Psikolojik danışma oturum- larında öğrencilerin başarma heveslerinin, diğer istekleri ile ve başka öğrencilerinki ile karşılaştırılmasına, kişilerarası ilişkilerde gerekli davranışları geliştirmede karşılaşılan engelleri tanımada yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır.
Uygulama süresi: Zaman sınırlaması yoktur.
Bu envanter bir kimsenin çeşitli gereksinimlerinin göreli durumunu (önem sırasını ) saptamak amacıyla hazırlanmıştır. Envanterde 225 madde vardır. Her madde bir ifade çiftinden oluşmuştur. Sizden istenen ifade çiftlerinden oluşmuştur.
- Edwards Kişisel Tercih Envanteri (EKTE) Murray tarafından be- timlenen onbeş ihtiyacın bir kimsedeki önem derecesini vermektedir. Bu yolla kişilerin en güçlü ihtiyaçlarını bilmek ve bu ihtiyaçları gi- derebilecekleri en uygun seçenekleri bulmada kendilerine yardımcı olmak mümkün olmaktadır.
Kendini Değerlendirme Envanteri; lise öğrencisi olan, üniversitede fakülte/bölüm seçme durumunda olan öğrencilerin kişilik özellikleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmeleri amacıyla geliştirilmiş bir araçtır. Öğrencinin yetenek ve ilgi alanlarıyla ilgili bilgi verir.
İlgili 35 soru bulundu
Kişilik envanteri testleri sonucunda, bireylerin güçlü ve zayıf yönleri, tutumları, potansiyel yetkinlikleri, yetenekleri, sosyal özellikleri ve ilgi alanları hakkında daha fazla bilgi edinilebilir.
Kişilik envanteri testi çoğunlukla işverenlerin ve İK uzmanlarının ihtiyaç duyduğu, kişilik tipinizin ortaya çıkmasına yardımcı olan bir değerlendirme aracıdır. Bu değerlendirme sonucunda yetkin olduğunuz konular hakkında çıkarımlar yapmak kolaylaşır.
Kişilik envanteri uygulaması sırasında adayların yalnız kalabildikleri, sakin ve bölünmeyecekleri bir ortamın sağlanması önemli. Adayların, sorulara düşünmeden, detaylı değerlendirme yapmadan, “olmak istedikleri gibi değil, oldukları gibi cevap vermeleri” gerekiyor.
Kişilik envanteri; işe alınacak adayların kişisel özelliklerinin analizini gerçekleştirmek, farklı yetkinliklerini ölçümlemek ve İnsan Kaynakları süreçlerine yol göstermek amacıyla oluşturulmuş bir değerlendirme aracıdır.
Yaş Grubu: 14 yaş üstü bireylere uygulanır. Amacı: Bireylerin kişilik özelliklerini belirlemek; kişisel, sosyal ve genel uyum düzeylerini ölçmek ile birlikte klinik ve normal vak'aları teşhis etmek amaçlanır.
Yaş Grubu: 14 yaş üstü bireylere uygulanır.
Amacı: Bireylerin kişilik özelliklerini belirlemek; kişisel, sosyal ve genel uyum düzeylerini ölçmek ile birlikte klinik ve normal vak'aları teşhis etmek amaçlanır.
Kendini Değerlendirme Envanteri; lise öğrencisi olan, üniversitede fakülte/bölüm seçme durumunda olan öğrencilerin kişilik özellikleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmeleri amacıyla geliştirilmiş bir araçtır. Öğrencinin yetenek ve ilgi alanlarıyla ilgili bilgi verir.
Bireylerin kişilik özelliklerini tespit etmek amacıyla kullanılan Beş Faktör Envanteri (BFI), önce John, Donahue ve Kentle (1991) tarafından daha sonra da Benet-Martinez ve John (1998) tarafından geliştirilen ve 44 maddeden oluşan bir ölçektir.
Kağıt-kalem testidir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilir. 16 yaş üstü en az orta eğitim seviyesindeki bireylere uygulanır. Zaman sınırlaması yoktur.
Çok Yönlü Kişilik Envanteri - MMPI testi, kişilik özelliklerini bilimsel ve objektif olarak ortaya koyan, bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu nesnel açıdan değerlendirmeyi hedefleyen bir testtir. Değerler ve davranışların yanında psikopatolojik belirtiler hakkında da doğru ve farklı bilgiler sağlar.
MMPI, dünyada çok yaygın olarak uygulanan, bireylerin kişilik özelliklerini ve olası psikolojik bozukluklara dair özellikleri değerlendirmek amacıyla geliştirilmiş objektif nitelikte bir testtir.
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (Minnesota Multiphasic Personality Inventory- MMPI), bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif biçimde değerlendirme amacıyla uygulanan standart bir psikolojik testtir. "Doğru","yanlış" ve "bilmiyorum" şeklinde cevaplandırılan 550 maddeden oluşur.
Beş Büyük (Big Five) Kişilik modeli, kişilik teorilerinden yola çıkan ve kişilik özelliklerinin sınıflandırıldığı bir modeldir ve deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusal denge (nevrotiklik) olmak üzere 5 boyuttan meydana gelmektedir (Costa ve McCrae, 1995).
2.2.Beş Faktör (Big Five) Kişilik Modeli
Beş faktör kişilik modeli faktörleri; deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusallık faktörlerinden oluşur. Açıklık (openness), yaratıcı ve hayalci bireyleri dünyaya yüzeysel bakan ve basmakalıp insanlardan ayıran bir kişilik boyutudur.
Beş faktör kişilik modeli (büyük beşli) kapsamlı beş boyuttan oluşan (dışadönüklük, yumuşak başlılık, öz-denetim, duygusal denge (nörotizm) ve deneyime açıklık) kişiliği en kapsamlı şekilde tanımlayan bir değerlendirme modelidir (Goldberg, 1990; McCrae ve Costa, 2008; akt; Servidio, 2014).
Kuzgun tarafından 1989 yılında geliştirilen Kendini Değerlendirme Envanteri (KDE), lise öğrencilerine meslek seçiminde yol gösermek üzere, öğrencilerin kendilerini daha iyi tanımalarında yardımcı olmak amacıyla algılanan yetenek, ilgiler ve mesleki değerler temel boyutlarındaki özelliklerini ölçmek üzere ...
Bireyin kişilik tipine uygun mesleği seçmesi için uygulanan test, ayrıca kişinin kişilik tipini, belirgin kişilik özelliklerini ve tipik meslekleri göstermektedir. Genelde lise düzeyindeki öğrencilere uygulanır.
Kişilik envanteri uygulaması sırasında adayların yalnız kalabildikleri, sakin ve bölünmeyecekleri bir ortamın sağlanması önemli. Adayların, sorulara düşünmeden, detaylı değerlendirme yapmadan, “olmak istedikleri gibi değil, oldukları gibi cevap vermeleri” gerekiyor.
5. Duygusal denge. Kişiliğin son boyutu olan duygusal denge, anlamlı bir hayat sürmeyi ya da kendini yeterli hissetmeyi değil, kişinin kendi bedeninde ne kadar rahat ve huzurlu bir yaşam sürdürdüğünü ifade ediyor.
Cattell'e göre yeterli bir kişilik kuramının; kişiliği oluşturan birçok özelliği, bu özelliklerin ne ölçüde kalıtımla ve ne ölçüde çevreyle belirlendiği, kalıtım-çevre etkileşiminin davranışı nasıl etkilediğini ele alması gerekir. Cattell, kişiliğin incelenmesinde faktör analizi metodunu kullanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri