Usul âlimleri arasındaki hâkim telakkiye göre taklid fıkhî görüşe değil o görüşün sahibi olan âlime uymak demektir. Bu prensip aynı zamanda, mukallidin âlimler arasında tercihte bulunabildiği halde fıkhî görüşler arasında tercih yapma yetkisinin olmadığını ima eder.
Pastiş, bir veya daha fazla sanatçının eserinin stilini veya karakterini taklit eden görsel sanat, edebiyat, tiyatro, müzik veya mimari eseridir. Parodi'den farklı olarak bu türde amaç alay etmek değil eseri övmek, yüceltmektir.
Kelime anlamı "(birisini) takip etmek", "taklit etmek" demektir. Dini uzmanın kararlarını, kutsal kitap temelini veya muhakemesini inceleme gereği duymadan takip etmektir. Mesela fıkıh alimlerinin hükümlerini, onlara hangi süreç ile vardıkları bir açıklamayı talep etmeden, kabul edip takip etmektir.
Örnek alma ile taklit arasında şu farkların olduğu söylenebilir: 1. Taklide karşın örnek almada bilinç, akıl ve istemli davranış esastır. 2. Taklit delilsiz, kaynağını bilmeksizin ve amaçsızca tekrarlamadır.
Bir âlimin görüşünü delilsiz kabul etmek anlamında fıkıh usulü terimi. Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adı.
İlgili 32 soru bulundu
Bu görüşe göre, sanat eserinde gördüğümüz, sanatçının algıladığı şeyleri taklit ederek bize yansıtmasıdır. Sanatçı, doğanın güzelliğini eserinde ne kadar aslına uygun olarak yansıtabilirse, eseri o kadar güzel olarak yargılanır. Bu nedenle bu kurama yansıtma kuramı da denir.
Parodi-pastiş: Sanatçının eserini, başka eserleri taklit yoluyla yazması, yeniden kurması demek olan pastiş, taklide dayalı bir anlatı terimi olarak “... başka bir yapıtı ya da yapıtın bir parçasını başka bir bağlamda taklid yöntemidir”.
Mim sözcüğü, "taklit etmek" veya "temsil etmek" anlamına gelen Yunanca "mimeisthai" sözcüğünden gelir. Fransızcadan Türkçeye geçen pantomime ise yine Yunanca kökenli bir sözcüktür ve "her şeyi taklit eden" anlamına gelir.
Aristoteles'e göre sanat bir taklit (mimessis)tir.
Taklit, istenen kişi ya da grupların söz, davranış veya tavırlarının, başkaları tarafından aynen tekrarlanması demektir.
Taklitçi ya da taklit yapan sanatçı mukallit olarak bilinir. Yabancı kökenli bir kelime olarak farklı anlamlar üzerinden değerlendirilen bir sözcüktür.
Metinlerarası ilişkilerde türev ilişkileri olarak tanımlanan Pastiş (öykünme) ve Parodi (yansılama) ise öteki metne gönderme yaparak onu biçim ya da içerik düzeyinde taklit etme işlemidir.
Sanatta Öykünme: Pastiş
Ancak, günümüzde sözlük anlamı ile 'pastiş', “başka sanatçıların eserlerini taklit etme yoluyla meydana getirilen sanat ese- ri” veya “bir ekolün özelliklerine göre meydana getirilmiş eser” (TDK) olarak tanımlanmaktadır.
Mimesis, herhangi bir şeyi taklit yolu ile yeniden yaratma olarak tanımlanırken, katharsis ise seyircinin taklit edilen olaydan aldığı hazzı ve acıma, korku gibi duygularından arınmasını ifade etmektedir. Kısacası buradaki amaç; mimesis yolu ile katharsis'e ulaşmaktır.
Sanat, doğanın taklit edilmesidir şeklinde genel-geçer bir yargı vardır. Oysaki bu yargı yanlış değil fakat eksiktir. Sanat hem taklittir hem de yeniden yaratımdır. Kır manzarasını sergileyen bir resme baktığımız- da ressamın doğayı taklit ettiğini düşünebiliriz.
Yansıtmacı (öykünmeci/taklitçi/mimetik) Kuram; sanatı bir yansıtma, benzetme ya da taklit olarak görür. Platon'la başlamış ve 18. yüzyıla kadar önemini korumuştur. Bu kurama göre sanat, nesneleri ve doğayı taklit ve temsil etmek suretiyle yaşamı yansıtır.
Parodi, ciddi sayılan bir eserin bir bölümü veya bütününü alaya alarak, biçimini bozmadan ona bambaşka bir özellik vererek biçimle öz arasındaki bu ayrılıktan gülünç etki yaratan bir oyun türü.
Örneğin Salah Birsel'in Göl Saatleri şiirindeki bazı dizeler bu alanda yapılan pastiş eserlerine bir örnektir. Direk kopya olmayan, farklı sanat eserinin tarzı benimsenerek üretilen, bu doğrultuda elemanlar kullanılarak yapılan sanat eseri tanımı pastiş kelimesinin sanat alanındaki tanımıdır.
İronik anlatımda, söz konusu metin içerisinde ifade edilen ile kastedilen olgu arasındaki uyuşmazlık mizahi anlatımı oluşturmaktadır. Öte yandan parodi daha önce ortaya konmuş söylemin ya da metnin yeniden inşa edilerek gülünç bağlama kavuşmasıdır.
İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler.
Parodi: …. Başka bir eseri ya da en basitinden bu eserin kelime dağarcı- ğını önce taklit eden sonra da, eserin 'biçimi'ni ve 'içeriği'ni veya üslup ve ana fikrini ya da söz dizilimini ve anlatımını, bazen ikisinden birini bazense her ikisini de değiştiren olarak tanımlanabilir.
Montaj tekniği, yazarın genel kültür bağlamında bir değer ifade eden anonim, bireysel ve hatta ilahi nitelikli bir metni belirli bir amaç için eserine katması demektir.
Bu aşamalara göre normal gelişen çocuklarda taklit gelişimi, 1 ve 4. aylar arasında bebeğin başkası tarafından tekrar edilen kendi davranışlarını tekrarlaması ile başlamakta; 4 ve 8. aylar arasında daha önce kendiliğinden üretilen davranışların taklidi ile sınırlı taklit davranışları ile devam etmektedir. 8 ve 12. ...
Biri Sizi Taklit Ediyorsa Kanunlar Sizi Koruyor
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 134. maddesinin ilk iki fıkrası bu suçu açıkça tanımlamıştır. Bu durumda sahte hesabı oluşturan kişi için hapis cezası verilebilir.
Taklitçilik çoğu zaman adab-ı muaşerete de uymaz. Birinin zayıf noktalarını öne çıkararak taklit edip onunla alay etmek, istihza etmek, onu küçümsemek, onu ezmek, onu utandırmak, onunla eğlenmek gibi davranışlar hem toplum adabına uymaz, hem insanın saygınlığına uymaz. Bu yüzden de günahtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri