Madde 1 – (Değişik: 17/5/2012-6308/1 md.) bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürüten sağlık hizmetidir. Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır.
Açıklamada, şöyle denildi: "Yayınlanan haberlerde, 'Eczacı olmayanların, eczacı mesul müdür atayarak eczane açabileceği kuralı şirketler için de uygulanacak, böylece muvazaalı ortaklıklar ortadan kaldırılacak.
Buna göre, bir eczane açmak isteyen eczacının, en az 1 yıl süreyle başka bir eczanede çalışmış olması gerekecek. Ancak bu düzenleme, bu sene eczacılık fakültesine girecek olanlar da dahil eczacılık fakültesi öğrencilerini ve mevcut eczacıları kapsamayacak.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
Madde 17 - Memur veya asker olan kimse eczane açamaz ve bir eczanenin mesul müdürlüğünü yapamaz.
İlgili 29 soru bulundu
Eczacılık fakültesi mezunları artık istedikleri yerde eczane açamayacak. 1 yıl yardımcı eczacı olarak çalıştıktan sonra, mezuniyet ve tecrübe puanlarına göre belirlenen yerlerde eczane açabilecekler.
Büyük şehirlerde eczane açmak isteyen kişilerin 300.000 TL- 500.000 arasında bir birikime sahip olmaları gerekebilir. Ancak bu tutar, daha küçük şehirlerde ve ilçelerde 200.000 TL- 300.000 TL aralığında da değişebilir. Bu nedenle de eczane açmak için net bir maliyetin söylenmesi pek mümkün değildir.
(4) Serbest eczaneler halkın serbestçe girip çıkabildiği yerlerde açılır.
Eczacının, hastalık ve sair mazeretlerle 24 saatten fazla eczaneden ayrılması gerekir ise, eczacı durumu İl / İlçe Sağlık Müdürlüklerine bildirir. 15 güne kadar ayrılış sürelerinde eczaneye, eczanesi bulunmayan bir eczacı nezaret edebilir. Eczanede ikinci veya yardımcı eczacı var ise eczaneye bu eczacılar nezaret eder.
Eczane açmak, devretmek veya başka bir yere nakletmek isteyen eczacılar, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne dilekçe ile başvurur. Eczane açmak isteyenlerin belgelerinin tam olması hâlinde ruhsatname düzenlenir.
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
Eczacı olmak için Eczacılık fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Eczane açmak isteyenler ise gerekli belgeleri hazırladıktan sonra İl ya da İlçe Sağlık Müdürlüklerine başvuru yapmalıdır.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, eğitim programını Ulusal Eczacılık Çekirdek Eğitim Programı ile uyumlu hâle getiren ve “Modüler Eğitim Programı” adı altında uygulayan ilk eczacılık fakültesidir.
Bu itibarla; eczacı olarak yeniden göreve dönebilmeniz için Sağlık Bakanlığınca yapılacak olan kura ilanını takip etmeniz gerekmekte olup, yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde söz konusu kura sonucuna göre atamanızın yapılabileceği mütalaa edilmektedir.
Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır. Eczacı; ilaç üretim tesisi, kozmetik imalathanesi, ilaç Ar-Ge merkezi gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.
Eczacılık mevzuatı kapsamında eczacı odaları tarafından belirlenen mesai saatlerine uymak zorunda olan eczane eczacılarının, mesai süreleri ile ilgili yasal sorunlar yaşamaması için düzenleme görevi eczacı odalarına düşmektedir.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Türk Eczacılar Birliği (TEB) merkez heyeti üyesi Osman Özdemir, deprem bölgesinde 44 eczacının yaşamını yitirdiğini, 1200 eczanenin de yıkık veya ağır hasarlı olduğunu açıkladı.
Eczacıların ortalama maaşı, Türkiye genelinde 6.000 - 8.000 TL arasında değişebilir.
Enflasyondan arındırılmış rakamlarla 2002 yılındaki ortalama eczane cirosuyla 2019 yılı cirosu aynıdır (2002-1.915.700TL, 2019-1.915.500 TL). Ancak serbest eczane brüt kârı 2002 yılında %17,2 iken 2005 yılında %16,8'e 2019 yılında ise %13,8'e gerilemiştir. 2002'den 2019'a brüt kâr kaybı %19,8'dir.
Kurum ilaç fiyatının %80'ini öder, kalan %20 hastaya aittir ve eczaneye elden ödenir. %10 Katılım Payı: Kurumun karşıladığı bütün ilaçlar için emekli ve yakınlarından alınan ücret. Kurum ilaç fiyatının %90'ını öder, kalan %10 hastaya aittir ve emeklinin maaşından kesilir.
Bu meslek grubundaki kişiler bir eczacı gibi eczane açma yetkisine sahip değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri