Mizaç olarak babasına benzeyen Şehzade Bayezid'in babası gibi ömrünün seferlerde geçeceğini öngörebiliriz. Tarihçilerin anlattığına göre yiğit bir savaşçı olan Bayezid tahta geçseydi mutlaka devletin sınırlarını genişletecek ve ardında güçlü bir devlet bırakacaktı.
Başta Cem Sultan tahta geçseydi Cem Sultan ile Avrupa vakası gibi küresel bir kriz yaşanmazdı. Cem Sultan Osmanlı düşmanları tarafından koz olarak kullanılamazdı. Böylelikle Fatih'in fetih politikası devam ettirilebilirdi. Öte yandan Fatih döneminde seferden sefere giden ordu ve devlet adamları daha yorgun düşebilirdi.
Ölümü: Anlaşma sağlanınca Kazvin'e giden Osmanlı elçileri 25 Eylül 1561 tarihinde önce Bayezid'i ardından da oğullarını boğarak öldürdüler. Bayezid ve oğullarının cenazeleri Sivas'a getirilerek surların dışında bulunan “Melik-i Acem türbesi“'ne defnedilmiştir.
Sultan IV. Murad ile çok iyi anlaşırdı ve beraber şehirde gezmelere çıkarlardı. Sultan IV. Murat'ın emriyle 1635'te Revan Seferi'ne çıkarken ibrişim kemendiyle boğduruldu.
Şehzade'nin İran Şahı'na yazdığı mektuplar ele geçirildi. Mektuplarda, "Babam yaşlandı, tahta benim geçmem gerekli, dedem Yavuz Sultan Selim gibi?" yazıyordu. Sultan Süleyman, Şeyhülislam Ebussuud Efendi'ye de danışarak mahkeme kararı aldırdı ve oğlunun idamına karar verdi.
İlgili 36 soru bulundu
Şehzade Mustafa ölmeseydi, devlet içerisinde karışıklık çıkabilirdi. Kanuni bunu düşünerek oğlunu boğduruyor. Kanuni devlet hayatında devletin dirliğini tehlikeye düşürecek olaylara ve taht kavgalarına hiçbir zaman izin vermedi. Şehzade Mustafa olayında da vermedi.
Lakin Şehzade Mustafa'nın ölümünden sonra askerler arasında çıkan "Şehzade Mustafa öldüyse oğlu var, tahta o geçer!" dedikodularını işiten Kanuni, torununun da boğdurulmasını emretti ve 7 yaşındaki Şehzade Mehmed babasının ölümünden bir süre sonra boğularak katledilip Şehzade Mustafa'nın yanına defnedildi.
Babası henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı Safevi Şahı'nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin naaşı Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Bayezid veya II. Beyazıt Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 1447/8 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
Normalde çocuğunu doğuran cariyenin saraydan ayrılması gerekirdi. Fakat Kanuni taamüllerin dışına çıkıp, Hürrem Sultan'ı Topkapı Sarayında tutmuştur. Kanuni'nin Hürrem Sultan ölene kadar başka kadınlar ile ilgilenmediği söylenir. (1558) Hürrem Sultan'ın hikayesini en çok okunan blog kısmında görebilirsiniz.
Bayezid'in sancağından çıkması isyan olarak değerlendirilmiş, Şeyhulislam Ebusuud Efendi ile diğer din âlimlerinden hüküm sorulmuştu… Hüküm geldi: Bayezid “isyan” suçu işlemişti. Cezası “idam”dı… O sırada Şehzade Bayezid, on iki bin kişilik ordusuyla birlikte Amasya'yı terk etti.
1402 Ankara Savaşı sonrasında, babası Yıldırım Bayezid ile birlikte Timur'a esir düşen Mustafa Çelebi, bir süre sonra Anadolu'ya geri dönerek tahtta hak iddia etmiş ve isyan başlatmıştır. Osmanlı Devleti'ni zor bir durumun içinde sokan Şehzade Mustafa İsyanı, II. Murad döneminde yaşanmıştır.
Osmanlı Kayıtlarında İdam Edildikleri Söylenen Cem Sultan'ın Oğlu Ve Torunu Prens Olarak Malta'da Yaşıyor..
Bayezid'e bağlı kuvvetlere yenilen Cem, Mısır'a kaçtı. Karaman oğullarının çağrısından cesaretlenerek yeniden Anadolu'ya geldiyse de yine yenilerek Rodos Şövalyeleri'ne Sığındı.
Cem Sultan olayı nedenleri; Fatih Sultan Mehmet Han'ın vefat haberinin Cem Sultan'dan gizlenmesi. Dönemin devlet adamlarının şehzadeler arasına nifak sokma eylemleri. Beyazıt ve Cem Sultan arasında çıkan taht kavgası.
9- I. Selim (1512-1520)(Yavuz Sultan Selim), babasını öldürterek tahta geçti. Kardeşleri Ahmet, Korkut, Abdullah, Şehinşah, Şahsultan, Alemşah, Mahmut ve Mehmet'i olmak üzere 8 kardeşini boğdurarak öldürttü. Bunların tüm eş ve çocuklarını da öldürttü.
Bayezid hakkında bütün merak edilen detaylar. II. Beyazıt Osmanlı imparatorluğunun 8. padişahıdır. Padişahın lakabı Sultan-ı Beyazıt'tır.
Sultan II. Bayezid yaşlılığı ve hastalığı sebebiyle devlet işlerini yürütemez hale gelmiş, yönetimi vezirlere bırakmış, onlar işleri yürütemeyince ülke anarşi ve kargaşa içinde kalmıştı. Sultan bu nedenle tahttan çekilmek istedi.
Şehzade, öldürüleceğini bilmediğinden, böyle bir mektup kaleme almış olamaz. Belli ki senaristler, kendi tarihini kitap yerine dizilerden öğrenenlere “acı bir sürpriz” daha yapmışlar, daha fazla etkilenip gözyaşı dökmeleri için böyle bir mektup uydurmuşlar. Kısacası, tarihi olarak böyle bir mektup yok.
Kısaca söyleyeyim: Kanunî'nin idam ettirdiği kanından gelen kişiler sadece Şehzade Mustafa ile sınırlı değildir, hükümdar toplamda iki oğlu ile altı torununu boğdurmuştur!
Kânûnî, oğlunun eğitimine önem vermiş ve iyi bir eğitim almasını sağlamıştır (Sungurhan 2009: 97, Uzunçarşılı 1954: 538). Biyografik kaynaklarda Manisa sancağına gönderilen şehzâdenin burada çiçek hastalığına yakalanarak 950/1543 yılında vefat ettiği belirtilir.
Hürrem Sultan 18 Nisan 1558 tarihinde eşi Kanuni Sultan Süleyman'dan 8 sene önce 52 yaşındayken öldü.
Yeniçerilerin gözbebeğiydi
Şehzade Mustafa, aynı zamanda ordu içerisinde çok seviliyordu. Öyle ki ona biraz ilerlemiş yaşından da ötürü 'Sultan Mustafa' da denirdi. Dedesi Yavuz Sultan Selim'e benzetilen, mertliği ile, savaş meydanlarındaki komuta yeteneği ile öne çıkan Şehzade Mustafa'yı ordu bu yüzden benimsemişti.
Hürrem'in Mustafa ile ortaklaşa iş yaptığını öğrenen Süleyman, Mustafa'dan gelen bir haberle de çılgına dönüyor. Kanuni, derin kırılmalar yaşadığı Mustafa'ya zehirli bir kaftan gönderiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri