Eczacılık fakülteleri eğitiminde temel bir ders olan farmakoloji, ancak ve ancak eczacılık fakültesi mezunları ve bu alanda yüksek lisans/doktora çalışmalarını sürdüren kişilere açık olmalıdır. Aksi asla kabul edilebilir bir durum değildir.
Eczacılık, tam anlamıyla temel veya biyomedikal bir bilim dalı değildir. Farmasötik kimya, farmakoloji, organik kimya ve biyokimyayı birleştiren farklı, sentetik bir kimya dalıdır. Farmakoloji, tam olarak başlı başına bir eczacılık bilim dalı olmamakla birlikte eczacılıktan çokça yararlanır.
Farmakoloji hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde öğretilmekte olan branşlardan biridir. Yüksek lisans programlarına başvuran öğrencilerin fen alanında 2:1 onur derecesi almaları gerekir. Lisans programlarına başvuranlar ise ikisi kimya ve biyoloji alanında olmak üzere en az 3 tane A-derecesi almalılar.
Hastane laboratuvarları, kamu ya da özel sağlık sektörü mezunlar için iş fırsatları ile dikkat çekerken farmakologlar genel olarak; Hastalıklar için kullanılacak ilaçları hazırlar.
İlgili 27 soru bulundu
Yeni sentezlenmiş veya bitkilerden ayrıştırılmış maddelerin etkilerini biyolojik yapısını laboratuvar çalışmaları ile deney hayvanlarında, klinik araştırmalar ile insanlarda inceleyerek ilaç geliştirme çalışmalarına katkı veren bir tıp ve eczacılık bilimidir.
Ülkemizde son yıllarda ciddi anlamda Klinik Farmakolog gereksinimi doğmuş olmasına karşın, halihazırda bu alanda doktora ya da uzmanlık diploması verebilecek Türkiye'de bir eğitim programı ve bir kurum yoktur.
Eczacılık bölümü mezununun iş olanakları oldukça fazladır.Ar-ge de, Serbest eczacılık yaparak, hastane eczacılığı, ilaç fabrikaları, yardımcı eczacı, mesul müdür , akademisyen ve daha bir çok alanda çalışabilir.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
İşte Türkiye'nin en iyi eczacılık fakülteleri; Hacettepe Üniversitesi. İstanbul Üniversitesi. Ankara Üniversitesi.
Farmakolog maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.200 TL civarındadır.
Eczacılık mesleğine yönelik adayların Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Kimya, Biyoloji veya Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi sağlık ve bilim alanlarından mezun olmaları gerekmektedir.
Evet, farmakoloji TUS'unun en korkulan derslerinden birisidir. Belki hem çalışması zor bir ders olduğu, hem de fakültelerde gerektiği gibi anlatılmayan bir ders olduğu için. Bu nedenle pek çok tusiyerin en zayıf olduğu derslerden birisi.
Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır. Eczacı; ilaç üretim tesisi, kozmetik imalathanesi, ilaç Ar-Ge merkezi gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.
Ancak, genel olarak eczaneler, yıllık olarak ortalama 500.000 TL ile 1.000.000 TL arasında kazanç elde edebilirler. Eczaneler, ilaç satışının yanı sıra, farklı ürünlerin satışını yaparak, ek gelir elde edebilirler.
Tanıtım. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı'nca açılacak Farmakoloji Doktora Programı 4 yıllık bir eğitimdir.
Bunun yanı sıra eczanenin açık kalacağı gün ve saatler de işletme maliyetlerini artırabilir. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, bir eczanenin açma maliyeti yaklaşık olarak 100 bin TL ile 500 bin TL arasında değişebilir. Hatta bu rakamın bazı durumlarda 2 milyon TL'ye kadar bile çıkabileceği gözlemlenmiştir.
Genel olarak eczacılık fakültelerinden yeni mezun öğrenciler için yurtdışında eczacı maaşları ortalama şu şekildedir: Amerika: 133.014$ İsviçre: 127.000$ Kanada: 80.700$
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
Yasa, şirketlerin ecza deposu açması için eczacının ortak olma koşulunu kaldırmıştır. Yapılan tek değişiklik budur. Eczane sahip ve mesul müdürlerinin eczacı olması zorunluluğu konusunda bir değişiklik olmamıştır."
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Diş hekimliği, eczacılık, mühendislik de dahil: Artık hiçbir bölümde iş garantisi yok. İş garantili denilerek en çok tercih edilen diş hekimliği, eczacılık ve bilgisayar mühendisliği de işsizlik kıskacında. Diş hekimliğinde gerekenin tam 6 katı mezun veriliyor.
Farmakolojinin birçok alt dalı ve yardımcı bilim dalları vardır. Farmakodinamik, farmakokinetik, klinik farmoloji, farmakoterapi, nörofarmakoloji bunlardan sadece birkaçıdır. Fizyoloji, hücre ve moleküler biyoloji ve biyoloji gibi bazı temel disiplinlere katkıda bulunduğu için köprü bilimi olarak adlandırılır.
Farmakolojinin bir alt dalı olan Klinik Farmakoloji, akılcı ilaç kullanılması bilimidir; doğru ilacın, doğru hastaya, doğru dozda, doğru bilgiyle ve en uygun bedelle verilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Farmakoloji kısmen ezber gerektiren bir ders olsa da eğer mekanizmalarla desteklenirse, hem çok kolay hem de klinik dersleri destekleyen bir ders haline gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri