İzlenimcilik doğadaki unsurların kişinin kendisinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler. Bu akım içerisinde yer alan sanatçılar doğayı objektif bir gerçek olarak değil, kendilerinde yarattığı izlenimi resme (veya edebi esere) aktarırlar.
Sanat eserinin oluşum sürecini sanatkârın dış dünyadan aldığı izlenimlerle; anlam, etki ve değerini ise oluşturduğu izlenimle yorumlayan, kuru akılcılığa, 19. yüzyılda pozitif bilimlerin katılığına, materyalizme ve realizme tepki olarak doğmuş bir sanat akımıdır.
Empresyonizm akımı Paris'te 1874 yılında ünlü fotoğrafçı Nadar'ın stüdyosunda “Adsız Sanatçılar Birliği” adı altında bir araya gelen otuz sanatçının dönemin resmi sergisi olan “Salon” sergisine alternatif olarak açtıkları sergi ile ortaya çıkmıştır.
Empresyonist eserlerde somut ve nesnel gerçeklerden ziyade; hayale ve soyut betimlemelere yer verilmiştir. Her şey sanatçının duyumuna bağlı olarak anlatılır. Objenin kişi üzerindeki izlenimleri önemli olduğu için realizmin karşıtıdır. Sanatçılar eserlerinde kendi iç dünyalarını dile getirmişlerdir.
Empresyonist sanatçılar ise, genellikle bilinen kurallara aldırmadan kendi izlenimlere göre resimleri resmetmeyi amaçlıyor. Paul Cézanne, Edgar Degas, Berthe Morisot, Camille Pissarro empresyonizmin kurucularıdır. İzlenimcilik, Claude Monet'in Gündoğumu adlı eserinden doğmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
İzlenimcilik doğadaki unsurların kişinin kendisinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler. Bu akım içerisinde yer alan sanatçılar doğayı objektif bir gerçek olarak değil, kendilerinde yarattığı izlenimi resme (veya edebi esere) aktarırlar.
Emperyalizm, yayılmacılık veya ekspansiyonizm, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından "yararlanma" hakkına sahiptir.
Bazı sanat tarihçilerine göre Empresyonizm akımı adına gerçek devrimi yapan Edouard Manet olarak kabul edilir. Diğer çoğu Empresyonist sanatçının yanı sıra özellikle Manet atölyelerde yapılan resimlerde ışığın yanlış kullanıldığını iddia etmiştir.
Art İzlenimcilik ya da Post-Empresyonizm, Fransa'da, izlenimciliğin kurallarına tepki olarak 19. yüzyılın sonlarına doğru doğan akım.
Empresyonizm Fransa'da ortaya çıkmıştır. Empresyonizmin temelinde Paris bölgesinde aktif olan bir grup sanatçı vardır.
Claude Monet, Impression,1872. Tual üzerine yağlıboya. Empresyonizme tepki olarak doğmuştur. Empresyonizm'de ışık o denli ön plana çıkmıştır ki, kısır bir döngüye girilmiştir .
*Sanatçının anlattıkları dış dünya değil; dış dünyanın hayaldeki izlenimleridir. *Sadece iç dünyalarını dile getirmeye, duyularla edindikleri izlenimleri anlatmaya çalışırlar. *Gerçekçilik ve nesnellik geri plana atılır. *Öznellik benimsenmiş; kişisel yorum ön plana çıkarılmıştır.
Müzik sanatında ise İzlenimcilik, 19. yüzyıl sonlarında bir terim olarak kullanılmaya başlamış, Fransa'da yoğunlaşarak 20. yüzyıl ortalarına kadar etkisini sürdürebilmiştir.
İzlenimcilik veya empresyonizm, 19. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkan ve bütün sanat dallarını, özellikle resmi etkileyen akım. Doğadaki unsurların kişinin içinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler.
19 Tem 1834 - 27 Eyl 1917. Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır.
Uzunca bir sürenin ardından romantizmin yerini gerçekçiliği benimseyen realizm aldı. Empresyonizm ise realizme tepki olarak izlenimcilik adıyla ortaya çıktı. Daha sonra sırasıyla çağdaş sanat akımları olarak nitelendirilen dadaizm, fütürizm, kübizm ve sürrealizm ortaya çıktı.
EMPRESYONİZM (İZLENİMCİLİK)
19. yy.da ortaya çıkmıştır. Edebiyatta ve resimde gelişerek bütün güzel sanatları etkilemiştir. Dış dünyada görülen varlığın gerçek yönü değil, kişide bıraktığı izlenimler önemlidir. Bu nedenle anlatılan dış dünya değil, dış dünyadaki varlıkların hayale bürünmüş izlenimleridir.
Empresyonizmin önde gelen sanatçıları olarak, Fransız ressam Edger Degas'ı (resimde empresyonizmin kurucusudur), Claude Monet, Sisley, Pisaro, Renoir, Verlaine (edebiyat), Rimbaud (edebiyat), Rilke (edebiyat) gibi isimleri sayabiliriz.
İzlenimcilik (empresyonizm) anlamına gelen empresyonizmde sanatçılar dış dünyaya ait olanı; ışığı, renkleri, tepkileri, hüzünleri işlemekte ve yakalanan anlık konuları resmetmektedir. Empresyonizm sanat akımı ışık ile resim yapma olarak tanımlanmaktadır.
Sömürgecilik, siyasal bağımsızlıktan yoksun kılınmış sömürgelerden oluşan bir sömürge imparatorluğu kurmak anlamına gelir. Kapitalizmin emperyalizm çağı ise en güçlü mali-sermaye gruplarının dünya ölçeğinde oluşturdukları nüfuz alanlarına dayanır.
Emperyalizm olgusu, Lenin'in marksist yönteme kattığı temel bir düşüncedir. Buna göre kapitalizmin ulaştığı en yüksek basamak emperyalizmdir ve kapitalist devletler kendi çıkarları doğrultusunda pazar bulma amacıyla başka uluslara müdahale etmektedir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri