MADDE 43 –(1)İlaçların ve 42 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen diğer ürünlerin internet veya başka herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. (2) Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz." şeklinde düzenlenmiştir.
*6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler hakkında Kanun'un 24. Maddesinde; “……..İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.”
Mevzuat hükümlerine göre eczanelerden toptan ilaç satışı yasak olup konuya gerekli özenin gösterilmesi önemle duyurulur. Takip reçetesi ile verilmesi meşrut olanlar ancak reçete mukabilinde ve diğerleri reçetesiz olarak münhasıran eczanelerle ecza ticarethanelerinde kanunu mahsusuna tevfikan satılır.
Eczacı, yazı veya sözle veya her ne şekilde ve suretle olursa olsun kendi reklamını yapamaz; iş kağıtlarına ve faturalara reklam mahiyetinde ibareler koyamaz.
Eczane ruhsatı eczacı olmayan birine devredilemez ama limited şirket müdürlüğü devredilebilir. Eczaneye ortak olunamaz ama şirkete olunabilir.
İlgili 44 soru bulundu
6197 sayılı Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Kanun'un; 24.maddesi: “… İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz.
Madde 18 — Bir eczacının birden fazla eczane açması veya mesul müdürlüğünü üzerine alması yasaktır. Madde 19 —. Bir eczane sahibi eczanesi dışında ilâç tertip edemiyeceği ve mesleki dışında bizzat ticaret yapamıyacağı gibi öğretmenlikten ve seçimle elde edilen vazifelerden başka bir iş de kabul edemez.
6197 sayılı Kanunun 24'üncü maddesi "İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.
Madde 18 – Bir eczacının birden fazla eczane açması veya mesul müdürlüğünü üzerine alması yasaktır. Madde 19 – Bir eczane sahibi eczanesi dışında ilaç tertip edemiyeceği ve mesleki dışında bizzat ticaret yapamıyacağı gibi öğretmenlikten ve seçimle elde edilen vazifelerden başka bir iş de kabul edemez.
Eczacının, hastalık ve sair mazeretlerle 24 saatten fazla eczaneden ayrılması gerekir ise, eczacı durumu İl / İlçe Sağlık Müdürlüklerine bildirir. 15 güne kadar ayrılış sürelerinde eczaneye, eczanesi bulunmayan bir eczacı nezaret edebilir. Eczanede ikinci veya yardımcı eczacı var ise eczaneye bu eczacılar nezaret eder.
Hangi ürünleri satabilirim? Eczanelerde satılan tüm ilaç dışı ürünlerin satışı serbest olmakla birlikte, reçete ile satılan her tür ilacın satışı yasaktır. Yasaklı bir ürünün satışı halinde ilan derhal silinecek ve ilan sahibi uyarılacaktır.
Gelir Vergisi Kanunu'nda eczacılık faaliyetinden elde edilen gelirler ne ticari kazançlar içerisinde sayılmış, ne de serbest meslek kazançları içerisinde sayılmıştır. Ancak yapılan faaliyet bir sermaye gerektirdiği, bir emtiaya dayandığı ve alım-satima konu olduğu için ticari kazanç olarak kabul edilmektedir.
Eczaneler e-fatura kullanmak zorunda mı? Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde değişikliğe gidildi ve sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme, ilaç ve etken madde temin eden tüm eczane fatura mükelleflerinin e-faturaya geçmesi zorunlu tutuldu.
eleman.net verilerine göre, Eczacı 2023 yılında ortalama 34.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Eczacı , Ocak 2023 yılında ortalama 27.280 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.896 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
MADDE 5 – (1) Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır. Serbest eczaneler ancak bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde açılabilir.
bir devir ve bir nakil hakkı var” denilmektedir. Bu durumda nakil hakkını kullanan bir eczacı eczanesini devir edebilir mi? Evet. Ancak 31.05.2012 tarihinden sonra eczanesini devreden eczacı nüfus kriterine tabi olarak eczane açabilecek ve açacağı eczanesini nüfus kriterine tabi olarak ilçe dışına nakil edebilecektir.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Buna göre, 100 liraya kadar olan ilaçlarda eczacı kâr oranı yüzde 25'ten 28'e yükseltildi. 100 ila 200 TL arasındaki fiyatlanan ilaçlardaki eczacı kârı yüzde 16'dan yüzde 28'e çıkarıldı. 200-400 TL arasındaki ilaçlarda eczacı kâr payı yüzde 12'den 18'e, 400 TL üzeri ilaçlarda ise eczane kârı yüzde 12'den 13'e çıktı.
2023 yılında ikinci eczacı çalıştırması zorunlu eczaneler için; KDV hariç yıllık hasılat tutarı 15.254.659,00 TL, reçete sayısı 80.000 olarak belirlenmiştir.
MADDE 43 – (1) İlaçların ve 42 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen diğer ürünlerin internet veya başka herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. (2) Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.
Ülkemizde ilaç almanın tek yasal ve güvenli yolu ilaçlarınızı eczanelerden almaktır. Sadece reçete karşılığında verilebilen ilaçlarınızı, önce hekiminize danışarak mutlaka eczanelerden alınız. İnternet siteleri, telefon, tanıtım stantları ve benzeri yollarla asla ilaç almayınız.
Kayıt ve onay belgesinin, eczane açılışları ile ilgili bir konu olmadığının altını çizen Kızılay, "Bu ibarenin konma sebebi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının eczacıları gıda satış yeri gibi kabul edip, tarım müdürlüklerine kayıt yaptırma konusundaki zorlamasını engellemektir" dedi.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
eleman.net verilerine göre, Eczacı Kalfası 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Eczacı Kalfası , Ocak 2023 yılında ortalama 16.280 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.076 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri