KAŞINTI TEDAVİDEN SONRA 4-6 HAFTA DEVAM EDER Tedavide, ticari olarak satılan uyuz ilaçları veya formülasyonla eczanede hazırlanan ilaçlar kullanılıyor. Bazı ilaçlar için ilk tedaviden 7 gün sonra ikinci bir uygulama gerekiyor. İlaçlar hafif keseli bir banyo sonucunda boyundan aşağı boşluk kalmayacak şekilde sürülüyor.
Bebek yıkanır sonra ilacı sürülür, 4 saat sonra yeniden yıkanır, bu uygulama 3 gün üst üste yapılır. Bir hafta arayla toplamda 4 defa uygulanır. Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir.
Ivermectin: 200 mikrogram/kg tek doz olarak verilmekte ve 2 hafta sonra aynı doz tekrarlanmaktadır. Lindane : % 1 lik formu tüm vücuda uygulanır ve 8 saat sonra yıkanır. Ancak sistemik toksit etkileri nedeni ile tercih edilmemelidir.
İlk basamak tedavi olan permetrin %5 krem veya losyon yıkanıldıktan sonra yedirilerek vücuda sürülür ve 12 saat sonra yıkanılır. Etkisini sinir iletimini bozarak paralizi yaparak gösterir. Ortalama bir erişkin için 30 gram uygulamak yeterlidir.
İlaçlar 1 hafta veya doktorunuzun önerdiği gün sayısı sonrası mutlaka tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni yumurta halindeki uyuz akarları ilaçtan etkilenmezler. Eğer 2. Uygulama yapılmaz ise yumurtadan çıkan larvalar tekrardan enfeksiyona neden olur.
İlgili 33 soru bulundu
KAŞINTI TEDAVİDEN SONRA 4-6 HAFTA DEVAM EDER
İlaç, özelliğine göre deri üzerinde doktorun önerdiği sürelerde bekletiliyor. Süre tamamlanınca hasta duş alıp kaynatılmış çamaşır giyiyor. Hastalıklı dönemde kullanılan nevresim takımları ve giysilerin kaynatılarak yıkanması gerekiyor.
Uyuzda antiparaziter tedavi ile uyuz böcekleri (akarlar) ve yumurtaları gitse de kaşıntı hemen kesilmez. Derideki duyarlanma (alerji) bir süre daha devam eder ve kaşıntıların tamamen geçmesi 2-4 haftayı bulabilir.
Duş alındıktan sonra temiz ve serin vücuda baş dışında tüm vücut kaplanacak şekilde uygulanır. genital organlar, kaba etler, el ve ayak tırnaklarının altına dikkat edilmelidir. 3. 8-12 saat beklenir.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Klasik uyuz tedavisinde permetrin kerem/losyon uygulaması veya oral ivermektin önerilmektedir (Grade 2b). Kurutlu uyuzda ise permetrin krem/losyon ve oral ivermektin kombinasyonu önerilmektedir (Grade 2c). Başarılı tedavi ile 1 hafta içerisinde cilt lezyonlar geriler ve kaşıntı sonlanır.
Uyuz kaç günde geçer? Uyuz hastalığının tedavi süresi, tedavi yöntemi ve kişinin bağışıklık sistemi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle uyuz tedavisi 1-2 hafta içinde sonuç verir. Uyuzun tedavisi için kullanılan ilaçlar, uyuz akarlarının öldürülmesini hedefler.
Uyuz tedavisi ancak akarları öldüren reçeteli ilaçlar ile gerçekleşebilir. Tedavi için en çok kullanılan yöntem, ilgili kremin veya losyonun boyundan aşağıya kadar her yere sürülmesidir. Yaklaşık sekiz ila on dört saat vücutta bekletildikten sonra yıkanılır.
İki ya da üç damla çay ağacı yağı, bir çay kaşığı zeytinyağı veya badem yağı ile karıştırılabilir. Bu karışım, enfekte olan bölgeye uygulanır ve masaj yapılır. İşlemi günde iki kez tekrarlamak, uyuzun tedavisinde etkili olabilir.
DİRENÇLİ UYUZDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Uyuz kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de kaşıntıya bakılmaksızın mutlaka aynı zamanda tedavi Ellere her yıkamadan sonra tekrar ilaçlanması önerilmektedir. Kaşıntı çok şiddetli ise hastaya oral antihistaminikler yararlıdır.
Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir, ancak en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde yoğunlaşır. Çocuklarda ise baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında yayılma görülebilir.
Uyuz; parazitlerin neden olduğu ve bulaştıktan sonra 2-3 hafta içerisinde şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığıdır. Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir.
Hastalığa neden olan böceğe uyuz böceği veya kaşıntı akarı denir. Uyuz böceği, parazitik bir canlıdır. Yani başka canlıdan beslenerek yaşar. Boyları oldukça küçüktür; 0,3 ile 0,5 milimetre arasında değişir.
Deri yüzeyinde çiftleştikten sonra, erkek akar ölür ve dişi, dört ila altı hafta boyunca yumurta bıraktığı derinin altına gömülür.
Permetrin krem (%5'lik) boyundan aşağıya tüm vucuda sürülür. 8-14 saat sonra yıkanır. Lindan %1'lik losyon, boyundan aşağıya tüm vücuda sürülür. 8 saat sonra yıkanılır. Cinsel eşler ve evde yakın temas içinde olan bireyler de tedavi edilmelidir.
Uyuz ilaçları doğru şekilde uygulanan kişilerde kaşıntının tedaviden sonra devam etmesi hastalık ile karıştırılmamalıdır. Başarılı tedavilerden sonra kaşıntı bir ay daha devam edebileceği unutulmamalıdır. Uyuz ilaçlarının gereksiz yere fazla sürülmesi deride tahrişe ve kaşıntının devam etmesine neden olabilmektedir.
Kremi en az 8 saat süreyle cildinizde bırakınız, örneğin geceleri. Kremi uyguladıktan sonra cildinizi güzel- ce su ile yıkayıp kurulayınız. Tüm vücuda kremi sürünüz, şayet yüz ve baş gibi bölgelerde de uyuz (Scabies) varsa oralara da sürülmelidir, aksi takdir- de bu bölgeleri hariç tutabilirsiniz.
UYUZ TEDAVİSİ
Bu ilaçlar banyo yaptıktan sonra deriye uygulanır ve 8-12 saat kadar vücutta kalması sağlanır. Tekrar yıkandıktan sonra temiz kıyafetler giyilir. Genellikle bir kez yapılan uygulama tedavi için yeterli olmamakta aynı tedavinin tekrar edilmesi gerekmektedir.
İyileştikten sonra bile kaşıntı devam edebilir
Uyuz tedavisi yapıldıktan sonra bile kaşıntı devam edebilir. Bu genellikle ciltteki inflamasyondan kaynaklanır ve cilt tamamen iyileşene kadar sürer. Bazı hastalarda kaşıntı, tedaviden sonra haftalarca hatta aylarca sürebilir.
Uzun araştırmalara karşın uyuzun iğne veya hap şeklinde, yaygın deyişle ''içten kesecek'' bir tedavisi bulunamamıştır. Bu nedenle deriye sürülerek böcekleri öldüren ilaçlar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri