- (1) Ecrimisil; ecrimisil ihbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili muhasebe birimlerine ödenir.
Ecrimisil davası, taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Davanın açılabilmesi için öncelikle taşınmazın işgalini sona erdirmek için işgalciye ihtarname çekilmesi gerekir. İhtarnamenin sonuçsuz kalması halinde ecrimisil davası açılabilir.
Ecrimisil (haksız işgal) tazminatı davası, beş yıllık dava zamanaşımına tabidir. Söz konusu süre, dava tarihinden geçmişe yönelik işlemeye başlar. Söz gelimi, 15.05.2022 tarihinden açılan davada geçmişe yönelik 5 yıllık süre için, yani 15.05.2017 tarihine kadar ecrimisil tazminatı talep edilebilir.
Hukuka aykırı nitelikteki ecrimisil ihbarnamesinin iptali için İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca, tebliğden itibaren 60 gün içinde İdare Mahkemesinde iptal davası açılabilir. İptal davası açılmadan önce, ecrimisil ihbarnamesine karşı düzeltme talebinde bulunulabilir.
Ecrimisil ihtarnamesi eline ulaştıktan sonra kişi 30 gün için bu ihtara itiraz edebilir. Ecrimisil ihtarnamesi akabinde dava açmak için mal sahibi ya da idarecisinin Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak dava açması mümkündür. Dolayısıyla ecrimisil davasında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri