Alanya'nın mikro-klima özelliklerinde yetişen ve “Ayva Göbek” (diğer adı “Hafif Çukur Göbek”) çeşidi olan Alanya Yenidünyası, erkencilik ve yüksek verim göstermesiyle Hatay ile Antalya'nın diğer yörelerinde yetiştirilen yenidünya meyvelerinden farklılık göstermektedir.
En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir.
Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir. Tahıl, baklagiller, şekerpancarı, üzüm, ayva ve armut gibi meyvalar bölgenin iç kesimlerinde üretilmektedir. Antalya Bölgesinde, sera ile üretim son yıllarda büyük gelişme göstermiştir.
Günümüzde Alanya'da muz ile avokadonun yanı sıra mango ve papaya başta olmak üzere çerimoya, karambola (yıldız meyvesi), dragon fruit (ejder meyvesi), custard apple (Hint ayvası), longon (kedigözü), mangis, salak pondoh, star fruit, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapiah gibi 24 çeşit tropikal meyve yetiştiriliyor.
Akdeniz Bölgesi'nde daha çok yetiştirilen tarım ürünleri arasında altıntop, turunç, avokado, yenidünya, portakal, limon, bergamot, keçiboynuzu, mandalina, incir ve Trabzon hurması sayılabiliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir. Ülkemizde de popülerleşmeye başlayan bu meyve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyicidir.
Avokado denince akla Alanya gelmektedir. Alanya'mızın yılda yaklaşık 120 milyon adet avokado potansiyeli var. Avokado yetiştiriciliğinde Türkiye üretiminin yüzde 70-80'ini Alanyalı üreticiler karşılamaktadır.
Antalya denildiğinde ilk akla gelen lezzetler arasında piyaz vardır. Genellikle tahinli piyaz tüketilse de, et ve balık yemeklerinin yanında barbunya piyazı da ikram edilir. Portakal cenneti olarak bilinen Antalya, portakal reçeli ile ünlüdür.
Domates başta olmak üzere portakal, nar, avokado gibi birçok ürünün üretiminde Türkiye'de birinci sıradayız, muz üretiminde ikinci sıradayız" dedi. Karaca, kentte örtü altı tarımın da her geçen yıl yaygınlaştığını söyledi.
Genellikle Akdeniz iklimi hakimdir. Bitki örtüsü ağırlıklı olarak makidir. İç kesimlerde karasal iklim de görülür. bu bölgeler de ise bitki örtüsü daha çok bozkırdır.
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Antalya denildiğinde akla gelen ilk yemeklerden biri olan Cive, domates ile yapılıyor. Su ilave edilmeyip içerisinde biber, soğan ve domates bulunan cive; hafif ve lezzetli. İçerisine pirinç ya da bulgur ilave ediliyor olması besin değerini artırıyor.
Sebze üretiminin %59'unu domates üretimi oluşturmaktadır.
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Çok sıcak ülkeleri seven bir meyve olduğu için Mersin'deki üretim ve verim kendi toprakları gibi değildir. Antalya ve Mersin'de gerekli şartlar sağlandığında ve nemlendirme konusunda sorun yaşanmadığı sürece orta halli de olsa liçi yetiştiriciliği verimli hale gelebilir.
Egzotik meyve grubumuz ananas, mangosten, kivi, gold kivi, pitahaya, kumkuat, granadilla, Hindistan cevizi, taze Hindistan cevizi, karambola, çarkıfelek, liçi, lime, rambutan, pomelo, demirhindi ve nicesinden oluşuyor.
Hünnap antioksidan bileşenler ve C vitamini açısından zengin bir meyvedir. Vücut direncini artıran ve yaşlanma etkilerini geciktiren bu özelliği ile hünnap ölümsüzlük meyvesi olarak anılmıştır. Yüksek antioksidan içeriği ile hünnap meyvesi vücuttaki serbest radikallerle savaşarak zararlı hücrelerin yayılımını önler.
Aşk meyvesi ya da tutku meyvesi adıyla bilinen çarkıfelek meyvesi, tropikal bir besindir. Dünya genelinde 500'den fazla türü bulunur ve bu türlerin besin değeri oldukça yüksektir. Tatlı, mor ve sarı çarkıfelek türleri en çok duyulan çeşitleridir.
Ake. Ake, ackee veya ackee elması Jamaika'nın ulusal meyvesi olarak ve aynı zaman tüm dünyadaki en zehirli gıdalardan biri olarak biliniyor. Bu meyvenin içinde ciddi kusmaya yol açan hipoglisin olarak bilinen bir zehir bulunuyor.
Yine bir Antalya tarifi ile sizlerleyim. Antalya'nın ünlü tatlısı Arap kadayıfını sizler taş kadayıf, yassı kadayıf olarak da duymuş olabilirsiniz.
Antalya yemekleri kadar sevilen Antalya'nın meşhur iki tatlısını da listenin son tarifleri olarak seçtik. Tahinli bal kabağı tatlısı ve elmalı baklava.
Hem deniz turizmi hem de tarihi yapısıyla birden çok turisti kendine çekmektedir. Düden ve Manavgat Şelaleri ve Konyaaltı plajı belki de Antalya'nın en meşhur alanlarından birisi olabilir. Antalya'nın en meşhur yemekleri denilince akla birden çok lezzet adı gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri