Edep Yahu Deyiminin Anlamı (TDK) edep yahu deyiminin anlamı ahlaka uygun davran, yaptıklarından utan anlamına gelmektedir. Edep yahu bir uyarı olarak kullanılan deyimlerdendir. Deyimde ayrıca kızgınlık da belirtilerek karşı tarafa aslında bir dur demek anlamında kullanılmaktadır.
Edep Ya Hu, yüce Allah'ım, sen utanmak nedir bilmeyen insanları terbiye et anlamına gelen bir duadır.
Sûfîlere göre Allah'ın zâtına işaret eden ismi. Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık. Allah'ın en büyük ismi anlamında bir tabir.
Münevver Ayaşlı'nın, ilk olarak 1984'te basılmış eseri olan Edep Yâ Hû, Osmanlı sarayındaki âdet ve merasimler (Cuma selamlığı, dinî bayramlar, cülûs törenleri, düğün ve sünnet merasimleri vs.), sarayda ve haremde yaşananlar (Sultan Abdülhamid'in tahta çıkışı, Sultan Mehmed Reşad'ın mizacıyla ilgili bilinmeyenler, ...
Bu itibarla evvelce tekke ve dergâhların en mühim îkaz levhalarından birisi de; «اَدَبْ يَا هُو» (Edeb yâ Hû!..) idi. Bu ifâde, edebe riâyete çağıran bir îkaz olduğu gibi, aynı zamanda “Yâ ilâhî!
İlgili 30 soru bulundu
Hu (Arapça هو), Arapça "O" anlamına gelen ve kullanılan bir ifadedir. Sufi literatürde sıklıkla Allah'ı kastetmek için kullanılır. Ayrıca Ekankar'da Tanrı'ya söylenen sevgi şarkısının adıdır.
Edep ya hu yazısı sufilerin hat sanatlarından biri olmakla onların risalelerinde, divanlarında bu yazıya sıklıkla rastlanılır. Günümüzde bu yazı mücevherlerin üzerinde karşımıza çıkıyor.
Edeb: Mürîdin kendi nefsine, ihvânına, mürşidine ve Allâh'a karşı uyması gereken kurallardır. Bu kurallara uymak vuslat vesîlesidir. Edebe uymayanlar lütuftan mahrûm olurlar. Tasavvuftaki edeb kuralları Tefsir, Hadis ve Fıkıhta “usûl” diye isimlendirilir.
Hu Arapça '' o '' anlamına gelen bir zamirdir. Bu zamir tekil şahıs zamiri olarak kullanılır. Sufi tarihinde tekil şahıs zamiri olan Ya Hu kelimesinin Allah'ı kasıt etmek için kullanıldığı bilinmektedir.
Arapça'da El Hû “إِلَ هَ” kelimesi, zamanla, Elleh, Ellah, Allah kelimesine dönüşmüştür. Arapça'da “Allah- اللّهُ ” kelimesinin asıl yazılışı” El Hû “إِلَ هَ” kelimesidir. “Hû” kelimesi zaman içinde, “Allah” kelimesine dönüşmüştür. Bugün “Hû” kelimesi “Allah” kelimesi olarak kullanılır.
allahü la ilahe illa hu / allahü lâ ilâhe illâ hû
"O Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur".
Allah lafzı zikrin aslıdır. Söylenmesi, tefekkür edilmesi bile ibadettir. Ne var ki, ilave aksesüarla ve melodili bir tarzla yani folklorik şekle büründürülmüş bir söyleme ve uygulama ise zikir olamaz.
"Güzel edep, Allah Teâlâ'nın gazabını söndürür." Allah dostları demişlerdir ki: "İbadet insanı cennete götürür, ibadette edep ve tâzîm ise Allâh'a götürür, Hakk'a yaklaştırır." Ahlâkın en mükemmeli ve edebin en üstünü, dinde edep, yani Allah Teâlâ'ya karşı gösterilen edeptir ki, tasavvufun en mühim gâyesi de budur.
Edep ve adap bir toplum için çok büyük bir önem taşır. Toplumda bulunan edep ve adap eksikliği, toplumun her zaman geri kalmasını ve hiç bir sorunun çözülmemesinde etkili olacaktır. Edep bir toplumun gelişmesi için çok önemli bir faktördür.
Edep, güzel terbiye, iyi davranış, güzel ahlak, hayâ, nezaket, zarafet gibi anlamlara gelir. Mesela terbiyeli insan, edepli insan demektir.
Yahudi olmanın temel ön şartı, Yahudi bir anne babadan veya en azından Yahudi bir anneden doğmaktır. Sonradan Yahudiliğe giren kimse de Yahudi sayılır. Ancak bu kişi, Yahudiliğe girmekle sadece dinini değil aynı zamanda milliyetini de değiştirmiş olur.
ünl. (ya:hu) tkz. 1. “Hey, bana bak, baksana” anlamlarında bir seslenme sözü: “Yahu!
Yahudilikte ilk dönemde Samiriler, Sadukiler, Ferisiler ve Esseniler adıyla bilinen mezhepler vardır. Ortaçağda, Karailik adıyla bir mezhep ortaya çıkmıştır. Modern dönemde, Reformist, Muhafazakar, Ortodoks ve Yenidenyapılanmacı Yahudilik Yahudi mezhepleri arasında sayılır.
İslam'da, hayatın her yönünü kapsayan görgü ve ahlak kurallarıdır. Edep, davranış bağlamında, öngörülen İslami görgü kurallarını ifade eder: "incelik, görgü, ahlak, terbiye, nezaket, sevecenlik".
Akılsızlık, çirkin söz, kötü konuşma, sert huy, çirkin söz, küfretmek ve hakaret, hafiflik, inatçılık ve başı buyrukluk edepsizliğin numunelerindendir.
Edep ile ahlak arasındaki fark: Ahlak geniş anlamlıdır, evrenseldir, edep daha özel ve yereldir. Mesela, aile bireylerinden birine karşı sesi yükseltmek hem ahlaka hem de edebe aykırıdır ama büyüğe ismi ile hitap etmek Avrupa ve ABD toplumlarında normal karşılanırken bizde edepsizlik sayılır.
Arapça kökenli bir sözcük olan edeb kelimesinin ilk anlamı terbiyedir. Kişinin toplum içerisinde ölçülü davranmasını sağlayan utanma duygusu da edep olarak nitelendirilir. Tasavvufta ise edep, takva sahibi olmak ve yalnızken bile Allah'ın huzurundaymış gibi davranmak anlamına gelir. 3- Edepli.
Edeb, Allah'ın rızasına uygun zahiri ahlaktan başka, dinimizin gerekli gördüğü, aklın da kabul ettiği hareket ve sözlerin tamamından ibarettir. ve vacibin dışındaki davranış ve hareketlerine aynen uydurmaya çalışması.
Edep; insanın doğumundan ölümüne kadar süren bir süreçtir. Allah'a iyi kul olabilmenin şartı; güzel ahlâklı, terbiyeli, hayâlı, Kur'an ve Peygamberimizin (s.a.) sünnetine uygun hareket eden edepli kul olabilmektir. E(eline)+de(diline)+b(beline) sahip olmaktır; edeb. Edep hiçbir surette kendine vücut vermemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri