Edirne'nin Merkez İlçesi, Havsa, Meriç, Süloğlu ve Lalapaşa ilçeleri 4. derece deprem bölgesinde yer alırken Uzunköprü 3 ve 4; İpsala 2 ve 3; Keşan 2, 3 ve 4; Enez ise 2 ve 1. derece deprem bölgelerinde yer almaktadır.
Zemin olarak Keşan'a baktığımız zaman ise Keşan merkezi genel olarak kayaç zemin üzerinde olduğu için sağlam yapıdadır diyebiliriz.
Edirne ili ve ilçeleri Deprem Bölgeleri Haritasında I.- IV. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Edirne'nin ilçelerinden Enez, Keşan ve İpsala Kuzey Anadolu Fay Zonunun (KAFZ) Marmara denizinde devam ederek Saroz körfezinden Ege denizine ulaşan kuzey koluna çok yakındır.
Keşan her ne kadar Trakya'nın deprem tehlikesi düşük olan bir bölgesinde olsa da Kuzey Anadolu Fayının, Ganos ve Saros bölgesinden geçen uzantılarına oldukça yakın.
Doğrudan bir Edirne fayı yok ama Kuzey Anadolu Fayı hareket ettiği zaman Edirne'nin zemininde bu depreme karşı dayanamayacak çok fazla bina var.
İlgili 32 soru bulundu
“Keşan merkezi genel olarak kayaç zemin üzerinde olduğu için sağlam yapıdadır diyebiliriz” Zemin durumunda yapılan değerlendirmelerde dere yatağı ya da dolgu alanlar doğal afetlere karşı daha savunmasız, sert zeminlerdeki yapıların ise daha dayanıklı olarak kabul edilebileceğini dile getiren Ali Ünal, Oya Saçar ve D.
AKSAL: EDİRNE'NİN ZEMİNİ SAĞLAM.
18 Haziran 1953
Evlerine girmekten korkan halk, hükümetin dağıttığı çadırlarda kalmıştır 6. Resim 1: 1953 depreminde çatlaklar oluşmuş binalardan biri. 1954, 1955, 1962, 1964, 1984, 1986'da Edirne'de depremler meydana gelmiş, 1964'te meydana gelen depremde can ve mal kayıpları olmuştur.
Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Edirne de etkilenir. Bakın unutmayın bu doğrultu altındaki faylarda her nerede bir deprem olursa oranın 200 kilometre uzunluğu çapındaki her yer göreceli olarak birbirinden etkilenir.
Marmara Denizi'nin kıyısındaki birinci derece deprem bölgesinde bulunan yerleşim bölgelerinin depremde büyük risk altında olduğu herkes tarafından biliniyor. Kırklareli il sınırları içinde bulunan her yer minimum risk alanında yer alırken Edirne ve Tekirdağ'da kuzeye doğru risk azalıyor.
Yıkıcı etkilerinin aslında 200 kilometreye kadar etki ettiği görülüyor. Bu da şu anda Edirne ve Trakya bölgesi olarak ciddi etkisinin oluşacağı görülüyor. Önceki depremlerde de 1912 Mürefte depreminde de kayıtlarında çok ciddi hasarlar olduğu görülüyor.
Edirne'nin Havsa, Meriç, Süloğlu ve Lalapaşa ilçeleri 4. derece deprem bölgesidir. Uzunköprü 3. ve 4. derece deprem bölgesi olurken, İpsala 2. ve 3. derecededir. Enez ise 1. ve 2. derece deprem bölgesi arasında yer alıyor.
12- Edirne İli, Keşan İlçesi, Erikli köyü Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında 1. Derece Deprem Bölgesi içinde yer almaktadır.
Saros'da 7.0 büyüklüğünde deprem!
Senaryoya göre; 15 Nisan 2021 tarihinde saat 18.20'da (yaklaşık olarak Edirne İli Keşan ilçesi Mecidiye Köyü ile Çanakkale İli Gelibolu İlçesi Güneyli Köyü arası), odak derinliği 12km 7.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geliyor.
Keşan Edirne'nin bir ilçesidir.
Keşan'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler; Erikli Plajı, Tuzla Gölü, Yayla Limanı, Edirne il Özel İdaresi Dinlenme Tesisi, İbrice Limanı, Sait Faik Abasıyanık koyu ve Gökçetepe Kalesi'nin eşsiz manzarasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi Erikli'de yer alan bu plaj temiz denizi ile bilinmektedir.
17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Gölcük depremi de Edirne'de şiddetli hissedilmiş ancak hasar meydana gelmemiştir. Sonuçta Birinci dereceden deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda tarih boyunca birçok yıkıcı depremler meydana gelmiştir.
Ercan, “Kuzey Marmara'da olacak bir deprem: İstanbul, Yalova, Kocaeli, Çınarcık, Gemlik, Mudanya, Bandırma, Erdek, Biga, Lapseki, Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu, Trakya'nın Marmara kıyıları etki alanı içinde kalacaktır” ifadelerini kullandı.
Depremden İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar o bölgeler etkilenir. Depremin büyüklüğüne, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir. Doğu'dan Güney'de Balıkesir, Çanakkale, Yalova'ya kadar etkilenir.
yabancı kaynaklar, bu deprem sonucu ölen kişi sayısını binden fazla, diye verir. 18 mart 1953 yenice-gönen depremi, 7,3 m büyüklüğünde. kuzey anadolu fayının batı ucu. 50 km eğimli, 4 metreden fazla kayma, 1.000'den fazla ölü. hatta 1.070 olarak net sayı veren yabancı kaynaklar bile vardır.
Tekirdağ'ın kuzeyinde yer alan Edirne, camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri, kervansarayları ve saraylarıyla Türkiye'deki en çok tercih edilen ve yaşanabilir şehirleri arasında yer alıyor.
İstanbul'da olası 7'nin üzeri depremde Trakya'nın da etkileneceğinin altını çizen Yılmaz, "Trakya'da, oluşacak İstanbul depremine en uzak nokta olarak Edirne merkezi gördüğümüzde 180 kilometre gibi bir uzaklığı var.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Trakya formasyonu: Genel olarak sağlam bir zemin. Ama kırılma, çatlama ve faylanma gibi özelliklere sahip. Düzlük bölgeleri yapılaşmaya uygun eğimli bölgeler tehlikeli.
Türkiye'nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleridir. Trakya'da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerin Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının yapılaşmaya açılmaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri