OLAYIN hem hasta, hem de eczacı açısından trajik olduğunu belirten Eczacılar Odası Başkanı Levent Kamacık, eczacıların enjeksiyon yetkisi bulunmadığını doğruladı.
ECZANELERDE ENJEKSİYON YAPILMASI YASAK
Eczanelerde enjeksiyon yapılmasının yasak olduğuna vurgu yapan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, "Çok eskiden sağlık kuruluşlarının çok az olduğu zamanlarda hastanın ihtiyacını karşılamak için enjeksiyon yaptığımız dönemler oldu.
Eczaneler 36 farklı aşı çeşidinin uygulanmasında yer almaktadır. Eczanelerde yaygın olarak uygulanan aşılar arasında influenza (katılımcıların %94'ü), hepatit B (%61) ve tetanoz (%58) bulunmaktadır. Hemen hemen tüm katılımcılar (%96) yetişkinlere aşı yapabildiklerini bildirmiştir.
Ve anladım ki sağlıkta ki bir çok alan gibi bu alanda da ciddi mağduriyetler yaşanıyor.Ve maalesef hastalarımız çaresiz durumdalar!!! Eczanelerimizde pansuman yapma, yaraya müdahale etme şansımız yasal olarak yok ama bu konuda özellikle doğru ve güvenilir danışmalık yapma hakkımız her zaman mevcut.
Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir.
İlgili 43 soru bulundu
Evde sağlık hizmeti kapsamda muayene hizmeti verebildiklerini aktaran Koç, " İlgili branş hangisi ise bu hizmetleri evinde vermek gerekiyorsa, evine götürebiliyoruz. Tansiyon ölçme, serum takma, enjeksiyon yapma, pansuman yapma, bütün kan tahlillerini yapabilmek imkanımız var." dedi.
Aile Sağlığı Merkezimizde hafta içi mesai saatleri arasında enjeksiyon ve pansuman işlemlerinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Lütfen başvurunuzu yaparken doktorunuzun yazdığı reçeteyi yanınızda bulundurunuz. Reçetesi yanında olmayan kişilerin enjeksiyonları yapılmamaktadır.
Eczacı, doktor ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından reçete edilen ilaçları hazırlayıp satmak ve hastalara ilaç kullanımı hakkında bilgi vermekle yükümlüdür.
Eczanelerde sadece eczacılar çalışmamaktadır. Eczanede çalışan personelin eczacı mesleği dışında kalan bölümüne Eczacı Yardımcı Personeli (Kalfası) denmektedir. Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir.
Düzenlemeler kapsamında artık eczanelerde şeker ve tansiyon ölçümleri de yapılmayacak.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
Enjeksiyonu/İğneyi yapmakta yetkin kişiler ve kurumlar vardır. Bunlar hemşirelik ve dengi okullardan mezun olmuş kişiler, doktorlar, sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış kurumlar(tıp merkezleri, poliklinikler, hastaneler, evde bakım merkezleri, sağlık kabinleri gibi) yer almaktadır.
Yönetmelikte yapılan değişikliğe istinaden eklem içi enjeksiyonlar 02.09.2020 tarihi itibarıyla eczanelerde satışı yapılabilecektir.
Enjeksiyon vücutta damar, doku, kanal ve de boşluk içine enjektör vasıtasıyla sıvı ve/veya ilaç verme işlemidir. Sindirim sistemi yolu haricinde, parenteral (damar yolu, kas içi) şekilde uygulama yapılır.
Herhangi bir eczanede çalışmak için ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. Tabi ki sadece lise mezunu olmak yeterli değil, aynı zamanda eczacı kalfası kurslarından yararlanarak belge almanız gerekir.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir. Ancak, eczacının unvanı ve deneyimi gibi faktörler de maaşlarını etkileyebilir.
Eczacılık fakültesi mezunları Yüksek Lisans Derecesi ile mezun olduğundan direkt doktoraya yukarda belirtilen şartları ve üniversite senatolarının belirlediği özel şartları yerine getirdikleri taktirde başlayabilirler. Doktora'dan sonra Yard. Doç. Üniversite kurallarını yerine getirdiği takdirde ataması yapılabilir.
Madde 10 – Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
Aile sağlığı merkezimizde Doktor tarafından yazılmış ve düzenli veya bir süreliğine kullanmanız gereken iğne enjeksiyonu, ile halen devam eden tedavinize ait yara pansumanları da ücretsiz olarak yapılmaktadır. Enjeksiyon esnasında reçete gösterilmesi zorunludur.
Aile Hekimleri, 1 Temmuz'dan itibaren hastaneler için kullanılan Merkezi Randevu Sistemi'ne geçti. Aile Hekimine gitmek isteyen vatandaşlar, yeni sistem sayesinde zaman kaybına uğramadan, istedikleri bir saatte muayene olabilecek.
Aile hekimliğinde sağlık hizmetleri ücretli midir? Hayır, ücretsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri